Football Manager 2023 Console Edition – Review

Το Football Manager 2023 Console Edition σηματοδοτεί την «πρεμιέρα» του δημοφιλούς προσομοιωτή προπονητικής σε οικιακή κονσόλα της Sony, μέσω του PS5, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους παίκτες να αναδείξουν τον Jürgen Klopp που κρύβουν μέσα τους.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η νέα ποδοσφαιρική σεζόν για τις Sports Interactive / SEGA και τους απανταχού «μανατζαραίους» του καναπέ έχει μπει για τα καλά. Το Football Manager 2023 [review] είναι διαθέσιμο εδώ και λίγους μήνες σε όλες του τις εκδόσεις. Οι εργατοώρες που καταγράφονται στα προσωπικά κοντέρ των φανατικών παικτών του έχουν ήδη φτάσει σε τριψήφιους αριθμούς, συνοδευόμενες από πολλές μικρές ψηφιακές ποδοσφαιρικές ιστορίες.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Η φετινή χρονιά -πέρα από τις όποιες βελτιώσεις, προσθήκες και αλλαγές έφερε στο παιχνίδι η πιο πρόσφατη πρόταση του- σηματοδοτείται από την έλευση της σειράς για πρώτη φορά σε οικιακή κονσόλα της Sony, έναν χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία της σε οικιακές κονσόλες γενικότερα, με το Football Manager 2022 Xbox Edition.

Το Football Manager 2023 είναι -έστω και καθυστερημένα- διαθέσιμό πλέον και σε PS5. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η «πρεμιέρα» του Football Manager 2023 Console Edition στο PS5 θα γινόταν τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Όμως, ορισμένα προβλήματα στα τελευταία στάδια ανάπτυξης της συγκεκριμένης έκδοσης, ανάγκασαν τους δημιουργούς του να καθυστερήσουν την κυκλοφορία του.

Football Manager 2023 Console Edition: Οι διαθέσιμες επιλογές

Ξεκινώντας από τα διαθέσιμα modes, δεν υπήρξε κάτι καινούργιο. Το κλασσικό Career Mode δηλώνει το παρών, ακέραιο και ως «ακρογωνιαίος λίθος» του παιχνιδιού, είναι το mode που θα σας απασχολήσει ως επί το πλείστον. Ύστερα, υπάρχει το Create-a-Club που σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε καριέρα με τη δική σας ομάδα (αντικαθιστώντας μία υπάρχουσα), επιλέγοντας από το όνομα και τις εμφανίσεις μέχρι το ρόστερ της. Μοναδικό περιορισμό στην επιλογή παικτών αποτελεί το budget της ομάδας που ορίζεται ως το αρχικό εκείνης που αποφασίσατε να αντικαταστήσετε. Τέλος, η εμπειρία single player ολοκληρώνεται από τα Challenges. Εδώ καλείστε να επιτύχετε μέσα από σενάρια μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, όπως του να ολοκληρώσετε μία χρονιά αήττητοι ή να εκπληρώσετε τους στόχους της διοίκησης με ένα ρόστερ γεμάτο τραυματίες. Αν και αποτελεί επιλογή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα διαθέσιμα σενάρια είναι ελάχιστα. Από την άλλη, τα Challenges -τα οποία δεν υπάρχουν στην έκδοση για PC- είναι μία καλή ευκαιρία να μάθετε τα «κατατόπια» του παιχνιδιού, αν πρόκειται για την πρώτη σας φορά.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Στο online κομμάτι υπάρχει η επιλογή της διαδικτυακής καριέρας, με την κοινή συμμετοχή φίλων ή αγνώστων, το Fantasy Draft και το Versus. Στο Fantasy Draft καλείστε εσείς και οι αντίπαλοί σας να δημιουργήσετε την ομάδα σας διαλέγοντας παίκτες έναν προς έναν με σειρά προτεραιότητας μέσα από ένα -προσαρμοσμένο στα γούστα σας- pool και να έρθετε αντιμέτωποι σε διοργανώσεις. Τέλος, στο Versus μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε ομάδα έχετε δημιουργήσει σε καριέρα σας και να αναμετρηθείτε με τις αντίστοιχες ομάδες παικτών ανά τον κόσμο. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, διαδικτυακά η συμμετοχή είναι μικρή και η συνεννόηση με άγνωστους παίκτες αρκετά δύσκολη. Μοναδική λύση για να ευχαριστηθείτε το online κομμάτι φαντάζει το να παίξετε με φίλους. Από άποψη διαθέσιμων modes, τουλάχιστον, βλέπουμε ότι η Console Edition δεν υστερεί έναντι της αυθεντικής. Ίσα-ίσα που προσφέρει κάτι παραπάνω με τα Challenges.

Τα χαρακτηριστικά της Console Edition και η σύγκριση με το PC

Αξίζει να γνωστοποιήσουμε πως η Console Edition έχει βασιστεί στην αυθεντική έκδοση για PC, χωρίς να αποτελεί αυτούσια μεταφορά της, αλλά μία «ελαφρότερη» εκδοχή της. Ως παιχνίδι φτιαγμένο κατεξοχήν για να παίζεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, έπρεπε να δεχθεί τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις σε user interface και περιεχόμενο, ώστε να προσαρμοστεί στη χρήση χειριστηρίου και σε μία κονσόλα με προκαθορισμένη τεχνική ισχύ.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

To UI στηρίζεται στο αντίστοιχο της PC έκδοσης, έχοντας όμως υποστεί απαραίτητες παραμετροποιήσεις για να καταφέρει να «ταιριάξει» στα πρότυπα μιας κονσόλας. Τα μενού έχουν απλοποιηθεί, με τις εκάστοτε πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη να είναι περισσότερο ευδιάκριτες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αγωνιστική δράση. Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του αγώνα σημαντικά στοιχεία των παικτών σας (βαθμολογία, αντοχή, ηθικό) εμφανίζονται στη μέση της οθόνης πλέον. Επιπρόσθετα, έχουμε την προσθήκη του radial menu, μιας λεπτομέρειες που δεν υπήρχε στην περσινή έκδοση για Xbox. Πρόκειται για μία «ροζέτα» που προσφέρει γρηγορότερη πρόσβαση σε ατομικές επιλογές όπως τακτικές οδηγίες και γρήγορες αλλαγές παικτών.

Διαβάστε επίσης:  EA Sports FC 24 - Review

Γενικότερα, στις κονσόλες δεν παρατηρείται το μικρό χάος με τις πολλαπλές καρτέλες ή τη σωρεία ταυτόχρονων πληροφοριών που θα βρει κανείς στο PC. Αυτό αποτελεί μία ακόμη καλοδεχούμενη προσαρμογή για κάθε νεοεισελθέντα παίχτη. Από την άλλη, βέβαια, αυτό σημαίνει πως η εναλλαγή από καρτέλα σε καρτέλα πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι «βετεράνοι» του είδους ενδεχομένως να δυσανασχετήσετε όταν δεν θα μπορείτε να έχετε άμεσα διαθέσιμες πολλαπλές πληροφορίες, αλλά θα χρειαστεί να πάτε συχνά μπρος-πίσω και μάλιστα με τη χρήση του χειριστηρίου χωρίς την αμεσότητα ενός ποντικιού.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Όλοι οι βασικοί μηχανισμοί του παιχνιδιού, όπως είναι οι τομείς της τακτικής, της προπόνησης, του scouting και των μεταγραφών βρίσκονται εδώ. Δεν διαθέτουν όμως σε ακέραιο βαθμό τη λεπτομέρεια που μπορεί να βρει κανείς στην έκδοση του PC. Στις θέσεις του προσωπικού της ομάδας δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης πολλαπλών σκάουτερ ή προπονητών, αφού κάθε κατηγορία καλύπτεται από έναν και μόνο άτομο. Η προπόνηση έχει απλούστερη μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα. Στις τακτικές δεν υπάρχει κάποια μπάρα που να δείχνει πόσο επιτυχημένα έχει αφομοιώσει η ομάδα τα συστήματά σας και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνομιλήσετε σε προσωπικό επίπεδο με κάθε παίκτη. Μικρο-ελλείψεις σαν κι αυτές είναι ικανές να σας αποθαρρύνουν αν είστε έμπειροι σχετικά κι έχετε την επιλογή να παίξετε το παιχνίδι στο PC. Από την άλλη, ακόμη και με την απλοποίηση ορισμένων μηχανισμών ο «πυρήνας» της προπονητικής εμπειρίας που προσφέρει το Football Manager δεν αλλοιώνεται. Συν τοις άλλοις, οι απλοποιήσεις αυτές φέρνουν λίγο πιο κοντά στο franchise τους λιγότερο έμπειρους που θέλησαν κατά καιρούς να εισχωρήσουν στον κόσμο του FM, αλλά δεν το έπρατταν λόγω της μεγάλης μελέτης που απαιτεί μία καριέρα σε PC.

Η προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα του χειρισμού -αν και φιλότιμη- δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ιδανική. Η πλοήγηση στα μενού πραγματοποιείται μέσα από έναν συνδυασμό χρήσης του d-pad και των αναλογικών μοχλών. Τις πρώτες ώρες ενασχόλησης πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να μεταβείτε άμεσα στο επιθυμητό σημείο των μενού και κάθε καρτέλας. Από εκεί και πέρα, όσες περισσότερες ώρες επενδύετε στο παιχνίδι τόσο περισσότερο θα συνηθίζετε τον χειρισμό αυτόν. Ευτυχώς, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε την απαιτούμενη υπομονή, υπάρχει εναλλακτική λύση. Με το πάτημα του L3 εμφανίζεται στην οθόνη ένας κέρσορας που μετακινείται με την χρήση του αριστερού αναλογικού μοχλού και προσομοιώνει τη χρήση ενός ποντικιού, χωρίς να αντικαθιστά πλήρως την αμεσότητα του ποντικιού, αλλά επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στην πλοήγηση.

Τα συν και πλην του περιεχομένου

Από άποψη περιεχομένου τώρα, τα νέα είναι αρκετά ευχάριστα. Η τεράστια πραγματική βάση δεδομένων σε ομάδες, παίκτες και προσωπικό που διαθέτει το Football Manager στο PC εμπεριέχεται και στην παρούσα έκδοση. Τα 122 διαφορετικά πρωταθλήματα μέσα από 53 χώρες υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Από άποψη ελληνικού ενδιαφέροντος, διαθέσιμα θα βρείτε τα πρωταθλήματα και τις ομάδες των Super League 1 και Super League 2. Παράλληλα, υπάρχει πάντα διαθέσιμη και η επιλογή της ελληνικής γλώσσας στα μενού.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Το πλέον αδύναμο σημείο της σειράς δεν είναι άλλο από την έλλειψη επίσημων δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται η προσπάθεια ένταξης περισσότερων επίσημων σημάτων, προσώπων παικτών και διοργανώσεων, αλλά το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητικό. Αξίζει να γίνει αναφορά στα δικαιώματα των διοργανώσεων της UEFA (Champions League, Europa League κτλ.), που απέκτησε από φέτος η Sports Interactive, αλλά ως εκεί.

Στην έκδοση για PC, είναι πολύ εύκολο να ενταχθούν στο παιχνίδι πληθώρα από λογότυπα και πρόσωπα μέσω ανεπίσημων πακέτων γραφικών που λύνουν το παραπάνω ζήτημα, όμως  η δυνατότητα αυτή στις κονσόλες δεν υπάρχει. Οπότε θα περιοριστείτε στο σχετικά «φτωχό» επίσημο υλικό που αφαιρεί πόντους από ρεαλισμό και ατμόσφαιρα, με τα περισσότερα πρόσωπα παικτών να αναπαριστώνται ως μαύρη σκιά και τα μη αδειοδοτημένα σήματα να μη φέρουν καμία ομοιότητα με τα πραγματικά.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Match engine και τεχνικές παρατηρήσεις

Με τη σειρά της, η έκδοση της match engine στις κονσόλες αφήνει θετικές εντυπώσεις ως προς την πιστότητά της αφού έχει μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια από το PC. Παρατηρήσαμε μία μικρή «έκπτωση» τεχνικά και ίσως περισσότερο «ατσούμπαλα» τα animations των παικτών, συγκριτικά με την πιο πρόσφατη έκδοσή για PC, αλλά η συνολική εμπειρία που προσφέρει η πρωτότυπη μηχανή αγώνα -με τα καλά της και τα κακά της- δεν διαφοροποιείται. Επιπρόσθετα, η Console Edition διαθέτει εξ αρχής -σε αντίθεση με το PC, που τοποθετείται εύκολα όμως με κάποιο skin- κουμπί “instant result” για τους αγώνες, το οποίο παραλείπει τη δράση και εμφανίζει άμεσα το αποτέλεσμα, εξοικονομώντας χρόνο. Σε ένα γενικότερο σχόλιο, η match engine θα μπορούσε να παρουσιάζεται αρκετά πιο σύγχρονη, αλλά κάτι τέτοιο αφορά το franchise γενικότερα και δεν περιμέναμε να δούμε οποιαδήποτε βελτίωση στις εκδόσεις για κονσόλες.

Σε θέμα ταχύτητας, ο τίτλος τα πηγαίνει αρκετά καλά. Η φόρτωση δεδομένων, η μετάβαση μεταξύ των ημερών και η αποθήκευση πραγματοποιούνται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα συνήθως, ακόμη και όταν το παιχνίδι είναι φορτωμένο με τη μέγιστη δυνατή βάση δεδομένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος της βάσης δεδομένων μίας καριέρας, τέτοιος που να της επιτρέπει να τρέχει απροβλημάτιστα.

Διαβάστε επίσης:  Persona 3 Reload - Review

Η Console Edition δεν επιτρέπει την ενσωμάτωση απεριόριστων πρωταθλημάτων ταυτόχρονα στην ίδια καριέρα, όπως γίνεται στο PC. Λόγω της προκαθορισμένης τεχνικής ισχύος του, στο PS5 επιτρέπεται η ενσωμάτωση έως δέκα διαφορετικών χωρών με όλες τους τις κατηγορίες σε μία βάση παικτών που ορίζεται περίπου στις έως 50.000, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός πάντως. Ένας ακόμη περιορισμός είναι αυτός του ορίου των 30 σεζόν ανά Career Mode, τη στιγμή που κι αυτός ο αριθμός στο PC είναι απεριόριστος θεωρητικά.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Τέλος, η ανάπτυξη σε ένα σύστημα με προκαθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και η βελτιστοποίηση που έχει δεχθεί ο τίτλος εκεί μας έδωσε την αίσθηση ότι μία καριέρα «τρέχει» ελαφρώς ομαλότερα από όσο θα μπορούσε σε ένα PC, με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η άμεση σύγκριση της Console Edition με την έκδοση για PC αποτελεί από μόνη της επιτυχία

Οποιαδήποτε έκδοση του Football Manager είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα εκτός PC (FM Mobile, FM Touch) δεν μπορούσε επ’ ουδενί να συγκριθεί με την πρωτότυπη σε οποιονδήποτε τομέα. Αντίθετα, η Console Edition ήρθε και την «κοίταξε στα μάτια». Αναπτύχθηκε με βάση της την κύρια έκδοση, δεχόμενη απαραίτητες παραμετροποιήσεις και απλοποιήσεις, ώστε να μπορέσει να ταιριάξει στο στιλ παιχνιδιού σε κονσόλα και στα προκαθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Υστερεί στις λεπτομέρειες και σε ευκολίες έναντι της PC έκδοσης, αλλά από εκεί και πέρα θέτει τις βάσεις για μία συνέχεια που ίσως βρει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις να εκμηδενίζονται.

Football Manager 2023 Console Edition

Photo: SEGA – VG24.gr

Ο τίτλος αποτελεί την καλύτερη έκδοση της σειράς που μπορεί να παίξει κανείς εκτός PC αυτήν τη στιγμή. Είναι μία «ελαφρότερη» εκδοχή του αυθεντικού Football Manager, με τον βασικό πυρήνα του gameplay να διατηρείται και τη συνολική εμπειρία ικανή να πλησιάζει τα εθιστικά επίπεδα του «μεγάλου αδελφού» του. Αν είστε «βετεράνος» της σειράς κι έχετε πρόσβαση στην έκδοση για PC, δεν έχετε λόγο να ασχοληθείτε με την Console Edition. Από την άλλη, συστήνουμε την έκδοση αυτή στους λάτρεις του Football Manager που για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορούν να παίξουν σε PC. Ακόμη περισσότερο, συστήνουμε το Football Manager 2023 Console σε όλους τους ενδιαφερόμενους νεοεισελθέντες, καθώς οι απλοποιήσεις που έχει δεχθεί το καθιστούν «φιλικότερο» προς εκμάθηση, χωρίς να απέχει πολύ σε ποιότητα από την έκδοση για PC.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sports Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Sports / Simulation
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 1 Φεβρουαρίου 2023 (PS5) / 8 Νοεμβρίου 2022 (αρχική κυκλοφορία)
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Φιλικό προς τους νεοεισελθέντες στη σειρά
  • Βέλτιστοι χρόνοι φόρτωσης
  • Τεράστια βάση δεδομένων
  • Συγκρίνεται άμεσα με την έκδοση για PC
  • Ό,τι καλύτερο κυκλοφόρησε ποτέ σε Football Manager εκτός PC

Αρνητικά

  • O χειρισμός χρήζει βελτίωσης
  • Λεπτομέρειες που απουσιάζουν σε διάφορους τομείς έναντι του PC
  • Το ελλιπές επίσημο περιεχόμενο και η αδυναμία προσθήκης ανεπίσημων γραφικών
  • «Φτωχή» συμμετοχή online
  • Αδυνατεί να προσελκύσει τους «βετεράνους» των PC

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ