Baldur’s Gate 3 – Review

Η θρυλική σειρά που μας έλειψε, επιστρέφει κάνοντας... πάταγο

Λεωνίδας Πάτρας

Η Larian έκανε και πάλι το θαύμα της με το Baldur’s Gate 3, προσφέροντάς μας το tactical RPG της δεκαετίας.

Η θρυλική σειρά Baldur’s Gate αποτελεί σήμα κατατεθέν των κλασικών computer RPGs με τους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς να βρίσκονται ήδη στο πάνθεον των παιχνιδιών του είδους. Με την BioWare πίσω από την ανάπτυξη των πρώτων άκρως επιτυχημένων τίτλων, η σειρά άνθισε, ενώ πριν δέκα χρόνια κυκλοφόρησαν και οι εκδόσεις για κονσόλες, που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά στα PCs. Μετά από πολλές εναλλαγές στην ανάθεση του τρίτου μέρους, η βελγική Larian Studios ανέλαβε να σηκώσει στις πλάτες της το μεγάλο εγχείρημα της ανάπτυξης του Baldur’s Gate 3.

Βεβαίως, η Larian Studios δεν είναι άγνωστη στο κοινό, καθώς έχει στο βιογραφικό της τη σειρά Divinity, η οποία απογειώθηκε κυρίως με τα δύο Divinity: Original Sin. Το Baldur’s Gate 3, βασίζεται -όπως και οι προκάτοχοι του- στη δημοφιλή σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών Dungeons & Dragons. Πάνω σε αυτό, αλλά και με τις δικές της μοναδικές επιρροές, η Larian “έχτισε” το Baldur’s Gate 3. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε στα χέρια μας το τρίτο μέλος της σειράς, το οποίο αποτελεί και το πιο φιλόδοξο RPG των τελευταίων ετών από πλευράς περιεχομένου και ποιότητας παραγωγής.

Baldur's Gate 3 - Party

Το party μας ετοιμοπόλεμο / photo: Larian Studios – VG24

Ιστορία και character creator

Τοποθετημένη χρονικά 120 χρόνια μετά το δεύτερο Baldur’s Gate και μήνες μετά το τελευταίο Dungeons & Dragons, το παιχνίδι μάς διηγείται μια πρωτότυπη ιστορία στον ήδη εκτεταμένο κόσμο της σειράς. Κατά την έναρξη του παιχνιδιού θα κληθούμε να διαλέξουμε τον βασικό πρωταγωνιστή μέσα από τους ήδη υπάρχοντες 6 χαρακτήρες ή να δημιουργήσουμε έναν δικό μας. Η γνώμη μας, αλλά και αυτό που οι developers προτείνουν είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας χαρακτήρα μέσα από μια μεγάλη γκάμα κλάσεων, φυλών και backgrounds.

Οι δυνατότητες του character creator είναι εξωπραγματικές και ο τίτλος μάς δίνει μια πρώτη γεύση από το πόσο πλούσιο είναι το παιχνίδι στο περιεχόμενο του. Εμείς ξεκινήσαμε με Paladin, ο οποίος αποτελεί έναν χαρακτήρα που συνδυάζει μάχη σώμα με σώμα και μαγείες κυρίως της μορφής Holy (ή Radiant όπως τις αναγράφει το παιχνίδι). Κάθε φορά που ανεβαίνουμε level μπορούμε να τροποποιήσουμε την επιλεγμένη κλάση, μέχρι που στο τέλος μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι ξεκινήσαμε. Το levelling είναι σπάνιο (το level cap είναι μόλις στο level 12), όμως είναι απλό και ουσιαστικό, καθώς εμπλουτίζουμε και αναβαθμίζουμε τον χαρακτήρα στον βαθμό που πρέπει.

Η κεντρική ιστορία ξεκινάει με τον χαρακτήρα να είναι ένας από τους επιζώντες σε ένα ιπτάμενο πλοίο των Illithid. Στο συγκεκριμένο πλοίο γινόταν εγκεφαλικές επεμβάσεις σε θύματα (ανάμεσα τους και ο χαρακτήρας μας και οι companions μας). Μετά από την ανώμαλη προσγείωση, καλούμαστε να φτιάξουμε το party μας βρίσκοντας τους υπόλοιπους επιζώντες, αλλά και να ανακαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη σε αυτό το πλοίο, όπως και τι μας εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλό μας. Το κεντρικό story είναι αρκετά μελοδραματικό και κλισέ, όμως διασώζεται από την πληθώρα των παράπλευρων quests, που εμβαθύνουν στην ιστορία και μεγαλώνουν τον αντίκτυπο των δεκάδων επιλογών που θα κληθούμε να πάρουμε.

Ο κόσμος του Baldur’s Gate 3 είναι άψογα σχεδιασμένος και προσφέρει χαοτική διάρκεια

Το βασικό storyline είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 50 με 60 ώρες, εκτός και αν παίζετε στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας. Το Baldur’s Gate 3 είναι ένα γιγάντιο RPG, με πολλά και αλληλένδετα quests, εκατοντάδες μυστικά, αλλά και μεγάλη πληθώρα επιλογών, που έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον κόσμο του παιχνιδιού. Συνολικά το περιεχόμενο ξεπερνάει εύκολα τις 100 ώρες, ενώ το replay value μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αυτήν τη διάρκεια, καθώς μπορείτε να ξεκινήσετε νέα playthrough με άλλη κλάση και άλλες επιλογές στο σενάριο.

Όσοι γνωρίζετε τις τελευταίες δουλειές της Larian, ξέρετε το πόση έμφαση και μεράκι δίνει το studio στη δημιουργία ελκυστικών χαρακτήρων. Οι companions σε γενικές γραμμές είναι καλοσχεδιασμένοι (αν και με μερικές υπερβολές) και κάθε ένας από τους έξι έχει και το δικό του μεγάλο questline. Οι εκατοντάδες NPC’s δεν είναι generic και φαίνονται σαν ξεχωριστοί χαρακτήρες, ενώ με τους περισσότερους μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε κανονικά. Αν κάτι ρίχνει λίγο το immersion, είναι κάποιες ιδεολογίες, που δεν ταιριάζουν στο ύφος της εποχής, μία εκ των οποίων είναι και η υπερβολή με το diversity.

Παρά τα παράπονά μας για την κεντρική ιστορία, η γραφή είναι πολύ καλή και οι διάλογοι εύκολα κατανοητοί, χωρίς ιδιαίτερες διαλέκτους (όπως είχαμε δει για παράδειγμα στο Witcher 3). Φυσικά, προαπαιτούμενο σε ένα καθαρό story-based RPG είναι η καλή γνώση της αγγλικής. Σε αντίθεση με τα Divinity, το ύφος είναι πιο σοβαρό, όμως υπάρχουν διάσπαρτα μυστικά και διασκεδαστικά easter eggs για να ανακαλύψετε.

Ο κόσμος χωρίζεται σε τρεις μεγάλους κεντρικούς χάρτες και πολλούς μικρότερους, που συνήθως έχουν τον ρόλο των dungeons. Παρόλο που το μέγεθος των maps δεν είναι τεράστιο όπως σε άλλα RPGs, η δομή τους είναι τόσο πλούσια και με απίστευτη λεπτομέρεια, που σε κάθε γωνιά υπάρχει και κάποιο μυστικό για να ανακαλύψετε, κάποιο κρυφό quest ή μια απρόσμενη μάχη. Αυτό που βοηθάει πάρα πολύ είναι η third-person camera, που μπορείτε να εναλλάξετε με την top-down, όπως σας βολεύει. Έτσι μπορούμε να δούμε καλύτερα τον κόσμο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του, αλλά και να απολαύσουμε τον προηγμένο τεχνικό τομέα του τίτλου.

Baldur's Gate 3

Κόσμος γεμάτος μυστικά και προκλήσεις / photo: Larian Studios – VG24

Τεράστια ελευθερία για τον παίκτη

Η προσέγγιση των εχθρών μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με stealth, με μάχη από πολλά μέτωπα, ενώ μπορούμε ακόμη και να πείσουμε ορισμένα bosses να αυτοκτονήσουν, αν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μας είναι μεγάλο (perception, deception, intimidation και άλλα). Η σύνδεση με το επιτραπέζιο Dungeons & Dragons στην ουσία είναι το ρίξιμο της ζαριάς. Κάθε φορά που θέλετε να πείσετε, να τρομάξετε, να δωροδοκήσετε, ακόμη και κάνετε ενέργειες όπως το lockpicking κλειδαριών, ρίχνετε το ζάρι των 20 αριθμών. Αν ο αριθμός σας ξεπερνάει ή είναι ίσος με τον απαιτούμενο τότε επιτυγχάνετε την επιλογή σας στον διάλογο. Για να απλουστευτούν τα πράγματα στις μάχες, το ζάρι ρίχνεται κρυφά από το ίδιο το παιχνίδι και ανάλογα με την κατάληξη του και τα στατιστικά μας σε σχέση με του εχθρού, κρίνει το αν θα χτυπήσουμε τον αντίπαλο και με τι damage. Αυτό το τύπου RPG τυχαίο στοιχείο ίσως ξινίσει ορισμένους, όμως η αλήθεια είναι πως αν δουλέψετε καλά τον εξοπλισμό και τα στατιστικά του χαρακτήρα σας, μπορείτε να πάρετε τις πιθανότητες με το μέρος σας.

Στο Baldur’s Gate 3 υπάρχει απόλυτη ελευθερία για τον παίκτη. Θέλετε να «ξεφορτωθείτε» έναν NPC, που απλά σας την σπάει η φάτσα του, θέλετε να κλέψετε από τους φτωχούς, θέλετε να είστε κακοί ή καλοί, όλα εξαρτώνται από εσάς και όλα έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο βέβαια. Αν έχετε τα κατάλληλα skills, μπορείτε να μιλήσετε ακόμη και με ζώα, αλλά και με νεκρούς, να φλερτάρετε με τα πιο άκυρα πλάσματα και να λύσετε καταστάσεις με τον πιο περίεργο τρόπο. Στον δρόμο σας θα συναντήσετε διάφορα όντα, που μπορείτε να τα κατατάξετε στους συμμάχους σας ή στους εχθρούς σας. Στο camp μπορείτε να γεμίσετε τις μπάρες των skills σας, να heal-άρετε και να μιλήσετε με τους φίλους σας, ενώ και ορισμένα quests περνούν από τα camp, που αποτελούν τη μετακινούμενη βάση σας.

Διαβάστε επίσης:  Elex 2: Νέες πληροφορίες για την ιστορία του παιχνιδιού λίγο πριν την κυκλοφορία του

Τελος, το Baldur’s Gate 3 περιέχει multiplayer mode, συνεργατικού είδους, μέχρι τεσσάρων ατόμων. Ο κάθε παίκτης έχει τον δικό του χαρακτήρα, ενώ στο παιχνίδι υπάρχει ένας συγκεκριμένος παίκτης -σαν host- που έχει στην ουσία και το save file του παιχνιδιού. Το multiplayer ανοίγει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που υπάρχουν στο παιχνίδι, ενώ στις μάχες τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν προς το καλό (ή το χειρότερο) με τη συνεργασία και τα skills των παικτών. Πάντως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, ο κάθε παίκτης στον ίδιο κόσμο μπορεί να κάνει διαφορετική δραστηριότητα και να βρίσκεται μακριά σε απόσταση από τον άλλο. Προτείνουμε να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο mode μόνο αν υπάρχει η κατάλληλη παρέα, με την αντίστοιχη αγάπη για το παιχνίδι. Το multiplayer δουλεύει όπως και στους προηγούμενους τίτλους της Larian και είναι διασκεδαστικό. Προσοχή όμως, γιατί το loot είναι μοναδικό και δεν μοιράζεται σε κάθε παίκτη.

Astarion

Ο Astarion είναι από τους χαρακτήρες που ξεχωρίζουν / photo: Larian Studios – VG24

Μάχη βασισμένη στα Divinity: Original Sin, με πινελιές από Dungeons & Dragons

Η τεράστια γκάμα επιλογών στο gameplay συνεχίζεται και στην ίδια τη μάχη που είναι της μορφής turn based tactics. Οι γνώριμοι με τα Divinity: Original Sin θα νιώσουν σίγουρα μεγαλύτερη οικειότητα εδώ. Το combat είναι το πιο πολύπλοκο μέρος του παιχνιδιού και χρειάζεται αρκετές ώρες για την κατανόηση του, αν και πάλι μπορεί να μην τα καταλάβετε και όλα (αν και αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη συνολική εμπειρία).

Ο κάθε χαρακτήρας του party μας, κάθε φορά που έρχεται η σειρά του έχει τρεις ενέργειες: την action move (που αποτελεί την επίθεση και τα spells), την bonus move (κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε κυρίως κάποια buffs ή heal) και τη μετακίνηση. Είναι σημαντικό να εκτελούμε και τις τρεις κινήσεις μας πριν τελειώσουμε τη σειρά μας, καθώς οι εχθροί από το normal επίπεδο δυσκολίας και πάνω «δεν χαρίζουν». Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να μετακινούμε τους χαρακτήρες στο σωστό μέρος της μάχης, ώστε να εξαπολύουμε την επίθεσή μας με τον μέγιστο βαθμό με πλεονέκτημα, αλλά και να χρησιμοποιούμε σοφά την bonus ενέργειά μας.

Σε αυτό βοηθάει η τεράστια γκάμα των επιθέσεων και των spells που περιλαμβάνει το παιχνίδι (μερικές εκατοντάδες μόνο…). Είτε επιλέξετε έναν επιθετικό μάγο με spells, είτε έναν healer με buffs και debuffs, είτε έναν melee fighter, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Γι’ αυτό ο παίκτης πρέπει να μπει στη διαδικασία να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο party χαρακτήρων. Οι επιθέσεις των εχθρών έχουν  εξίσου μεγάλη ποικιλία, ενώ ορισμένα encounters και boss battles απαιτούν στρατηγική επιπέδου παιχνιδιού σκάκι. Ευτυχώς σύμμαχός μας σε αυτό είναι τα quick saves και τα quick loads που πραγματικά σώζουν ζωές, αν και στο PS5 οι χρόνοι φόρτωσης δυστυχώς δεν είναι και τόσο μικροί. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να βλέπουμε όλες τις λεπτομέρειες των εχθρών, πατώντας πάνω τους κατά τη μάχη αλλά και πριν.

Οπτικός τομέας που εντυπωσιάζει – Μικρή απογοήτευση για το τελευταίο act

Όπως θα έχετε δει και από τα videos, ο οπτικός τομέας του Baldur’s Gate 3 είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Το presentation, είτε αφορά την όψη των χαρακτήρων, είτε τα ίδια τα περιβάλλοντα και τα εφέ, αγγίζει κορυφαία επίπεδα, ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός πως είναι ένα open world και όχι γραμμικό. Συγκριτικά μάλιστα με το προηγούμενο παιχνίδι της Larian (Divinity: Original Sin 2) τα γραφικά είναι τουλάχιστον 2-3 γενιές μπροστά.

Εμείς ασχοληθήκαμε με την έκδοση για PS5, η οποία μάλιστα όπως αναφέρει τόσο το Digital Foundry αλλά και η ίδια η Larian είναι ακριβώς η ίδια οπτικά με την αντίστοιχη του PC (πλην της ανάλυσης προφανώς). Τα δύο πρώτα από τα τρία acts του παιχνιδιού τρέχουν απροβλημάτιστα είτε επιλέξετε την επιλογή για 60 fps, είτε τα 30 fps με καλύτερη ανάλυση. Δυστυχώς, τα προβλήματα ξεκινούν στο τρίτο και τελευταίο act, που ακόμη και τώρα είναι πολύ πίσω σε optimization με τρομερά frame drops, bugs σε quests και glitches γραφικών. Σίγουρα, ο χάρτης του τρίτου act είναι πολύ φιλόδοξος, γεμάτος και απαιτητικός, όμως η πτώση στην επίδοση είναι εμφανέστατη. Eυτυχώς όμως δεν κάνει το παιχνίδι unplayable.

Φύλακας άγγελος

Ο φύλακας άγγελος μας / photo: Larian Studios – VG24

Ελπίζουμε με μελλοντικά updates να διορθωθεί η κατάσταση, όπως και σε κάποια άλλα quality of life features που χρήζουν βελτίωσης (πχ. το inventory management). Η έκδοση για PS5 έχει και άλλα επιπλέον προβλήματα, αυτά των μεγάλων loading times, ενώ πολύ φανερό είναι και το πρόβλημα των textures των χαρακτήρων στο act 3. Τα textures στους NPCs που μιλάμε δεν προλαβαίνουν να φορτώσουν εγκαίρως και “ανοίγουν” μπροστά στα μάτια του παίκτη σταδιακά… Πάντως η έκδοση για κονσόλες έχει παραμετροποιηθεί καλά όσον αφορά στον χειρισμό με τον παίκτη να κινεί τον χαρακτήρα με τα thumbsticks και να επιλέγει τα skills από ένα γρήγορο κυκλικό μενού. Αυτό κάνει ένα παιχνίδι που εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι “φυσικά” σχεδιασμένο για PC να είναι εξίσου εύκολο να παιχτεί με χειριστήριο.

Το εξαιρετικό γενικό presentation συμπληρώνει το άψογο voice acting, ενώ και η μουσική υπόκρουση παρόλο που δυστυχώς δεν φτάνει στα επίπεδα των Divinity: Original Sin, σίγουρα δένει αρκετά με το σκοτεινό, μεσαιωνικό, fantasy ύφος του τίτλου.

Tο Baldur’s Gate 3 είναι ένα απ’ τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών

Το Baldur’s Gate 3 αποτελεί τον ορισμό της λέξης RPG (Role Playing Game) δίνοντας στον παίκτη τα εργαλεία ώστε να αλλάξει ο ίδιος την ιστορία και τον κόσμο τριγύρω του. Ένα παιχνίδι γεμάτο από αξιομνημόνευτα quests, χαρακτήρες με προσωπικότητα, μαγευτικό και πλούσιο fantasy κόσμο και καλοδουλεμένο σύστημα μάχης και κλάσεων. Είναι ένα video game που θα αγαπήσετε και θα επιστρέφετε σε αυτό ξανά και ξανά. Η Larian αποδείχθηκε η κατάλληλη ομάδα για να αναλάβει τη σειρά και τα κατάφερε περίφημα, διατηρώντας τη στην κορυφή του είδους. Τα μοναδικά μελανά σημεία (το κακό optimization του act 3 και το κάτω του μετρίου κεντρικό story) σίγουρα αφαιρούν κάποιους πόντους από το παιχνίδι, όμως το Baldur’s Gate 3 έχει τη στόφα αυτού που λέμε “παιχνίδι της δεκαετίας” και αξίζει να το ζήσετε στο έπακρο, εξερευνώντας κάθε λεπτομέρεια του κόσμου της Faerûn.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5,  Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Larian Studios
Εκδότρια Εταιρεία: Larian Studios
Είδος: Tactical RPG
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 03 Αυγούστου 2023 (PC) / 6 Σεπτεμβρίου 2023 (PS5) / 07 Δεκεμβρίου 2023 (XBSX)
Official website: baldursgate3

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Προηγμένος οπτικός τομέας και σχεδόν άψογη απόδοση στα δύο πρώτα acts
  • Πολλές επιλογές παραμετροποίησης του χαρακτήρα και των companions
  • Επιλογές με πραγματικό αντίκτυπο και αξιομνημόνευτα quests
  • Τεράστια ποικιλία στη μάχη και ορισμένα έξυπνα boss fights
  • Εξαιρετικό voice acting και πολύ καλή γραφή
  • Ιδανικοί σε μέγεθος και πλούσιοι σε εκπλήξεις χάρτες
  • Χορταστική διάρκεια και μεγάλο replay value
Διαβάστε επίσης:  Baldur’s Gate 3: Το «Patch 5» φέρνει νέο επίλογο, νέα modes και πολλά ακόμα

Αρνητικά

  • Μεγάλη πτώση στην απόδοση και bugs στο τελευταίο act
  • Η κεντρική ιστορία δεν συμβαδίζει σε ποιότητα σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ