XTRFY K4 RGB TKL – Review

Φώτης Λαμπρινός

Το Xtrfy K4 RGB TKL συνδυάζει εξαιρετική απόδοση και λειτουργικότητα.

Ανάμεσα σε πληθώρα επιλογών, το πληκτρολόγιο Xtrfy K4 RGB TKL ξεχωρίζει με τη στρατηγική συνδυασμού πρακτικότητας και απόδοσης. Με προσεκτικά σχεδιασμένα χαρακτηριστικά και στιβαρή κατασκευή, αυτό το πληκτρολόγιο απευθύνεται σε αυτούς που επιζητούν μια ισορροπημένη επιλογή για gaming και καθημερινή χρήση. Στο παρακάτω κείμενο, θα εξετάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό, τις λειτουργίες και τις εντυπώσεις που προσφέρει το πληκτρολόγιο της Xtrfy, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο των gamers όσο και του απλού μέσου χρήστη.

Σχεδιασμός

Η συσκευασία είναι αυτό που περιμένουμε πλέον από την Xtrfy, ένα μαύρο χαρτονένιο κουτί που στο μπροστινό μέρος έχουμε μια φωτογραφία του προϊόντος, τονίζοντας το “Designed in Sweden”. Στο πίσω μέρος έχουμε περισσότερες πληροφορίες, στις οποίες τονίζεται η γρήγορη απόκριση του μηχανικού πληκτρολογίου, η έλλειψη λογισμικού, η ανθεκτικότητα και οι έξι ζώνες φωτισμού RGB του πληκτρολογίου. Στο εσωτερικό βρίσκουμε το πληκτρολόγιο τυλιγμένο σε μια πλαστική σακούλα, έναν σύντομο οδηγό και ένα αυτοκόλλητο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

K4 RGB TKL

Photo: VG24.gr

Προχωρώντας στο K4 RGB TKL, βρίσκουμε μια συμπαγή συσκευή, η οποία από την πρώτη στιγμή γίνεται αντιληπτό πόσο βαριά είναι και φαίνεται αρκετά στιβαρή, με λευκό πλαστικό περίβλημα με ελαφρώς τραχιά υφή. Σε αντίθεση με άλλα πληκτρολόγια της εταιρείας, αυτό διαθέτει σταθερό braided καλώδιο μήκους 2 μέτρων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το πληκτρολόγιο.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένα από τα κύρια μειονεκτήματα αυτού του πληκτρολογίου. Πλέον δεν βλέπουμε το νόημα να μην μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καλώδιο αν αυτό πάθει ζημιά. Δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μιας θύρας USB θα ήταν πρόβλημα για το σχεδιασμό του προϊόντος.

K4 RGB TKL

Photo: VG24.gr

Το πληκτρολόγιο έχει διαστάσεις 356 x 141 x 39 mm, κάτι στο οποίο συμβάλλουν τα μειωμένα πλαίσια, αλλά εξακολουθεί να ζυγίζει 1,05 κιλά, εν μέρει λόγω της ατσάλινης βάσης, η οποία του προσδίδει επιπλέον σταθερότητα και μεγαλύτερη αντοχή.

Διαβάστε επίσης:  XTRFY M8 WIRELESS - Review

Στο κάτω μέρος, βλέπουμε ένα όμορφο μοτίβο που είδαμε και στο K5 RGB COMPACT [review], που και σε αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να το δούμε σε κάποια εμφανή επιφάνεια. Στις γωνίες του έχουμε λαστιχένιες βάσεις που εμποδίζουν το πληκτρολόγιο να μετακινηθεί, καθώς και δύο stands που μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τη γωνία του πληκτρολογίου.

Days of Play 2024 - 300x250

Επιστρέφοντας στο πληκτρολόγιο, βλέπουμε ότι έχει αρκετές λεπτομέρειες με το λογότυπο της Xtrfy,  μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς στα πλήκτρα και μερικές δευτερεύουσες λειτουργίες. Τα πλήκτρα έχουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα το οποίο δεν είναι άσχημο, αλλά θα προτιμούσαμε σίγουρα ματ φινίρισμα.

Οι διακόπτες κάνουν όλη τη διαφορά

Τέλος, ερχόμαστε στο σημαντικότερο ίσως σημείο ενός πληκτρολογίου: τους διακόπτες που κρύβονται κάτω από τα πλήκτρα. Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τις εταιρείες να χρησιμοποιούν εκδόσεις διακοπτών, συχνά βασισμένες στην Cherry MX. Το Xtrfy K4 RGB TKL χρησιμοποιεί τους διακόπτες Kailh Red RGB, οι οποίοι βασίζονται στους γραμμικούς διακόπτες Cherry MX Red.

K4 RGB TKL

Photo: VG24.gr

Το αποτέλεσμα είναι μια όχι πολύ θορυβώδης, και αρκετά ομαλή πληκτρολόγηση, που μας επιτρέπει να έχουμε καλή αίσθηση, ενώ παίζουμε και ταυτόχρονα μάς επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε για την πληκτρολόγηση κειμένων, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Εδώ να αναφέρουμε ότι διαθέτει 1.000 Hz polling rate και N-Key Rollover. Αυτό σημαίνει ότι αν πατήσουμε αρκετά πλήκτρα μαζί, το πληκτρολόγιο είναι σε θέση να ξεχωρίσει ποιο πλήκτρο πατήθηκε πρώτο και να μην εμφανίσει τα υπόλοιπα. Είναι κάτι αρκετά χρήσιμο ειδικά για όσους γράφουν κείμενα στον υπολογιστή. Είναι μηχανικό, αλλά άνετο κατά τη γραφή. Η ποιότητα των πλήκτρων είναι καλή, αλλά η χρήση PBT υλικού θα το καθιστούσε ακόμη καλύτερο.

Διαβάστε επίσης:  XTRFY K5 RGB Compact - Review

Κατά την αγορά ενός πληκτρολογίου πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι η προβλεπόμενη χρήση. Οι ανάγκες ενός χρήστη που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το πληκτρολόγιο για gamer δεν είναι ίδιες με εκείνες ενός χρήστη που το χρησιμοποιεί για γραφείο ή προγραμματισμό.

K4 RGB TKL

Photo: VG24.gr

Το καλύτερο πράγμα για αυτόν τον τύπο πληκτρολογίου είναι ότι η καμπύλη εκμάθησης είναι σχεδόν μηδενική, δεν είναι περίεργη η διάταξή του και αυτό είναι πάντα κάτι που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη. Το αναφέρουμε αυτό γιατί ένα πληκτρολόγιο 60% παραδείγματος χάρη, σε σχέση με ένα πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, χρειάζεται λίγο χρόνο για να το συνηθίσει ο χρήστης. Στην περίπτωση του K4 δεν είναι τεράστια η διαφορά.

Η Xtrfy είναι ξεκάθαρη, θέλει απλότητα και χρηστικότητα, καταργώντας οτιδήποτε μπορεί να περιπλέξει τη ζωή του χρήστη, όπως η χρήση λογισμικού για την παραμετροποίηση του πληκτρολογίου. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένους χρήστες μπορεί να υπολείπεται επιλογών και της αδυναμίας δημιουργίας μακροεντολών, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται.

Days of Play 2024 - 300x250

Συμπεράσματα

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή (€109.00) έχουμε ένα πληκτρολόγιο που μας επιτρέπει να παίζουμε άνετα, με διαστάσεις που μας επιτρέπουν να φτιάξουμε ένα αρκετά μαζεμένο “setup”.  Συνολικά, το Xtrfy K4 RGB TKL προσφέρει εξαιρετική απόδοση και λειτουργικότητα. Είναι ένα πληκτρολόγιο που συνδυάζει την άνεση του παιχνιδιού με τη λειτουργικότητα της εργασίας. Αν και δεν διαθέτει πολλά περίτεχνα χαρακτηριστικά, η απλότητα και η ποιοτική κατασκευή του το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα ποιοτικό μηχανικό πληκτρολόγιο χωρίς περιττά περίπλοκα χαρακτηριστικά.

Θετικά

  • Χαμηλά επίπεδα θορύβου
  • Στιβαρή ποιότητα κατασκευής
  • Δεν απαιτείται λογισμικό
  • Συνδυάζει άριστα παραγωγικότητα και gaming

Αρνητικά

  • Μη αποσπώμενο καλώδιο

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ