The Expanse: A Telltale Series – Episode 1 – Review

Ελένη Δρίβα

To The Expanse: A Telltale Series σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Telltale.

Έχουν περάσει ουσιαστικά πέντε χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το τελευταίο παιχνίδι της Telltale. Η αγαπητή εταιρεία πάλεψε με νύχια και με δόντια για να παραμείνει ζωντανή, εγκαταλείποντας πολλές IPs της και κρατώντας στο πλευρό της ελάχιστα από τα project της, αλλά τελικά τα κατάφερε. Το comeback της στην ενεργό δράση είναι ένα φρέσκο franchise για εκείνη όμως, αυτό του The Expanse.

Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια αυτή δεν είναι ατομική. Για την υλοποίηση του τίτλου η Telltale συνεργάζεται με την Deck Nine (Life is Strange: Before the Storm, Life is Strange: True Colors [review]), μια εξίσου έμπειρη εταιρεία στα graphic adventures. Πρόκειται για ένα ονειρικό ζευγάρι λοιπόν, όσον αφορά το genre.

Camina Drummer

Photo: Telltale Games / VG24

Πώς μας προέκυψε το The Expanse: A Telltale Series

Πρώτου γίνει μια επεισοδιακή περιπέτεια (χωρίζεται σε πέντε μέρη – episodes) γεννημένη από τη συνεργασία των δύο στούντιο, το The Expanse ήταν αμερικανική τηλεοπτική σειρά. Έκανε το ντεμπούτο του το 2015 και έπειτα από έξι σεζόν έριξε αυλαία τον Ιανουάριο του 2022.

Πριν ακόμα γίνει τηλεοπτική σειρά όμως, το The Expanse ήταν σειρά βιβλίων, γραμμένη συνεργατικά από τους Daniel Abraham and Ty Franck. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα franchise με πλούσιο περιεχόμενο, οπότε πού χωράει σε όλα αυτά το graphic adventure των Telltale και Deck Nine;

Το The Expanse: A Telltale Series, όπως ονομάζεται το παιχνίδι – γιατί οι παραδόσεις πεθαίνουν δύσκολα -, αποτελεί prequel της τηλεοπτικής σειράς και όπως είναι φυσικό και επόμενο μάς μεταφέρει στο διάστημα, αλλά διηγείται μια πρωτότυπη ιστορία μέσα στο σύμπαν αυτό.

Επεισόδιο 1: Archer’s Paradox

Στο πρώτο επεισόδιο του παιχνιδιού, οι δύο εταιρείες μας συστήνουν στην πρωταγωνίστρια, Camina Drummer, και το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Artemis, το οποίο θα την πλαισιώνει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, καθώς μαζί θα αναζητούν στο διάστημα μια “καλή μπάζα” για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν μια άνετη ζωή στο μέλλον.

Με τίτλο “Archer’s Paradox”, η εισαγωγή του The Expanse διαρκεί περίπου μία ώρα, η οποία περνάει πολύ γρήγορα, μιας και η Telltale μπαίνει κατευθείαν στο… ψητό, κινώντας το ενδιαφέρον με συνοπτικές διαδικασίες και θέτοντας τα θεμέλια για τη συνέχεια. Βέβαια, η μικρή διάρκεια είναι δίκοπο μαχαίρι στην προκειμένη, καθώς μετά βίας προλαβαίνουμε να εγκλιματιστούμε και η γνωριμία με τους χαρακτήρες μένει στη “χειραψία”. “Καλό, αλλά λίγο”, που λέει και ο λαός.

Διαβάστε επίσης:  The Wolf Among Us 2: Μεγάλη αναβολή για τον τίτλο της Telltale

Πάντως, τα πρώτα σεναριακά δείγματα είναι ως επί το πλείστον ενθαρρυντικά και το “έδαφος” που παρουσιάζεται πρόσφορο. Οι χαρακτήρες φαίνεται να κουβαλάνε ο καθένας τις δικές του συναισθηματικές αποσκευές και “πιστεύω”, πράγματα που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον μείγμα εντός του διαστημοπλοίου. Αν υπήρξε κάτι που μας προβλημάτισε, τότε αυτό ήταν μερικά από τα δείγματα voice acting που ακούσαμε, αφού ορισμένα ήταν πράγματι επιτυχημένα, αλλά κάποια άλλα όχι και τόσο.

Decisions

Photo: Telltale Games / VG24

Μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία

Σε αυτό το λίγο που μπορέσαμε να απολαύσουμε στο πρώτο επεισόδιο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε επίσης πώς το πάντρεμα μεταξύ Telltale και Deck Nine μεταφράζεται μέσω του gameplay, τουλάχιστον για αρχή.

Η συμβίωση ήταν μάλλον αρμονική, αν κρίνουμε από τα quick time events, που συναντάνε την σύντομη και προαιρετική εξερεύνηση σε μια απλή, αλλά αποτελεσματική μίξη. Παράλληλα, για πρώτη φορά σε τίτλο της Telltale βλέπουμε να υπάρχουν side quests, τα οποία όμως προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουν κάποια ουσία, οπότε προς το παρόν θα βάλουμε μια άνω τελεία εδώ, και θα επανέλθουμε στο μέλλον…

Space jam!

Πέρα από τα ψήγματα πλοκής που μας δίνει το πρώτο επεισόδιο, τις εντυπώσεις κλέβει και η βόλτα στο διάστημα που μας προσφέρει.
Η Camina έχει τη δυνατότητα να βάλει τη στολή της και να βγει έξω από το Artemis, ώστε να εξερευνήσει διάφορα συντρίμμια που αιωρούνται στο κενό και ως αποτέλεσμα, το The Expanse φαίνεται πως θα έχει στιγμές όπου θα μπορούμε να βολτάρουμε με θέα τους πλανήτες, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό της πρωταγωνίστριας για να αλλάξουμε κατεύθυνση. Σαν πρώτη επαφή, ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.

Space

Photo: Telltale Games / VG24

Περιμένοντας τη συνέχεια του The Expanse

Αναμένοντας την άφιξη του δεύτερου επεισοδίου στις 10 Αυγούστου (θα κυκλοφορεί ένα επεισόδιο κάθε 14 μέρες), μπορούμε να πούμε ότι η Telltale έκανε αυτήν τη νέα αρχή… με το δεξί.

Σεναριακά, το The Expanse υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, με “δυνατούς” χαρακτήρες. Τα όποια νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στο gameplay, σε σχέση με τα παλαιότερα παιχνίδια της εταιρείας, στοχεύουν στην ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή του παίκτη και το τεχνικό λίφτινγκ σίγουρα συμβάλλει στην αίσθηση της καινούργιας αρχής.

Διαβάστε επίσης:  Life is Strange: True Colors - Review

Η Telltale, όπως όλα δείχνουν, προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις δύσκολες ώρες που πέρασε και εμείς ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5,  PS4, Xbox Series X|S, Xbox OneThe Expanse (Icon)
Δοκιμάστηκε σε:
  PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Telltale Games, Deck Nine
Εκδότρια Εταιρεία: Telltale Games
Είδος: Graphic adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 27 Ιουλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Θετικά

  • Δυνατός πρόλογος
  • Ενδιαφέρον cast χαρακτήρων
  • Ανανεωμένο gameplay
  • Μια βόλτα στο διάστημα

Αρνητικά

  • Μικρή διάρκεια που δεν μας δίνει την ευκαιρία να εγκλιματιστούμε
  • Ανισορροπίες στα δείγματα του voice acting

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ