XTRFY M8 WIRELESS – Review

Φώτης Λαμπρινός

Η XTRFY δημιούργησε το M8 Wireless, ένα ασύρματο ποντίκι σχεδιασμένο για gaming, με συμμετρικό σχήμα και συμπαγές μέγεθος, το οποίο διαθέτει high-end χαρακτηριστικά.

Δοκιμάσαμε για αρκετές εβδομάδες το νέο ποντίκι της εταιρείας και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία για το gaming, βγάζοντας από τη συζήτηση RGB φωτισμούς και διάφορα άλλα που βλέπουμε συνήθως σε προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Ας δούμε αναλυτικά το Xtrfy M8 Wireless παρακάτω.

Συσκευασία και περιεχόμενα

Η συσκευασία είναι αρκετά λιτή με μια μικρή κίτρινη λωρίδα, που παραπέμπει στα χρώματα του κατασκευαστή. Στην πρόσοψη, έχουμε μια άποψη του XTRFY M8 Wireless από πάνω, τονίζοντας τον σχεδιασμό του. Η εταιρεία επιδεικνύει τη σουηδική της προέλευση, ενώ υπάρχει επίσης αναφορά στη σύνδεση 2,4 GHz και στο καλώδιο “EzCord Pro”.

Xtrfy M8 Wireless

Xtrfy M8 Wireless / Photo: VG24.gr

Στο πίσω μέρος του κουτιού παρουσιάζεται το ποντίκι με τη μορφή τεχνικού σχεδίου που δείχνει όλες τις διαστάσεις του προϊόντος, μαζί με τα κύρια χαρακτηριστικά. Εκτός από το ποντίκι, η συσκευασία περιέχει ένα ασύρματο dongle USB 2,4 GHz με ένα εύκαμπτο καλώδιο USB-C και έναν αντάπτορα USB-A σε USB-C.

Κάτω από το ποντίκι, το κουτί περιέχει έναν μικρό μαύρο φάκελο με το λογότυπο της εταιρείας. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μικρό εγχειρίδιο, ένα σετ PTFE pads και ένα αυτοκόλλητο με το λογότυπο. Περιλαμβάνεται επίσης ένα προαιρετικό pad που μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο του ποντικιού γύρω από τον αισθητήρα.

Σχεδιασμός

Το Xtrfy M8 Wireless είναι ένα ποντίκι με συμμετρικό σχήμα, το οποίο πλαισιώνεται από τα δύο πλευρικά κουμπιά που υπάρχουν μόνο στην αριστερή πλευρά του, ευνοώντας φυσικά τους δεξιόχειρες χρήστες. Οι διαστάσεις του είναι 118 x 60,5 x 38,5 χιλιοστά και με βάρος μόλις 55 γραμμάρια, κατατάσσεται στην κατηγορία των μικρών gaming ποντικιών, με προσανατολισμό κυρίως στα FPS. Το ματ φινίρισμα προσφέρει καλό κράτημα, ενώ και αισθητικά είναι όμορφο. Η μόνη αισθητική υπερβολή που μπορεί να βρουν κάποιοι είναι οι μικρές χρωματιστές πινελιές του στον τροχό και στα πλευρικά πλήκτρα. Κατά τα άλλα, είναι πολύ λιτό και αρκετά απλό ποντίκι, χωρίς φωτισμό RGB.

Xtrfy M8 Wireless

Ποιοτικό καλώδιο και αντάπτορας ασύρματης σύνδεσης. / Photo: VG24.gr

Στην κάτω πλευρά του ποντικιού υπάρχουν τα δύο PTFE Pads, ένα κουμπί και ένας διακόπτης. Θα επανέλθουμε σε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, καθώς όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από εκεί.

Τα κύρια πλήκτρα είναι πολύ χαμηλά στο μπροστινό μέρος, μόλις 4 χιλιοστά πάνω από την επιφάνεια, στην οποία τοποθετείται το ποντίκι. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσφέρει ένα ακόμα πιο διακριτικό κράτημα, με τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο πολύ χαμηλά για να πετύχει ένα πιο καμπυλωτό κράτημα.

Xtrfy M8 Wireless

Τα κύρια πλήκτρα είναι αρκετά χαμηλά στο μπροστινό μέρος. / Photo: VG24.gr

Και επειδή εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε έναν τρόπο για να φορτίζουμε το ποντίκι, η Xtrfy τοποθέτησε τη θύρα USB-C στην πίσω δεξιά πλευρά. Ένα μικρό μαλακό κάλυμμα προστατεύει τη θύρα, ωστόσο δεν μένει με κάποιο τρόπο πάνω στο ποντίκι και είναι αρκετά εύκολο να χαθεί. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι μας και ενσύρματα.

Plug-and-play, αλλά με κάποιο κόστος…

Ως συνήθως από την Xtrfy, το M8 Wireless έρχεται χωρίς πρόσθετο λογισμικό. Διατίθεται μόνο ένα μικρό βοηθητικό πρόγραμμα για την ενημέρωση του λογισμικού. Στη δοκιμή μας, αυτό λειτούργησε γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:  Logitech G Pro X Superlight 2 - Review

Για να ρυθμίσουμε το ποντίκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, χρειαζόμαστε να ασχοληθούμε με τον ειδικό διακόπτη στο κάτω μέρος, συνδυαστικά με τα υπόλοιπα πλήκτρα. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το εγχειρίδιο χρήσης, επειδή όλες οι επιλογές προσαρμογής περιγράφονται απλά εκεί. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το διακόπτη στη θέση “CPI” για να ορίσουμε την επιθυμητή διαμόρφωση DPI και πατάμε το διπλανό κουμπί. Η επιλογή υποδεικνύεται από την ενσωματωμένη λυχνία LED. Δηλαδή, ένα κόκκινο LED αντιστοιχεί σε 400 DPI, μέχρι και λευκό με 26000 DPI. Υπάρχουν συνολικά 8 επίπεδα και κατά συνέπεια, 8 διαφορετικά χρώματα που μπορεί να εμφανίζει η λυχνία LED.

Χρειάζεται ο οδηγός για να ρυθμίσουμε όπως θέλουμε το ποντίκι

Χρειάζεται ο οδηγός για να ρυθμίσουμε όπως θέλουμε το ποντίκι. / Photo: VG24.gr

Εκτός από τη ρύθμιση του DPI, με την ίδια λογική,  μπορεί να εμφανιστεί η κατάσταση της μπαταρίας και να ρυθμιστεί το polling rate, debounce time, lift-off distance, motion sync, ενώ είναι επίσης δυνατή η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Για κάποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να πατήσουμε ένα διαφορετικό συνδυασμό πλήκτρων, μέχρι και τον τροχό.  Αυτό περιγράφεται απλά στις οδηγίες και μπορεί να γίνει γρήγορα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο στο να θυμόμαστε με ποιον τρόπο ρυθμίζονται όλα αυτά ή ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποια λειτουργία.

Οκ, στις περισσότερες περιπτώσεις, ρυθμίζουμε το ποντίκι μία φορά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, και στη συνέχεια σπάνια τις πειράζουμε ξανά. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Σίγουρα έχει τη γοητεία του να μην χρειάζεται να εγκαταστήσουμε ένα ακόμα λογισμικό στον υπολογιστή μας, αλλά για χάρη της ευκολίας, θα ήταν καλό να υπήρχε τουλάχιστον η εναλλακτική γι’ αυτούς που θέλουν να τα ρυθμίζουν το περιφερειακό τους ακόμα πιο εύκολα.

Απόδοση, αίσθηση και αυτονομία

Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι για να παραπονεθούμε σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις. Η Xtrfy επέλεξε να χρησιμοποιήσει τους διακόπτες GM 8.0 της Kailh για τα κύρια κουμπιά. Προσφέρουν ένα πολύ ωραίο πάτημα, άμεσο, με ένα ικανοποιητικό “κλικ”. Παράγει μέτρια επίπεδα θορύβου, αρκετά λογικό αν αναλογιστούμε και το ελαφρύ υλικό του ποντικιού.

Η θύρα φόρτισης

Η θύρα φόρτισης / Photo: VG24.gr

Όσον αφορά στον αισθητήρα, πρόκειται για τον PixArt 3395, ο οποίος αποδεικνύεται τόσο ακριβής, όσο και ευαίσθητος, με 650 FPS και την ικανότητα να αντέχει σε επιταχύνσεις έως και 50G (ανέφικτο). Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση όταν το ποντίκι βρίσκεται σε λειτουργία wireless, αλλά αυτό πλέον είναι κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό.

Στα της αυτονομίας, η απουσία φωτισμού σημαίνει ότι η μικρή μπαταρία των 300 mAh μπορεί να αντέξει για 75 ώρες χρήσης, όπως αναγράφεται στη συσκευασία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε τα πάντα σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που λίγοι παίκτες θα κάνουν. Στην περίπτωσή μας, είχαμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις: CPI στα 800, Polling rate στα 1000 Hz, Debounce rate στα 2ms, Lift-Off distance 1mm και Motion Sync κλειστό. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε με ακριβή νούμερα για τα ποσοστά της μπαταρίας, καθώς όπως αναφέραμε η πληροφόρηση γίνεται από το χρώμα του LED,  και ελέγξαμε την εναπομένουσα στάθμη της μπαταρίας από καιρό σε καιρό χρησιμοποιώντας το συνδυασμό κουμπιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας,  το ποντίκι έβγαλε περίπου 40 ώρες χρήσης (gaming και δουλειά γραφείου), κάτι που είναι ικανοποιητικό για μια τέτοια μπαταρία.

Διαβάστε επίσης:  Logitech MK470: Νέο ασύρματο σετ πληκτρολογίου & ποντικιού σε ροζ χρώμα

XTRFY M8 WIRELESS – Συμπεράσματα

Με το M8 Wireless, η Xtrfy παρέδωσε ένα από τα καλύτερα ασύρματα ποντίκια που κυκλοφορούν. Η απόδοσή του είναι από τις καλύτερες στον χώρο, με εξαιρετικό αισθητήρα, διακόπτες υψηλής ποιότητας, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, πλούσιες και ολοκληρωμένες επιλογές στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς χωρίς την ανάγκη ενός προγράμματος. Ο σχεδιασμός του έρχεται να ολοκληρώσει θετικά όσον αφορά την εμπειρία του χρήστη. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση από την Xtrfy, η οποία προσφέρει επίσης επιλογές σε πολλά χρώματα για όλα τα γούστα.

Θετικά

  • Κομψός σχεδιασμός
  • Plug-and-play
  • Ποιότητα αισθητήρα και διακοπτών
  • Διάρκεια της μπαταρίας
  • Δεν υπάρχει RGB

Αρνητικά

  • Η on board παραμετροποίηση δεν είναι εύκολο να απομνημονευτεί για μελλοντική χρήση

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ