Το Persona 5 Tactica αποτελεί την πρώτη Strategy RPG πρόταση στο σύμπαν της δημοφιλούς ιαπωνικής σειράς. Η ιδέα είναι καλοδεχούμενη, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους στις περιπέτειες των Phantom Thieves.
Η επιτυχημένη πορεία του σειράς Persona τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Με την κυκλοφορία του ιαπωνικού RPG Persona 5 πίσω στο 2016, Sega και Atlus επανέφεραν στο προσκήνιο μία από τις δημοφιλέστερες σειρές του είδους. Για την ακρίβεια, το Persona 5 απογείωσε τη σειρά, απέσπασε πολλά βραβεία και βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα κορυφαία παιχνίδια της γενιάς μας. Γνωστή ιστορία λίγο-πολύ, όπως και το γεγονός πως οι ιθύνοντες του τίτλου δεν άφησαν το καλό μομέντουμ ανεκμετάλλευτο. Σε συνδυασμό με τη “δίψα” του κοινού για περισσότερο περιεχόμενο με πρωταγωνιστές τους Phantom Thieves του Persona 5, φτάνοντας στο σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα μικρό brand με αρκετές κυκλοφορίες spin-off. Μόλις λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του Xbox Game Showcase 2023 είχαμε την επίσημη ανακοίνωση του Strategy RPG, Persona 5 Tactica.
Μετά το “παρθενικό” -και θετικό εκ του αποτελέσματος- άνοιγμα της σειράς στα Action / Hack&Slash μονοπάτια με το Persona 5 Strikers [review], η σειρά επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο. Διευρύνοντας επιπλέον τους ορίζοντες του, το franchise μπαίνει για πρώτη φορά στα “χωράφια” του genre της στρατηγικής και μένει να δούμε τι θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει από τη νέα αυτή απόπειρα.
Το καθήκον καλεί ξανά τους Phantom Thieves
Τα γεγονότα του τίτλου μας διαδραματίζονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της ιστορίας στο Persona 5. Κατά την εισαγωγή, η παρέα των Phantom Thieves χαλαρώνει στο αγαπημένο Cafe LeBlanc κάνοντας σχέδια για την επερχόμενη αποφοίτηση από την ακαδημία Shujin. Θέμα συζήτησης στα διεθνή νέα είναι η ξαφνική εξαφάνιση ενός σημαντικού κυβερνώντος πολιτικού και απρόσμενα οι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται εν μέσω αυτής της ιστορίας. Χωρίς προειδοποίηση, μια πόρτα εμφανίζεται μπροστά τους και μεταφέρονται σε μία άγνωστη πλευρά του Metaverse.
Καθώς προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για το άγνωστο αυτό μέρος και να γυρίσουν πίσω στον πραγματικό κόσμο, οι Phantom Thieves θα συναντήσουν καινούργιους σύμμαχους αλλά κι εχθρούς και κάπως έτσι διαμορφώνεται το σενάριο γύρω από το gameplay. Οι δύο νέοι χαρακτήρες, Erina και Toshiro, έρχονται για να δώσουν την απαραίτητη “φρεσκάδα” στο καστ και τα πάνε καλά. Η Erina ως playable χαρακτήρας ανανεώνει το ενδιαφέρον με την ηγετική της προσωπικότητα. Από την άλλη, ο Toshiro αποτελεί βασικό κομμάτι του σεναρίου και δίνει μια περισσότερο χιουμοριστική κι ανάλαφρη νότα στην κατά τα άλλα βαριά θεματολογία που θίγει η σειρά ως προς τον ανθρώπινο ψυχισμό.
Από εκεί κι έπειτα, το κύριο καστ παραμένει ίδιο. Οι χαρακτήρες είναι πιστοί στις προσωπικότητές τους, προσφέροντας μία ακόμη δόση τους, αλλά χωρίς να εξελίσσονται περαιτέρω. Για όσους έχουν “φάει με το κουτάλι” το Persona 5 στις διάφορες εκδοχές του αυτά τα χρόνια, είναι πολύ πιθανόν εδώ να επέλθει το αίσθημα του σεναριακού κορεσμού στις περιπέτειες των Phantom Thieves και να δημιουργηθεί πια η επιθυμία για κάτι νέο. Από την άλλη, αν κάποιος παίκτης δεν γνωρίζει το υπόβαθρο κάθε χαρακτήρα θα μείνει με αρκετές απορίες, αφού το καστ δεν μπορεί να ξανασυστηθεί μέσα από μία spin-off κυκλοφορία προερχόμενο από ένα JRPG 100 και πλέον ωρών gameplay.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς από το περιεχόμενο του πρώτου tactical RPG Persona;
Ποικιλία σε περιεχόμενο το Tactica δεν έχει. Το υλικό του συνολικά αποτελείται από μάχες, διαλόγους, και μενού. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καθόλου το στοιχείο της εξερεύνησης, αναπόσπαστο κομμάτι του Persona 5, που συναντήσαμε ακόμη και στο P5 Strikers σε μικρή δόση. Απουσιάζει, επίσης, ο μηχανισμός αιχμαλώτισης των Personas (τα πλάσματα-σύμμαχοi στη σειρά για όσους δεν γνωρίζουν). Αντ’ αυτού, δίνονται ως loot μετά από μάχες ή δημιουργούνται μέσω του Velvet Room. Τέλος, -κάπως αναμενόμενα για spin-off κυκλοφορία- δεν υπάρχουν σε οποιαδήποτε μορφή τα Confidants, ο μηχανισμός ανάπτυξης σχέσεων του P5. Από εκεί κι έπειτα όμως, με τα στοιχεία που διαθέτει ο τίτλος υπενθυμίζει επαρκώς την καταγωγή του.
Οι διάλογοι, ως είθισται στη σειρά, δεν είναι σύντομοι. Όσοι είναι λάτρεις του γρηγορότερου ρυθμού ίσως βαρεθούν. Βασικά, το ίδιο το παιχνίδι ως τίτλος στρατηγικής δεν έχει γρήγορο ρυθμό κι απαιτεί υπομονή, αναμενόμενα. Τουλάχιστον, τα ποιοτικά voice-overs που “ντύνουν” τους διαλόγους δίνουν μία απαραίτητη “ζωντάνια” σχετικά. Μέσα από το κεντρικό μενού έχετε πρόσβαση σε όλες τις αναβαθμίσεις, ελλείψει εξερεύνησης. Με το πάτημα ελάχιστων κουμπιών μόνο μπορεί κανείς να διαχειριστεί τις αναβαθμίσεις κάθε χαρακτήρα, να αγοράσει οπλισμό, να επιλέξει αποστολές, να επισκεφθεί το Velvet Room και να ενεργοποιήσει μικρούς επιπλέον διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων προς όφελος του σεναριακού παρασκηνίου και απόκτησης λίγων επιπλέον GP.
Νέοι μηχανισμοί tactical, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικές λειτουργίες του P5
Τα GP (Growth Points) συνοδεύουν το νεοσύστατο skill tree. Ο μηχανισμός δείχνει να ταιριάζει “γάντι” στη στρατηγική φύση του Tactica. Πλέον, η ανάπτυξη των skills κάθε χαρακτήρα περνάει αποκλειστικά στα χέρια των παικτών. Με την χρήση των GP (αποκτώνται κυρίως με την ολοκλήρωση κύριων και δευτερευόντων αποστολών), οι παίκτες αποφασίζουν για τις ειδικές επιθέσεις που θα γνωρίζουν οι χαρακτήρες, πόσο ενισχυμένες θα είναι και τι επιπλέον προσφέρει στο party ο καθένας (επιπλέον HP, SP, κτλ). Το skill tree μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τις ανάγκες των παικτών ανά περίσταση, αφαιρώντας και προσθέτοντας skills ανακυκλώνοντας το σύνολο των GP κάθε χαρακτήρα.
Στα του gameplay τώρα, έχουμε να κάνουμε με έναν σχετικά απλό και λειτουργικό “πυρήνα” που έχει επενδυθεί με αρκετά στοιχεία της σειράς. Το party αποτελείται από τρεις χαρακτήρες κάθε φορά, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πρωταγωνιστή, Joker. Κινούμενοι μέσα στον χώρο σε 360 μοίρες αλλά στη λογική περιορισμένης απόστασης κάθε φορά, οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν απλούς στόχους, όπως το να εξοντώσουν όλους τους εχθρούς ή να μεταβούν όλοι οι χαρακτήρες από το σημείο Α στο σημείο Β.
Σπουδαίο ρόλο έχει ο μηχανισμός της κάλυψης. Κάθε χαρακτήρας που τελειώνει τον γύρο του καλυμμένος πίσω από τις διάφορες επιφάνειες της πίστας, μηδενίζει ή μειώνει τη ζημία που μπορεί να δεχθεί. Αντίθετα, ένας εντελώς ακάλυπτος χαρακτήρας θεωρείται αδύναμος, δέχεται το σύνολο της ζημίας, πέφτει στο έδαφος και ο επιτιθέμενος αποκτάει τη δυνατότητα μίας επιπλέον κίνησης στα πρότυπα της λειτουργίας “One More” που συναντάμε στη σειρά. Έτσι, με τη σωστή στρατηγική ένας χαρακτήρας μπορεί στον ίδιο γύρο να πραγματοποιήσει πολλαπλές κινήσεις. Ουσιαστικά, οι επιθέσεις σε ακάλυπτους χαρακτήρες αντικαθιστούν τη λειτουργία αδυναμιών μεταξύ των τύπων (Fire, Ice, Electric, κτλ), που εδώ απουσιάζει. Στo παραπάνω πλαίσιo, τα skills έχουν διαφοροποιηθεί και πέρα από τη ζημιά που προκαλούν στοχεύουν στο να εκθέσουν τους εχθρούς και την κάλυψή τους με ποικίλους τρόπους.
Μια ακόμη λειτουργία που προστέθηκε έξυπνα στο σύστημα μάχης του Tactica είναι η τελική επίθεση All-Out Attack. Μετονομαζόμενη σε Triple Threat, ενεργοποιείται όταν τρεις χαρακτήρες έχουν περικυκλώσει σε ένα νοητό τρίγωνο έναν πεσμένο εχθρό, προκαλώντας σημαντική ζημιά σε οποιονδήποτε εχθρό βρίσκεται εντός του τριγώνου αυτού. Άλλη λειτουργία από το P5 που εμπεριέχεται στο gameplay είναι αυτή του Baton Pass. Ο παίκτης μπορεί να διαλέξει ελεύθερα στον γύρο του με ποια σειρά θέλει να κινήσει τους χαρακτήρες του, όμως με τη χρήση του Baton Pass και σε συνδυασμό με το επίπεδο δυσκολίας που έχει επιλεχθεί, μόλις μηδενιστεί η ζωή ενός χαρακτήρα σε μία μάχη μπορεί να τον αντικαταστήσει. Τέλος, οι Follow-Up επιθέσεις κάνουν κι αυτές την εμφάνισή τους όταν ο χαρακτήρας καταφέρει να ρίξει από τα ψηλότερα στρώματα της πίστας με την επίθεσή του έναν εχθρό κι από κάτω βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ένας άλλος συντροφικός χαρακτήρας.
Δεν είναι από την αρχή της ιστορίας όλες οι λειτουργίες διαθέσιμες κι έτσι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον σχετικά κατά την πρόοδο της. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο στοιχείο της κάλυψης και της κίνησης στον χώρο δίνει το γεγονός πως όλες οι επιθέσεις βρίσκουν στόχο χωρίς ποσοστό αποτυχίας, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια του είδους. Επίσης, σημαντική προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί η δυνατότητα ένταξης δεύτερου Persona σε κάθε συντροφικό χαρακτήρα. Μέχρι πρότινος, ο Joker ήταν ο μοναδικός χαρακτήρας που μπορούσε να χειρίζεται περισσότερα από ένα. Πλέον, κάθε χαρακτήρας μπορεί να εξοπλιστεί με ακόμη ένα -πέρα από το βασικό του Persona- κι έτσι να ενισχύσει τα στατιστικά του και να έχει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα skills.
Κάποιες ιδέες απέδωσαν, ενώ από άλλες… στερέψαμε
Όπως δεν βρίσκουμε ποικιλία στο περιεχόμενο, το ίδιο ισχύει και με τα διαφορετικά είδη των εχθρών. Το εύρος των εχθρών ολοκληρώνεται πολύ σύντομα κι έπειτα ανακυκλώνεται. Άξια αναφοράς είναι τα boss fights. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κι αυτά είναι ελάχιστα, παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη μάχη, καθώς οι τελικοί εχθροί διαθέτουν μοναδικό σετ επιθέσεων και διαφοροποιούνται τα ζητούμενα προκειμένου να εξολοθρευτούν.
Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι καλοφτιαγμένος, με τα σημεία κάλυψης να είναι σωστά τοποθετημένα στο χώρο. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες εναλλαγής μεταξύ των πάνω και κάτω στρωμάτων, ενώ εμπεριέχονται αλληλεπιδρώντα αντικείμενα, όπως βαρέλια που εκρήγνυνται όταν δεχθούν ζημιά. Έτσι, οι τρόποι ολοκλήρωσης μίας αποστολής εμπλουτίζονται κι η εκμετάλλευση του συνόλου των λειτουργιών ευεργετείται. Η αλήθεια είναι πως τα ζητούμενα των κύριων αποστολών είναι απλοϊκά, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Αν κάποιος αποσκοπεί σε μεγαλύτερες προκλήσεις μπορεί να ασχοληθεί με τις καθαρά προαιρετικές δευτερεύουσες αποστολές. Πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πλούσια GP στους χαρακτήρες, δοκιμάζει τις στρατηγικές “αρετές” των παικτών, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν πλήρως τις λειτουργίες μάχης μέσα από απαιτητικότερους στόχους, όπως πχ. το να ολοκληρώσουν τη μάχη σε μόλις έναν γύρο.
Οι παραγωγοί του Tactica έχουν παραδεχθεί σε συνεντεύξεις τους ότι αναπτύσσοντάς το ήθελαν να προσφέρουν μία ακόμη ιστορία στις περιπέτειες των Phantom Thieves και, παράλληλα, να αναπτύξουν ένα Strategy RPG, προσβάσιμο σε όσους είναι νέοι στο είδος. Ως προς το σκέλος αυτό, το αποτέλεσμα δείχνει να είναι αρκετά επιτυχημένο. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ξανασχοληθεί με τίτλο στρατηγικής και θέλησε να “επενδύσει” λόγω του Persona 5, θα βρει τα πατήματά του γρήγορα. Από την άλλη, οι “βετεράνοι” του είδους δεν έχουν να αποκομίσουν κάτι καινούργιο κι αν δεν είναι έστω υποστηρικτές της σειράς, δεν υπάρχει κάτι “χτυπητό” να τους κρατήσει το ενδιαφέρον. Ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού, η διάρκεια του Tactica κυμαίνεται στις 20-25 ώρες. Ικανοποιητική διάρκεια θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά όταν το περιεχόμενο “πάσχει” από ποικιλία, το ενδιαφέρον μπορεί να χαθεί γρήγορα.
Οπτικοακουστικός τομέας
Ο εικαστικός χαρακτήρας έρχεται να “κουμπώσει” με την ανάλαφρη ατμόσφαιρα του σεναρίου, συγκριτικά πάντα με τα δεδομένα της σειράς. Τα μενού διατηρούν την κόμικ αισθητική της σειράς. Τα μοντέλα χαρακτήρων έχουν μία περισσότερο καρτουνίστικη αισθητική, έχουν αποδοθεί σχεδόν ως chibi φιγούρες κι έτσι δημιουργούν την δική τους ταυτότητα στο σύμπαν του Persona. Οι χρωματικές παλέτες, επίσης, συνεχίζουν στα ζωηρά πρότυπα της σειράς.
Το soundtrack διατηρεί την ποιότητα του προκατόχου του. Με μοντέρνα κομμάτια, περισσότερο ροκ, παρά τζαζ αυτή τη φορά, “ντύνει” αρμονικά τα μενού και τις μάχες. Η χαρακτηριστική φωνή της Lyn Inaizumi, που ερμήνευσε ορισμένα από τα εμβληματικά κομμάτια του Persona 5, κάνει την εμφάνισή της και στο Tactica, προσφέροντας μία αίσθηση οικειότητας σε όσους έχουν ασχοληθεί με το JRPG.
Στον απόηχο
Με το Persona 5 Tactica, Atlus και Sega προσέφεραν στο κοινό τον πρώτο tactical RPG τίτλο στο σύμπαν του franchise και μία ακόμη περιπέτεια των Phantom Thieves. Σαν μέλος της “οικογένειας” του P5, το Tactica έχει τον δικό του χαρακτήρα, αλλά δεν διαθέτει την επιβλητικότητα του JRPG. Απουσιάζουν αρκετά σημαντικά στοιχεία όπως είναι η εξερεύνηση, τα Confidants και η αιχμαλώτιση των Personas. Για την ακρίβεια, όλο του το περιεχόμενο περιορίζεται σε διαλόγους, λίγα cut-scenes, μενού και μάχες.
Έχουμε μία ακόμη περιπέτεια από τους Phantom Thieves κι αυτό από μόνο του είναι ελκυστικό, αλλά ως εκεί. Το σενάριο είναι πιο ανάλαφρο αυτήν τη φορά και δεν έχουμε κάποια περαιτέρω εξέλιξη στους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Κάπως έτσι, αρχίζουμε να πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο του Persona 5 και να πάμε παρακάτω.
Από εκεί κι έπειτα, η δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι της στρατηγικής είναι άρτια. Δεν έχουμε την ύπαρξη οποιασδήποτε καινοτομίας, όμως οι κατά τα άλλα απλοϊκοί μηχανισμοί μάχης λειτουργούν σωστά, χαρακτηριστικές λειτουργίες από το P5 έχουν συμπεριληφθεί αρμονικά και η πρόκληση υπάρχει για εκείνους που την αναζητούν. Στο τέλος, το παιχνίδι αποτελεί μία καλή πρόταση για τους νεοεισελθέντες στο είδος, προσφέροντας μία ακόμη δόση από Phantom Thieves και… μέχρι εκεί.
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: P-Studio
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Tactical RPG
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 17 Νοεμβρίου 2023
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.