DualSense Edge: Δοκιμάσαμε το καλύτερο χειριστήριο στον κόσμο

Παύλος Κρούστης

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε κλειστό session, στα γραφεία της PlayStation Greece, το νέο υπερ-χειριστήριο, DualSense Edge, στο PS5. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις μας.

Αρκετό καιρό τώρα, η Sony δίνει στοιχεία για την κατεύθυνση, που ακολουθεί, καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητες του PlayStation προς διάφορα σημεία της αγοράς, τα οποία δεν προσέγγιζε -τουλάχιστον, μέχρι πρότινος- με τον ίδιο ζήλο. Πλέον, με την υποστήριξη των PlayStation Tournaments, η τάση αυτή γίνεται έκδηλη και πάνω της έρχεται να κουμπώσει ακόμη ένα κομμάτι: το DualSense Edge.

Πρόκειται για μια ειδική παραλλαγή του DualSense, του χειριστηρίου του PlayStation 5, η οποία απευθύνεται σε ένα πιο συγκεκριμένο κοινό, αυτό που προσδοκά την μικρο-διαχείριση της κάθε παραμικρής λεπτομέρειας του χειριστηρίου. Μιλάμε για μια κατηγορία παικτών, που συμπεριλαμβάνει τους επαγγελματίες, όμως δεν περιορίζεται σε αυτούς, ειδικότερα δε, καθώς, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, το DualSense Edge δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές απ’ αυτές που θα περίμενε κάποιος από μια “pro” έκδοση του DualSense.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Τι είναι το DualSense Edge

Για αρχή, το Edge, βασίζεται ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του καλύτερου χειριστηρίου της αγοράς. Ναι, αυτό είναι το DualSense. Η Sony έκανε την έκπληξη, αλλάζοντας σημαντικά το χειριστήριο του PS5, σε σχέση με αυτό του PS4 και πήραμε τελικά το καλύτερο χειριστήριο της αγοράς, αφού η εργονομία του και η άνεση που προσφέρει σε συνδυασμό με την ποιότητα κατασκευής του είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δει έως σήμερα. Επάνω σε αυτά, η Sony «έχτισε» τις νέες λειτουργίες που έφερε στο τραπέζι, δηλαδή τη νέα απτική ανάδραση και τις σκανδάλες με δυναμική απόκριση, που παίζουν πλέον ουσιώδη ρόλο στην εμπειρία που αποκομίζει κάποιος, ενώ μάλιστα πολλές φορές έχουμε δει ότι γίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα για την έκδοση PS5 ενός παιχνιδιού, σε σχέση με κάποια άλλη έκδοση.

Το νέο χειριστήριο της Sony, DualSense Edge, είναι πρακτικά ένα DualSense με επιπλέον… «μύες»! Όλες οι λειτουργίες του απλού DualSense είναι εδώ και παράλληλα φέρνει δεκάδες νέες επιλογές παραμετροποίησης. Μπορείτε να ρυθμίσετε ή να προγραμματίσετε κάθε λεπτομέρεια για τα inputs του χειριστηρίου, να προσθέσετε επιπλέον κουμπιά, να αποθηκεύσετε σε αυτό εξατομικευμένα προφίλ και να τα αλλάζετε on the fly, με το πάτημα δηλαδή απλά δύο κουμπιών, ανάμεσα σε άλλα.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Στο δοκιμαστικό που κάναμε, είχαμε στη διάθεσή μας όλες τις λειτουργίες του χειριστηρίου, που έρχεται μαζί με ένα νέο μενού στο PS5, σε επίπεδο software, το οποίο είναι πανεύκολο να διαχειριστείτε, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το χειριστήριο με 4 παιχνίδια: God of War Ragnarök, Gran Turismo 7, Call of Duty: Modern Warfare II και FIFA 23.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο του DualSense

Βρήκαμε το DualSense Edge στη θήκη του μαζί με όλα τα εξαρτήματα, τα οποία το συνοδεύουν. Πρόκειται για μια σκληρή θήκη με φανταστικό σχεδιασμό, ο οποίος παραπέμπει στα χρώματα του PS5, ενώ αποπνέει premium αισθητική. Η θήκη, η οποία ανοίγει με φερμουάρ, έχει στο πίσω μέρος της ένα μικρό κομμάτι που επίσης ξεκουμπώνει, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πίσω μέρος του χειριστηρίου και να μπορείτε να φορτίσετε το χειριστήριό σας, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στη θήκη.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Το καλώδιο USB-A σε USB-C, που συμπεριλαμβάνεται, είναι περίπου στα 2,8 μ., πολύ πιο μακρύ από τα συνηθισμένα, ενώ είναι braided, δηλαδή έχει υφασμάτινη επένδυση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Εντός της θήκης βρίσκουμε κι ένα adapter που προσαρμόζεται στην άκρη του καλωδίου από την USB-C μεριά, που κουμπώνει στο χειριστήριο δηλαδή. Αυτός ο αντάπτορας μπορεί να κλειδώσει το καλώδιο επάνω στο χειριστήριο, μέσω ενός διακόπτη, που αναγράφει LOCK/UNLOCK. Εάν δεν χρειάζεστε να κλειδώνετε το καλώδιο επάνω στο χειριστήριο, τότε μπορείτε πολύ απλά να το αποθηκεύσετε εντός της θήκης.

Στη θήκη θα βρείτε επίσης 4 επιπλέον caps για τους μοχλούς του χειριστηρίου. Τα caps, το επάνω μέρος δηλαδή των μοχλών, αφαιρούνται πολύ εύκολα, απλώς τραβώντας τα προς τα πάνω (μην ανησυχείτε, δεν αφαιρούνται ακούσια), ώστε να αντικατασταθούν είτε με τα δύο “low dome” caps, που είναι δηλαδή πιο κοντά ή τα δύο “high dome” caps, εάν κάποιος θέλει μεγαλύτερη απόσταση από το χειριστήριο.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Επιπλέον, το DualSense Edge διαθέτει αποσπώμενους μοχλούς. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας διακόπτης που ξεκλειδώνει το καπάκι γύρω από τους μοχλούς. Αν το αφαιρέσετε θα δείτε τους μοχλούς «γυμνούς» από κάτω. Για να τους αφαιρέσετε, θα χρειαστεί να απελευθερώσετε για τον κάθε μοχλό έναν διακόπτη που βρίσκεται δίπλα τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να τους αφαιρέσετε «συρταρωτά». Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκη διαδικασία, όμως αφού το δοκιμάσαμε μία φορά, είδαμε ότι ήταν πανεύκολο. Στην αγορά θα υπάρχουν εναλλακτικοί μοχλοί, εάν κάποιος θέλει να βάλει άλλον αναλογικό μοχλό, σε περίπτωση φθοράς ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που θα χρησιμοποιήσουν πολλοί πιθανώς, όμως βλέπουμε την προσοχή στη λεπτομέρεια για μια τέτοια ανάγκη που μπορεί να προκύψει.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Επιπλέον, στο πακέτο βρίσκουμε 4 επιπλέον κουμπιά, με τη μορφή ημικυκλίου ή «λεβιέ», που μπορούν να προστεθούν στην πλάτη του χειριστηρίου. Αυτά κουμπώνουν πανεύκολα και αφαιρούνται με εξίσου εύκολο τρόπο, με συγκεκριμένες κινήσεις. Μπορείτε να συνδυάσετε τα κουμπιά και για παράδειγμα να βάλετε στο αριστερό το ημικύκλιο και στο δεξί τον λεβιέ. Κάποιοι χρήστες μπορεί να απαιτούν πιο μικρή επιφάνεια για το κουμπί της πλάτης, οπότε είναι και πάλι θετικό ότι η Sony δίνει τέτοια επιλογή. Από τη στιγμή που τα κουμπιά ενσωματώνονται στην πλάτη, είναι εξαιρετικά σταθερά και μοιάζουν σαν να ήταν μέρος του χειριστηρίου ανέκαθεν.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Τι άλλες διαφορές έχει σε σχέση με το DualSense

Το Edge απευθείας φαίνεται ότι είναι DualSense και ταυτόχρονα ότι είναι λίγο διαφορετικό. Τα χρώματα ακολουθούν την αισθητική του βασικού μοντέλου, όμως διαθέτει μαύρο touchpad, το οποίο μάλιστα δεν έχει την καμπύλη στο επάνω μέρος, αλλά μια πτυχή (“Edge”), που του δίνει κάπως πιο «άγριο» look. Αντίστοιχα, το αποσπώμενο κομμάτι, γύρω από τους μοχλούς έχει πλέον κάπως γυαλιστερή όψη.

Διαβάστε επίσης:  PS Plus Extra/Premium: Αυτοί οι τίτλοι αποχωρούν από την υπηρεσία τον Φεβρουάριο

Τέλος, στο κάτω μέρος θα βρείτε δύο κουμπιά “function”. Αυτά τα κουμπιά είναι αυτά που θα χρειαστεί να πατήσετε σε συνδυασμό με κάποιο από τα άλλα κουμπιά του χειριστηρίου είτε για να αλλάξετε το αποθηκευμένο προφίλ σας, είτε για να μπείτε στις ρυθμίσεις του Edge.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Στην αίσθηση, το Edge μας φάνηκε ελαφρώς πιο βαρύ σε σχέση με το DualSense, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, όμως ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για το βάρος του, ενώ η αίσθηση των κουμπιών μοιάζει κάπως πιο σταθερή και “clicky”. Συνολικά, η «στιβαρότητα» είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό.

Η εμπειρία με το DualSense Edge

Αφού μάθαμε τα πάντα για το hardware, προχωρήσαμε στη χρήση του. Φορτώνοντας το God of War Ragnarök, για αρχή είχαμε στη διάθεσή μας τα δύο επιπλέον κουμπιά της πλάτης. Αυτά μπορείτε να τα ορίσετε ως οποιοδήποτε άλλο κουμπί θέλετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας κουράζει να πατάτε το L3 για να τρέξετε, οπότε μπορείτε να το προσαρμόσετε έτσι ή μπορεί να σας βολεύει περισσότερο να πατάτε το κουμπί της πλάτης αντί για το R2.

Αυτό είναι πρακτικά κάτι που θα περίμενε κάποιος από ένα “pro” χειριστήριο. Η Sony προχώρησε περαιτέρω όμως. Μέσω του function button, μπορείτε να ορίσετε τα προφίλ σας και κάθε φορά που πατάτε function + τετράγωνο ή function + τρίγωνο ή function + κύκλο, να αλλάζετε επιτόπου όλες τις ρυθμίσεις του χειριστηρίου. Με λίγα λόγια, μπορεί να έχετε προσαρμόσει πχ. να παίζετε με συγκεκριμένο τρόπο στο God of War με το τσεκούρι και να θέλετε να αλλάξετε αυτόματα σε άλλο σύστημα για τις λεπίδες, τότε μπορείτε να το κάνετε απλά κατά αυτόν τον τρόπο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μάχης! Εξερευνώ και θέλω το αριστερό κουμπί της πλάτης να λειτουργεί ως τρέξιμο, ξαφνικά πετάγονται εχθροί και αλλάζω με το function button στο σχήμα που μου επιτρέπει εμένα να μάχομαι καλύτερα, με το πίσω κουμπί (αλλά και όλα τα υπόλοιπα) να έχει πλέον νέο ρόλο. Αποτελεί μια πραγματικά εντυπωσιακή λειτουργία, που είναι κομβικό κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει το DualSense Edge.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Σε παιχνίδια, όπως το Call of Duty, ο χρήστης μπορεί να χρειάζεται μικρότερο βήμα στη σκανδάλη. Υπάρχουν επιπλέον δύο μικρά διακοπτάκια, τα οποία έχουν τρεις θέσεις, αναλόγως του πόσο θέλετε να πατιέται η σκανδάλη. Για αμεσότητα, βάζουμε μικρό βήμα, ενώ αν θέλουμε την πλήρη λειτουργία της δυναμικής απόκρισης, βάζουμε μεγάλο βήμα.

Το νέο μενού για το DualSense Edge ξεκλειδώνει αμέτρητες επιλογές

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι πραγματικές δυνατότητες του χειριστηρίου φαίνονται μέσα από το ολοκαίνουργιο μενού, που συνοδεύει το Edge. Έχει αμέτρητες χρήσιμες επιλογές, όπως για παράδειγμα το να ορίσετε το deadzone, τα σημεία δηλαδή που δεν θέλουμε να είναι ενεργή η σκανδάλη ή ο μοχλός μας. Πχ. μπορεί να χρειάζεται κάποιος να ενεργοποιείται η σκανδάλη, να δίνει σήμα δηλαδή, όταν βρίσκεται στα μισά της διαδρομής.

Από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές που βρήκαμε στο μενού ήταν αυτή της επιτάχυνσης των μοχλών. Μπορείτε να ρυθμίσετε μέσω ειδικής καμπύλης που εμφανίζεται στην οθόνη σας, σε ποιο σημείο ακριβώς θέλετε να επιταχύνει ή να μην επιδρά ο αναλογικός μοχλός. Δίνονται ήδη μπόλικα προεπιλεγμένα προφίλ, είτε για σταθερότητα, είτε για μικρότερες κινήσεις, κ.ο.κ., ενώ μπορείτε να ορίσετε κι εσείς πώς ακριβώς θέλετε να συμπεριφέρεται.

Φυσικά, στο ίδιο μενού μπορείτε να κάνετε το remapping των κουμπιών, να αλλάξετε τις θέσεις τους δηλαδή ή να αντικαταστήσετε κάποιο με κάποιο άλλο, να ρυθμίσετε τη σκληρότητα για τις σκανδάλες και πολλά ακόμη.

DualSense Edge

Photo: SIE

Όταν τελειώσετε με τις ρυθμίσεις σας, μπορείτε να αποθηκεύσετε το προφίλ που φτιάξατε είτε στην κονσόλα, είτε ακόμη και στο χειριστήριο. Το χειριστήριο παίρνει έως και 3 επιπλέον προφίλ, ενώ στην κονσόλα μπορείτε να αποθηκεύσετε έως και 99. Τα προφίλ που αποθηκεύονται στο χειριστήριο μπορούν να ενεργοποιηθούν πατώντας, όπως είπαμε και παραπάνω, το κουμπί function + κάποιο από τα βασικά κουμπιά του χειριστηρίου.

Ένα φανταστικό χειριστήριο, που γίνεται ακόμη καλύτερο

Το DualSense Edge φέρνει περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης σε ένα ήδη εξαιρετικό χειριστήριο. Η εταιρεία φαίνεται πως έχει σκεφθεί κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει για έναν επαγγελματία παίκτη (που παίζει σε PS5 ή PC) και δίνει δεκάδες επιλογές εξατομίκευσης, διατηρώντας παράλληλα την εργονομία και την άνεση του DualSense. Το πακέτο, στο οποίο έρχεται, είναι υπερπλήρες και πανέμορφο και μένει μόνο να δοκιμάσουμε και την αυτονομία του για να μπορέσουμε να αποφανθούμε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά premium χειριστήριο (στα €249), που παρέχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος και ανυπομονούμε να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί του για να δοκιμάσουμε τις αμέτρητες δυνατότητές του.

Διαβάστε επίσης:  Το Marvel's Spider-Man 2 είναι πλέον πανέτοιμο να κυκλοφορήσει

Κυκλοφορεί στις 26 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ