HP Omen Transcend 16 – Review

Φώτης Λαμπρινός

Το HP Omen Transcend 16 προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία gaming, με λεπτό και όμορφο σχεδιασμό, σε ένα πανίσχυρο σύνολο χαρακτηριστικών.

Παρότι η HP δεν είναι ηγέτης στον χώρο του gaming, η θυγατρική της, γνωστή ως Omen, έχει παρουσία στην αγορά από το 2016. Η HP επενδύει σοβαρά στον χώρο του PC gaming, και το HP Omen Transcend 16 ιντσών αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη αυτού. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα ασύρματο headeset της HyperX, το CLOUD II Core Wireless, καθώς η φίρμα ανοίκει στην HP από το 2021.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ξεχωρίζουν στο HP Omen Transcend 16 είναι το λευκό του χρώμα σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του που θα αναλύσουμε παρακάτω. Αυτή η εμφάνιση ενδέχεται να μην είναι για όλα τα γούστα, αλλά παραμένει ενδιαφέρον να δούμε ένα gaming laptop σε κάτι διαφορετικό από το μαύρο. Η εμφάνιση μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά στον κόσμο του gaming, η πραγματική ουσία είναι η απόδοση. Οι προδιαγραφές ενδέχεται να είναι εντυπωσιακές στα χαρτιά, αλλά μένει να δούμε πώς ανταποκρίνεται στην πράξη.

Σχεδιασμός

Το HP Omen Transcend 16 είναι αρκετά λεπτό, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές και το μέγεθος της οθόνης. Κλειστό, έχει διαστάσεις 356,6 x 268,99 χιλιοστά, και ύψος 19,8 χιλιοστά. Με βάρος περίπου 2,16 κιλά, βρίσκεται σε λογικά πλαίσια για ένα gaming laptop που ενσωματώνει πολύ δυνατά χαρακτηριστικά και ένα αρκετά ικανό σύστημα ψύξης.

HP Omen Transcend 16

Photo: VG24.gr

Στη δεξιά πλευρά του φορητού υπολογιστή βρίσκεται ένας αεραγωγός και μια θύρα USB SuperSpeed με HP Sleep and Charge που επιτρέπει τη φόρτιση μιας εξωτερικής συσκευής ακόμη και όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμη ένας εξαερισμός, δύο υποδοχές USB Type-C, Thunderbolt και έξοδος DisplayPort, καθώς και μια θύρα 3,5 mm για ακουστικά.

Στο πίσω μέρος βρίσκονται δύο αεραγωγοί, η υποδοχή τροφοδοσίας για το τροφοδοτικό, μια θύρα HDMI και μια θύρα USB SuperSpeed. Οι ενδείξεις γίνονται λευκές όταν είναι συνδεδεμένος ο φορτιστής και η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, αναβοσβήνουν πορτοκαλί όταν είναι αποσυνδεδεμένος και η μπαταρία είναι χαμηλή.

HP Omen Transcend 16

Photo: VG24.gr

Στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχει αισθητήρας φωτισμού περιβάλλοντος, που ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα, δύο φωτεινές ενδείξεις κάμερας που υποδεικνύουν πότε κάποια από τις κάμερες είναι σε χρήση, δύο μικρόφωνα, δύο κάμερες και ένα κάλυμμα προστασίας της κάμερας.

Παρέχεται με τα Windows 11 Home. Επίσης με το OMEN Gaming Hub της HP μπορούμε παραμετροποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό το laptop. Με αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και την απόδοση, να αλλάξουμε τα εφέ φωτισμού του πληκτρολογίου, να προσαρμόσουμε τις επιλογές απόδοσης, να διαμορφώσουμε μακροεντολές και πολλά άλλα.

Οθόνη

Το HP Omen Transcend 16 διαθέτει μια εντυπωσιακή οθόνη IPS με ζωηρά χρώματα, εξαιρετική ευκρίνεια και καλές γωνίες θέασης. Παρ’ όλα αυτά, η οθόνη έχει αρκετές αντανακλάσεις σε φωτεινά περιβάλλοντα. Η ανάλυση είναι 2560×1600, με αναλογία διαστάσεων 16:10 και διαθέτει ρυθμό ανανέωσης στα 240 Hz, που την κάνει ιδανική, ειδικά για ανταγωνιστικά παιχνίδια. Το GSYNC της NVIDIA είναι συμβατό και ενεργοποιημένο από προεπιλογή, βελτιώνοντας την ομαλότητα και μειώνοντας το latency.

HP Omen Transcend 16

Photo: VG24.gr

Η φωτεινότητα είναι εξαιρετική, με τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με το περιβάλλον. Αν και δεν υπάρχει υποστήριξη HDR, η ποιότητα της οθόνης και η κάλυψη 100% sRGB εντυπωσιάζουν. Δυστυχώς, παρά την υψηλή ποιότητα της οθόνης και τη δυνατότητα προσαρμογής της, τα πλαίσια είναι επίσης αρκετά αισθητά.

Διαβάστε επίσης:  Huawei MateBook D16 (2024) - Review

Στον ήχο, η HP προσφέρει τεχνολογία από την Bang & Olufsen, DTS:X Ultra και το HP Audio Boost, με τα ενσωματωμένα διπλά ηχεία να προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ήχου, ενώ η ενσωματωμένη κάμερα και τα μικρόφωνα εξασφαλίζουν καλή ποιότητα σε διάφορες συνθήκες. Το συρόμενο κλείστρο της κάμερας προσφέρει επιπλέον επιλογή για απόρρητο και ασφάλεια.

Επιδόσεις

Το HP Omen Transcend 16 εξοπλίζεται με έναν επεξεργαστή Intel 13ης γενιάς Intel Core i7-13700HX, ο οποίος ανήκει στη σειρά Raptor Lake. Αυτός ο επεξεργαστής φτάνει έως τα 5,0 GHz, με την τεχνολογία Intel Turbo Boost και διαθέτει L3 30 MB cache, 16 πυρήνες και 24 νήματα. Είναι ικανός να υποστηρίξει τη μέγιστη ταχύτητα της διαθέσιμης μνήμης RAM.

Η μνήμη RAM που παρέχεται είναι 16GB DDR5, με συχνότητα λειτουργίας στα 4800 mHz. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι ένας SSD 1TB PCIe Gen4 NVMe TLC M.2. Δεν παρέχεται υποδοχή κάρτας microSD ή δεύτερη υποδοχή M.2 για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, αλλά η υπάρχουσα μονάδα δίσκου μπορεί να αντικατασταθεί εάν κάποιος το επιθυμεί.

HP Omen Transcend 16

Photo: VG24.gr

Για γραφικά, χρησιμοποιείται η τεχνολογία Advanced Optimus της Intel, η οποία επιτρέπει την αυτόματη επιλογή μεταξύ των ενσωματωμένων γραφικών για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και της GPU NVIDIA GeForce RTX 4070 με 8 GB μνήμης. Η μπαταρία του φορητού υπολογιστή διαρκεί περίπου 5 έως 6 ώρες, ενώ μπορεί να φορτιστεί στο 50% της χωρητικότητας της σε 30 λεπτά.

Η σύνδεση του HP Omen Transcend 16 ιντσών μέσω Wi-Fi είναι εξαιρετικά γρήγορη, και με την προσθήκη μιας ενσωματωμένης υποδοχής δικτύου 10/100/1000 GbE RJ-45, παρέχει αξιοπιστία στο ανταγωνιστικό online gaming.

Είναι αυτονόητο ότι ένας φορητός υπολογιστής με αυτόν τον επεξεργαστή, μνήμη RAM, GPU και αποθήκευση χειρίζεται με ευκολία την περιήγηση στο διαδίκτυο και εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως το Microsoft Word και το Adobe Photoshop. Προφανώς, εάν κάποιος θέλει να τον χρησιμοποιήσει και για επαγγελματική χρήση, ο υπολογιστής θα αντεπεξέλθει με άνεση.

Οθόνη

Photo: VG24.gr

Η πραγματική δοκιμασία έρχεται με το high-end gaming. Δοκιμάσαμε Baldur’s Gate 3, Counter-Strike 2, Microsoft Flight Simulator και Cyberpunk 2077. Παιχνίδια όπως αυτά είχαν ελάχιστο πρόβλημα να τρέξουν στην εγγενή ανάλυση της οθόνης στα 60fps ή και περισσότερο, χρησιμοποιώντας υψηλές ρυθμίσεις. Φυσικά, άλλο πράγμα είναι οι υποκειμενικές εντυπώσεις και άλλο οι αντικειμενικές δοκιμές επιδόσεων.

Στο OMEN Gaming Hub, ο έλεγχος επιδόσεων ρυθμίστηκε σε BALANCED, η οποία είναι η προεπιλεγμένη μεσαία ρύθμιση μεταξύ ECO, που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και ταχύτητα ανεμιστήρα, και Performance, που χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια και ταχύτητα ανεμιστήρα. Παρομοίως, ο έλεγχος θερμότητας για τις ταχύτητες ανεμιστήρα είχε οριστεί σε AUTO, αντί για MAX ή μια χειροκίνητη ρύθμιση. Όπως συμβαίνει με κάθε υπολογιστή, οι βελτιώσεις σε αυτές και άλλες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν την απόδοση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο τίτλοι χαμηλών απαιτήσεων, μπορούν να τρέξουν με άνεση σε ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:  Η Huawei παρουσίασε νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables στο Ντουμπάι

Πληκτρολόγιο

Τα πλήκτρα του πληκτρολογίου είναι καλά τοποθετημένα και ανταποκρίνονται, με μια μικρή διαδρομή. Συνολικά, πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία πληκτρολόγησης για φορητό υπολογιστή. Στη θέση του αριθμητικού πληκτρολογίου, η HP έχει ορίσει τη δεξιά πλευρά για πλήκτρα συντόμευσης, παρόμοια με τα πληκτρολόγια TKL.

Keyboard

Photo: VG24.gr

Τα πλήκτρα W, A, S και D, τα οποία πολλοί παίκτες χρησιμοποιούν για την κίνηση, έχουν πιο ομαλή υφή, είναι διάφανα και έχουν διαφορετικό φωτισμό από τα υπόλοιπα πλήκτρα του πληκτρολογίου.  Πρόκειται για μια προσεγμένη εμφάνιση, με φωτισμό που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από την κατάλληλη συντόμευση πληκτρολογίου ή να αλλάξει χρώμα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή OMEN Gaming Hub. Δυστυχώς, παρά την υψηλή δυνατότητα διαμόρφωσης, δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικό φωτισμό ανά πλήκτρο αλλά ακόμη και με τους περιορισμούς του, τα εφέ φωτισμού είναι ευχάριστα.

Το touchpad, το οποίο η HP ονομάζει ImagePad, λειτουργεί καλά, αλλά θα προτιμούσαμε μια πιο ομαλή επιφάνεια. Αυτό που κάνει καλά το ImagePad είναι η υποστήριξη διαφόρων χειρονομιών ενός, δύο και τριών δακτύλων. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο δάχτυλα για να κάνουμε ζουμ ή να περιστρέψουμε μια εικόνα και διάφορα άλλα. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν θέλουμε να παίξουμε, θα συνδέσουμε ένα εξωτερικό ποντίκι για να ανταποκριθεί στις ανάγκες παιχνιδιού.

HP Omen Transcend 16 – Συμπέρασμα

Συνολικά, το HP Omen Transcend 16 προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία gaming, με λεπτό και όμορφο σχεδιασμό. Με έναν ισχυρό επεξεργαστή, γρήγορη μνήμη RAM και αξιόπιστη GPU, ο υπολογιστής μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι θελήσουμε να τρέξουμε. Το πληκτρολόγιο προσφέρει μια άνετη εμπειρία πληκτρολόγησης, ενώ η ποικιλία των επιλογών που παρέχει το OMEN Gaming Hub επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόσουν τον φορητό υπολογιστή στις δικές τους προτιμήσεις. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα φορητό υπολογιστή για gaming που όμως είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Θετικά

  • Εντυπωσιακή εμφάνιση
  • Άνετο πληκτρολόγιο
  • Εξαιρετική αυτονομία
  • Πλήρες πακέτο με headset
  • Ισχυρές επιδόσεις

Αρνητικά

  • Τσουχτερή τιμή
  • Δεν υπάρχει πολλές δυνατότητες διαφοροποίησης του φωτισμού ανά πλήκτρο

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ