Κυκλοφόρησαν τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του Mrs. Davis, της νέας σειράς του Damon Lindelof, με ένα ιδιαίτερα παράξενο σενάριο, με προσέγγιση που δεν βλέπουμε συχνά.
Ο Lindelof, γνωστός για τη δουλειά του στα Lost, Watchmen, The Leftovers, και για την ενασχόλησή του με ζητήματα όπως η θρησκευτική πίστη, για τη νέα σειρά, το Mrs. Davis, συνεργάζεται με την Tara Hernandez, που έχει δουλέψει ως writer στα The Big Bang Theory και Young Sheldon.
Ακούγεται παράξενος αυτός ο συνδυασμός δημιουργών; Ναι, βέβαια. Και ακούγεται παράξενος… επειδή είναι. Ωστόσο, πρόκειται για μια αλλόκοτη σειρά, στην οποία, τελικά, ταιριάζει αυτή η συνεργασία.
Λοιπόν, το Mrs. Davis είναι όσο εξωφρενικό ακούγεται αν διαβάσεις το βασικό σενάριό του, το οποίο μιλά για μια καλόγρια που έχει κηρύξει πόλεμο σε μια παντοδύναμη τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα… μάλλον, τελικά, είναι ακόμα πιο εξωφρενικό απ’ ό,τι φαίνεται. Πρόκειται για μια βαθιά παράξενη σειρά, για ένα γνήσια αλλόκοτο σενάριο, σε έναν ιδιαίτερο κόσμο με μη συνηθισμένα χαρακτηριστικά (θυμίζει, κάπως, το στιλ του Terry Gilliam, σε σημεία).
Η πρωταγωνίστρια, η Simone, την οποία ερμηνεύει ιδανικά η Betty Gilpin (Η Liberty Belle του GLOW), είναι καλόγρια, πράγματι, και πράγματι προσπαθεί να τα βάλει με μια πανίσχυρη ΑΙ. Ναι, όλα αυτά ισχύουν. Ωστόσο, υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν το αποτέλεσμα πιο παράξενο απ΄ό,τι μπορεί να περιμένεις.
Θα αναφέρω μερικές τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά όχι αυτές που θεωρώ ότι αποτελούν εκπλήξεις και, συνεπώς, ότι είναι spoilers. Αν δεν θέλετε να μάθετε ΤΙΠΟΤΑ, μην διαβάσετε.
Mrs. Davis: Ξεκινά με ένα εκρηκτικό, εξωφρενικό πρώτο επεισόδιο
Το πρώτο επεισόδιο τα έχει όλα: ξεκινά στο παρελθόν, δείχνει μια μάχη με σπαθιά, καλόγριες και Templars, με πολύ αίμα, στην πορεία μάς παρουσιάζει έναν επιστήμονα που λέγεται Schroedinger και, φυσικά, έχει γάτα, έχει καλόγριες να παίζουν baseball, θα δούμε κυνηγητό με Γερμανούς μηχανόβιους και μπόλικο χιούμορ.
Η ΑΙ, μαθαίνουμε, άλλαξε τον κόσμο εντελώς, εξαφάνισε τον πόλεμο και έχει παρουσία παντού, συνεχώς, μέσω ενός ακουστικού που φορούν οι άνθρωποι και επικοινωνούν μαζί της.
Η πρωταγωνίστρια έχει προσωπικό θέμα με την τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται Mrs. Davis (στις ΗΠΑ έχει αυτό το όνομα, σε άλλες χώρες έχει άλλα). Όταν δεν ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη… η Simone «ξεσκεπάζει» απατεώνες μάγους. Ναι, αλήθεια, αυτό είναι το σενάριο.
Η Simone σκάει μέσα στη νύχτα με το άλογό της και αποκαλύπτει απατεωνιές μάγων. Ξαναλέω, μιλάω κυριολεκτικά. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο πάπας, εμπλέκεται ένα κέικ στην πλοκή, ταξιδεύουμε σε ένα φεστιβάλ με θέμα το Εξκάλιμπερ. Βασικά σημεία του σεναρίου είναι, επίσης: βαζάκια με μαρμελάδα, αθλητικά παπούτσια, το Ιερό Δισκοπότηρο, ένα εστιατόριο με φαλάφελ.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι παντοδύναμη στη σειρά… δύσκολα όμως θα μπορούσε να γράψει τέτοιο σενάριο με τρόπο που να βγάζει νόημα (έγραψε, πάντως, τις ονομασίες των επεισοδίων -είναι προφανές, ένα λέγεται: A Baby with Wings, a Sad Boy with Wings and a Great Helmet).
Το στιλ αναπηδά από το ένα είδος στο άλλο
Η σειρά μοιάζει με sci-fi western σε σημεία, με κωμωδία σε άλλα, με το Black Mirror ενίοτε, ενώ η πλοκή χωρίζεται σε πολλά, φαινομενικά ασύνδετα τμήματα, με πάρα πολλά ξεχωριστά στοιχεία. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα φιλόδοξο πρότζεκτ αφηγηματικά και, στα περισσότερα μέρη του, πετυχαίνει τους στόχους του.
Το παρακάνει πού και πού με το πόσο κουλ και αστείο θέλει να είναι, με αποτέλεσμα η επιθυμία του αυτή να μπαίνει στη μέση και να εμποδίζει την ανάπτυξη της αφήγησης, ενώ η διάρκεια των επεισοδίων, που αγγίζει τη μία ώρα, είναι κάπως υπερβολική και οδηγεί σε γεμίσματα και exposition.
Βέβαια, ένα περίπλοκο σενάριο όπως αυτό χρειάζεται και το exposition του ενίοτε, αλλά μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, αφού μερικά σημεία δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, όσο αναγκαία κι αν είναι για την πρόοδο της πλοκής. Επιπλέον, τα αστεία δεν προκαλούν πάντα γέλιο, καθώς είναι πάρα πολλά, όμως υπάρχουν μερικές πολύ αξιόλογες στιγμές όσον αφορά στην προσέγγιση του χιούμορ.
Καλή αρχή για τη σειρά Mrs. Davis, με τέσσερα αξιόλογα επεισόδια
Το πρώτο επεισόδιο είναι εκρηκτικό, τα υπόλοιπα είναι διασκεδαστικά και έχουν πολύ καλές στιγμές, έχουν όμως και άλλες που δεν προσφέρουν πολλά στο οπτικό κομμάτι, ούτε συναρπάζουν, και υπάρχουν μόνο για να μας εξηγήσουν κομμάτια της πλοκής.
Ελπίζω, πάντως, να εξηγηθεί περισσότερο στα επόμενα επεισόδια το πώς η ΑΙ κατέληξε να είναι τόσο ισχυρή, πώς σταμάτησε τους πολέμους, ας πούμε, γιατί ως τώρα απλώς… έτσι είναι. Δεν μαθαίνουμε πολλά, δεν υπάρχει -σε αυτό το σκέλος- εκτενές worldbuilding. Μπορώ να κάνω κάποιες υποθέσεις, με βάση ό,τι έχω δει ως τώρα, θέλω όμως -στην πρώτη σεζόν- περισσότερες πληροφορίες για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργία της και τον τρόπο που λειτουργεί.
Σε κάθε περίπτωση, τα τέσσερα πρώτα επεισόδια είναι ικανοποιητικά. Μας δίνουν μια εξαιρετική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια, μερικούς ακόμα πολύ διασκεδαστικούς χαρακτήρες και πολλά εξωφρενικά σκηνικά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Η Simone αλλάζει συνεχώς ύφος και στιλ, από badass πολεμίστρια γίνεται goofball, και η Betty Gilpin καταφέρνει να αποδώσει κάθε πτυχή της άψογα. Το σενάριο έχει ανατροπές και αρκετό ενδιαφέρον, ενώ οι σεναριογράφοι καταφέρνουν, ως επί το πλείστον, να κρατήσουν την ισορροπία και να μην χαθούν εντελώς μέσα στην παραξενιά του έργου τους.
Το σενάριο «πιάνει» την ανησυχία για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ευτυχώς, και διακωμωδεί εύστοχα διάφορες πτυχές της τεχνολογίας αυτής.
Υπάρχουν μεταφορές για τη σημερινή τεχνολογία και το πώς την προσεγγίζουμε, χωρίς να γίνεται το σενάριο τεχνοφοβικό ή να καταλήγει σε διδασκαλίες και, γενικά, φαίνεται ότι έχει προοπτικές να γίνει μια εξαιρετική σειρά επιστημονικής φαντασίας, που τολμά να πειραματίζεται και να σατιρίζει τον εαυτό της και το είδος της.
Η σειρά είναι Peacock original και θα έχει οκτώ επεισόδια στην πρώτη σεζόν.