Super Mario Bros. Wonder – Review

WAHOO!

Η 2D σειρά του Mario επιστρέφει μετά από μια δεκαετία αποχής και καταφέρνει να ανανεωθεί με μοναδικό τρόπο!

Το Super Mario Bros. Wonder είναι επιτέλους εδώ! Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πώς μια από τις πιο κλασικές σειρές της Nintendo, έλαβε έναν νέο τίτλο μετά από 13 χρόνια. Μέχρι τώρα, στο Nintendo Switch, ο μόνος τρόπος να απολαύσει κανείς τον Mario σε 2D περιπέτειες, ήταν μέσω του New Super Mario Bros. U Deluxe που ουσιαστικά ήταν remaster του παιχνιδιού που είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο Wii U το 2012. Υπήρχε και ένας δεύτερος τρόπος, το Mario Maker 2, το οποίο, όμως, βασίζεται κυρίως στα επίπεδα των παικτών.

Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

Μια τελετή που πήγε στραβά

Όλα ξεκινούν όταν οι αγαπημένοι μας ήρωες λαμβάνουν μία πρόσκληση για το Flower Kingdom, προκειμένου να δουν τη δύναμη του Wonder Flower. Η δύναμή του; Να αλλάζει την πραγματικότητα. Σε ποιον αρέσει η δύναμη; Στον Bowser. Κάνοντας κάποια γρήγορα μαθηματικά, μπορούμε να καταλάβουμε όλοι πού οδεύει αυτή η ιστορία. Ο Bowser κλέβει το Wonder Flower και το χρησιμοποιεί για να γίνει ένα με το κάστρο, αιχμαλωτίζοντας ταυτόχρονα τους κατοίκους του βασιλείου.
Και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι μας στο μαγικό Flower Kingdom προκειμένου να συλλέξουμε τα Wonder και Royal Seeds και να σταματήσουμε τον Bowser. Για πρώτη φορά έχουμε το μεγαλύτερο καστ στη σειρά από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε με ποιον θα παίξουμε. Οι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τους κλασικούς Mario, Luigi, Toad και Peach, ενώ βλέπουμε και τους Daisy, Toadette, Nabbit και Yoshi. Οι δυο τελευταίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στο gameplay για όσους θέλουν μια πιο χαλαρή εμπειρία ή δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το είδος.
Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

Νέο βασίλειο, νέες περιπέτειες

Οι πρώτες μας στιγμές στο νέο βασίλειο είναι οικείες, αλλά ταυτόχρονα και ξένες. Το περιβάλλον θυμίζει το Mushroom Kingdom, όμως έχει εντελώς νέα στοιχεία. Όπως και να ’χει, ο οπτικός τομέας -μετά από δέκα χρόνια απουσίας- θα ήταν διαφορετικός. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και δεν χάνει καθόλου τον χαρακτήρα της σειράς. Ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, ακόμα περισσότερες αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον και ακόμα περισσότερα χρώματα. Η σειρά έλαβε την ανανέωση που χρειαζόταν εδώ και χρόνια.
Κάθε κόσμος έρχεται με το δικό του σετ από επίπεδα, προκλήσεις και μυστικά. Οι κόσμοι ενώνονται από ένα κεντρικό hub, το οποίο κι αυτό έχει τα δικά του επίπεδα. Επιτέλους, βλέπουμε και αυξανόμενη δυσκολία στα επίπεδα, αλλά και κάποια που προορίζονται για… δυνατούς παίκτες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Ένα ενδιαφέρον κομμάτι του hub, είναι πως από ένα σημείο και μετά, μπορούμε να επιλέξουμε ποιον κόσμο θα επισκεφθούμε πρώτο. Έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να χρειάζεται να επιλέξουμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση, νιώσαμε πως εκτελέστηκε με πολύ καλύτερο τρόπο.
Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

“Τον πάτησε, ρε!”

Οι χαρακτήρες βλέπουμε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον. Εκφράσεις στα πρόσωπα όλων, που και πάλι αλλάζουν ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω τους. Ξέρετε τι είναι να προχωράς και σε ακολουθούν τα μάτια των εχθρών; Όλα είναι πιο “ζωντανά” από ποτέ. Ακόμα και το background αξιοποιείται με τους ήρωες να μπορούν να “ταξιδέψουν” στο πίσω μέρος μιας πίστας προκειμένου να βρουν μυστικά. Τα τοπία καταφέρνουν να διαφοροποιηθούν από τους κλασικούς κόσμους και νιώθουμε πως όντως βρισκόμαστε σε άλλο βασίλειο. Και σε αυτό βοηθούν και οι νέοι εχθροί που συναντάμε.
To μόνο που παραμένει κλασικό και κάπως… “παλιό”, είναι οι μάχες με τον Bowser Jr. Ο στόχος; Να τον χτυπήσουμε τρεις φορές. Η μόνη διαφορά, είναι πως σε κάθε μάχη, ο Bowser Jr χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις των λουλουδιών για να αλλάξει τον κόσμο γύρω μας. Αλλά, όλα λαμβάνουν χώρα σε ένα κλειστό δωμάτιο και ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Με λίγα λόγια, θα θέλαμε να δούμε τα boss fights να εξελίσσονται.
Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

Νέες δυνάμεις και… στάμπες!

Σε κάθε παιχνίδι της σειράς, πάντα μας περιμένει κάτι καινούργιο. Κι αυτή είναι η μαγεία της σειράς. Να συνδέει αγαπημένες κλασικές εμπειρίες με νέα “κόλπα”. Το πρώτο νέο κομμάτι είναι οι δυνάμεις. Ο Mario και οι αγαπημένοι μας ήρωες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ελέφαντα, να δημιουργήσουν φούσκες και να… τρυπήσουν το περιβάλλον! Όλες οι δυνάμεις χρησιμοποιούνται με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο.
Το gameplay εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με έναν νέο τρόπο. Εκτός από τις νέες δυνάμεις, έρχονται και οι στάμπες! Πριν ξεκινήσουμε κάθε επίπεδο, μπορούμε να επιλέξουμε μία στάμπα με την οποία τροποποιείται ο τρόπος που θα παίξουμε. Κάποια είναι βοηθητικά και κάποια προσθέτουν μια πρόκληση στο run μας. Από μεγαλύτερα άλματα ή ταχύτερο κολύμπι, μέχρι το να παίξουμε το επίπεδο αόρατοι. Αυτό προσθέτει μεγάλη αξία στο replayability, καθώς μπορούμε να παίξουμε τα επίπεδα ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους.
Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

MMO Platforming; Περίπου!

Πέρα από τις δυνάμεις και τις στάμπες, υπάρχει μία επιπλέον λειτουργία. Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την online λειτουργία του παιχνιδιού μέσα από το hub των επιπέδων. Με αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και άλλους παίκτες στα επίπεδά μας, οι οποίοι μπορούν ακόμα και να μας βοηθήσουν, όταν χάσουμε, και να μας επαναφέρουν στη ζωή. Οι παίκτες εμφανίζονται σε live χρόνο ως φαντάσματα και βλέπουμε κάθε τους κίνηση. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος της οθόνης μας, υπάρχουν ειδοποιήσεις για την πρόοδο των παικτών, δίνοντας την εντύπωση πως βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο πάρτι platforming.

Super Mario Bros. Wonder

Photo: Nintendo – VG24

Super Mario Bros. Wonder is a wonder

To Super Mario Bros. Wonder είναι μια εξαιρετική εμπειρία, γεμάτη νέες ιδέες, αλλά και κλασική δράση. Τα boss fights θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και να εξελιχθούν σαν νοοτροπία, αλλά θα λέγαμε πως είναι το μοναδικό ψεγάδι. Νέες δυνάμεις, το σύστημα των stamps, οι κόσμοι που δεν ανακυκλώνουν εχθρούς (κι ας βλέπουμε κάποιους κλασικούς) και πραγματικά μας παρουσιάζουν ένα νέο βασίλειο. Το σύστημα του online κομματιού που μας κάνει να νιώθουμε πως παίζουμε MMO platforming. Όλες οι νέες ιδέες έχουν εκτελεστεί με εξαιρετικό τρόπο, χαρίζοντάς μας μία ακόμη αξέχαστη περιπέτεια του αγαπημένου μας υδραυλικού.

Διαβάστε επίσης:  The Last Hope: Έχουμε The Last of Us στο σπίτι...

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo SwitchSuper Mario Bros. Wonder - Cover
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Nintendo EPD
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Platformer
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 20 Οκτωβρίου 2023
Official website:‌ supermariobroswonder.nintendo.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ανανεωμένος οπτικός τομέας
  • Οι αντιδράσεις των χαρακτήρων κάνουν τον κόσμο ακόμα πιο “ζωντανό”
  • Επίπεδα-προκλήσεις ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς
  • Το σύστημα με τις στάμπες προσφέρει ευκολία, αλλά και πρόκληση
  • Το online κομμάτι προσφέρει μια νέα ιδέα για το είδος

Αρνητικά

  • Τα boss fights έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με το υπόλοιπο παιχνίδι

Βαθμολογία

9.5
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ