NBA 2K23 – Review

Στο ίδιο παιχνίδι θεατές

Tο NBA 2K23 επιστρέφει με βελτιώσεις στο gameplay και νέο περιεχόμενο, αλλά η έκδοση των PC παραμένει ξεχασμένη.

Ο Σεπτέμβριος, όπως έχουμε ξαναγράψει παλαιότερα, είναι ο μήνας κυκλοφορίας όλων των αθλητικών τίτλων (πλην Football Manager). Και αν το Pro Evolution Soccer έχει βγει από την «κουβέντα» πλέον, τα FIFA και NBA 2K κυκλοφορούν για μια ακόμη χρονιά, τις «ανανεωμένες» τους εκδόσεις.

nba-2k23

photo: 2K-VG24.gr

 

Το NBA 2K23 λοιπόν, έρχεται για μια ακόμη χρονιά με αρκετές εκδόσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο προσφέρουν in-game bonuses και διάφορα άλλα καλούδια. Για παράδειγμα η Championship Edition προσφέρει ένα NBA League Pass με το οποίο μπορείτε να βλέπετε live τα παιχνίδια όλης της σεζόν. Βέβαια δεν θα τη βρείτε κάτω από 150€, οπότε η τιμή είναι ένα θέμα. Επίσης όλες οι εκδόσεις, εκτός της απλής, προσφέρουν next-gen upgrade στην ίδια οικογένεια κόνσολών, οπότε αν σκοπεύετε να αναβαθμιστείτε μέσα στη χρονιά θα πρέπει να αγοράσετε κάποια διαφορετική έκδοση εκτός της απλής.

Το βασικό θέμα του NBA 2K23 δεν θα μπορούσε παρά να είναι το πιο διάσημο “23” στην ιστορία του αθλήματος και όλου του αθλητισμού γενικότερα. O Michael Jordan έχει την τιμητική του για μια ακόμη χρονιά (τον είχαμε δει και στο 2K11) και κοσμεί τα εξώφυλλα των πιο ακριβών εκδόσεων με την παρουσία του.

nba-2k23

photo: 2K-VG24.gr

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Το My Career αποτελεί το βασικό πόλο έλξης  για τους παίκτες του παιχνιδιού εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στο ΝΒΑ 2Κ23, θα δημιουργήσετε έναν νέο παίκτη με σκοπό να τον φτάσετε στην κορυφή του κόσμου. Στο φετινό παιχνίδι η ιστορία είναι για μια ακόμη χρονιά άχαρη και αμήχανη, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή προς πιο ελαφριές αφηγήσεις, με τα αθλητικά δράματα των προηγούμενων ετών με τους διάσημους ηθοποιούς να αποτελούν παρελθόν.

Η φετινή ιστορία εκτυλίσσεται μεταξύ δυο rookie παικτών και την κόντρα τους για το ποιος από τους δυο αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή στο draft. Πραγματικά βρήκαμε δύσκολο όχι να δεθούμε με τους χαρακτήρες, αλλά οριακά να νοιαστούμε για οτιδήποτε συνέβαινε πέραν του αγωνιστικού. Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερες ιστορίες των My Career είχαμε περιπτώσεις που ο κοντινότερος φίλος του πρωταγωνιστή είχε πεθάνει από ναρκωτικά. Μιλάμε για σοβαρό downgrade. Πλέον ουσιαστικά χειριζόμαστε έναν παίκτη-influencer και θα πρέπει να μας νοιάζουν τόσο τα αγωνιστικά όσο και το celebrity κομμάτι του.

nba-2k23

Πώς να αναμετρηθούμε με τους δεκάδες 90άρηδες; / photo: 2K-VG24.gr

Στο My Career για μια ακόμη χρονιά κάνουν παρέλαση τα microtransactions σε βαθμό ενοχλητικό. Την πρώτη μέρα όπου ξεκινήσαμε την πορεία μας σαν άγουρος παίκτης με 60 overall, βρεθήκαμε σε ένα online hub με παίκτες 80-90 overall. Και να σημειώσουμε ότι είχαμε το παιχνίδι αρκετές μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του. Αυτό που έχει συμβεί φέτος είναι ότι μπορείτε να φτάσετε σχετικά εύκολα στο 75 αλλά μετά αν δεν βάλετε χρήματα θα πρέπει να ξοδέψετε αμέτρητες ώρες για να συναγωνιστείτε τους αντιπάλους σας και ό,τι αυτοί καταφέρνουν σε μόλις λίγα λεπτά, με πραγματικά χρήματα. Ενημερωτικά, για να «τερματίσετε» τον παίκτη σας χρειάζονται περίπου 100.000 VC περισσότερα από πέρυσι. Άρα θα πρέπει να ξοδέψετε περισσότερες ώρες ή περισσότερα χρήματα.

Διαβάστε επίσης:  The Quarry - Review

TO G.O.A.T BOAT ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΣΤΙΣ LAST-GEN ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μια ευχάριστη αλλαγή (στις last-gen κονσόλες και στα PC) είναι η ίδια η πόλη, που πλέον δεν είναι πόλη αλλά ένα τεράστιο καράβι. To G.O.A.T Boat προσφέρει αρκετά πατώματα με διαφορετικές δραστηριότητες, ενώ πλέον υπάρχει και η δυνατότητα του «fast travel» μεταξύ ενός ασανσέρ. Με αυτόν τον τρόπο το καράβι είναι αρκετά πιο μαζεμένο και λιγότερο χαώδες, σε σχέση με τη City που υπάρχει στις next-gen κονσόλες, ενώ και οι μετακινήσεις από το ένα σημείο στο άλλο δεν φαντάζουν τόσο αγγαρεία πλέον.

Το καράβι βέβαια παραμένει το ίδιο ψυχρό και άδειο, χωρίς ίχνος προσωπικότητας, όπως και η πόλη, αλλά τουλάχιστον έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι in-game διαφημίσεις. Όσον αφορά τα quests, μιλάτε σε χαρακτήρες, μαζεύετε αποστολές και τις φέρνετε εις πέρας. Κλασσική MMO τακτική δηλαδή. Τουλάχιστον τα quests κατά κύριο λόγο αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι, οπότε επανέρχεται στο επίκεντρο ο παίκτης σας και οι επιδόσεις του στα παιχνίδια. Γενικά υπάρχει ένα συμμάζεμα στο χάος των προηγούμενων ετών και μακάρι να το δούμε να υλοποιείται σε όλες τις εκδόσεις, καθώς πραγματικά είναι πιο λειτουργικό. Ελπίζουμε να προστεθεί και λίγο καλύτερο περιεχόμενο.

ΤΟ GAMEPLAY ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Το κομμάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα NBA 2K είναι το gameplay τους. Κάθε χρόνο γίνονται μικρές αλλά στοχευμένες αλλαγές, οι οποίες το βελτιώνουν ακόμα περισσότερο. Φέτος έχει γίνει πιο προσβάσιμο και πιο εύκολο προς τον μέσο χρήστη, καθώς έχει προστεθεί ένα ακόμα χαμηλό επίπεδο δυσκολίας.

Η επίτευξη καλαθιού είναι πιο εύκολη και η διείσδυση, ακόμα και αν βρεθείτε μπροστά σε ψηλότερους αντιπάλους, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει σε καλάθι ή/και φάουλ. Βελτίωση υπάρχει και στα animations αλλά και στην κίνηση των παικτών που πλέον είναι πιο εύκολο να κινηθούν εκεί που τους ορίζετε με τα αναλογικά. Τέλος, οι επαφές με την μπάλα αλλά και το σουτ έχουν σχεδόν τελειοποιηθεί. Δεν μιλάμε για τεράστιες αλλαγές, αλλά δεν χρειάζονται κιόλας.

ΤΑ ΝΕΑ MODES

Με τον Michael Jordan να τιμάται στα εξώφυλλα δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει και in-game περιεχόμενο. Τα Jordan Challenges είναι ίσως το καλύτερο mode του φετινού παιχνιδιού, απ’ όλες τις πλευρές. Συνολικά προσφέρονται δεκαπέντε παιχνίδια από τη θρυλική καριέρα του Jordan και εσείς καλείστε να τα ξαναζήσετε παίζοντάς τα.

Για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι που ο Jordan έβαλε 60 πόντους και το κέρδισε βάζοντας το τελευταίο σουτ, θα πρέπει να κάνετε ακριβώς αυτά. Να βάλετε 60 πόντους, να κερδίσετε και να βάλετε και το τελευταίο σουτ. Η δυσκολία είναι υψηλή, αλλά η δουλεία που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Από την παρουσίαση των αγώνων με ένα ειδικό φίλτρο που θυμίζει μετάδοση τηλεόρασης της εκάστοτε δεκαετίας, μέχρι το παιχνίδι αυτό καθαυτό και το πόσο διαφορετικό ήταν κάθε δεκαετία. Τα λιγότερα τρίποντα, η περισσότερη τακτική και οι πιο στιβαρές άμυνες, όλα έχουν αποδοθεί εξαιρετικά. Τέλος, οι real life συνεντεύξεις παικτών ή προπονητών πριν από το κάθε challenge ανεβάζουν την εμπειρία στα ύψη. Παρόμοια εμπειρία έχουμε ζήσει μόνο μέσα στη σειρά του Netflix, Last Dance.

Στο My NBA έχουν προστεθεί retro πρωταθλήματα τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε εξαρχής. Υπάρχουν τρεις διαθέσιμες εποχές: τα 80s, τα 90s και τα 00s στις οποίες μπορείτε να επέμβετε και να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα εναλλακτικά σενάρια, αλλάζοντας τα Draft κλπ. Γενικά αν υπάρχει όρεξη μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα και να αναβιώσετε τις σκληρές μάχες κάθε εποχής.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΟΡΦΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του NBA 2K23 στην έκδοση του PC είναι το προφανές. Η έκδοση των υπολογιστών δεν έχει λάβει τη φροντίδα που της άξιζε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ξεπερασμένη οπτικά. Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά παραμένουμε στη last-gen έκδοση, με χαμηλότερης ποιότητας textures, φωτισμούς, σκιές και αντανακλάσεις. Ό,τι μηχάνημα και να διαθέτετε και όσο και να ανεβάσετε την ανάλυση, αυτό δεν αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που θα αντικρίσετε είναι άσχημο. Απλά δεν φτάνει επ’ ουδενί την ποιότητα των next-gen κονσολών.

Διαβάστε επίσης:  O Michael Jordan θα βρίσκεται στο εξώφυλλο του NBA 2K23

Εκτός από αυτό, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αρκετά bugs, αφού σε ορισμένα cutscenes τα frames έπεφταν σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ μερικές φορές υπήρχε και εντελώς μαύρη οθόνη ενώ η σκηνή εκτυλισσόταν κανονικά, αφού ακουγόταν ο ήχος. Παράλληλα και στο gameplay πολλές φορές κολλούσε ο μετρητής του βαθμού (στο My Career) και δεν ήξερες πώς τα πήγαινες μέσα στο παιχνίδι. Αυτά είναι προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα και σήμερα, έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

nba-2k23

Ο κολλημένος μετρητής / photo: 2K-VG24.gr

ΣΥΝΟΨΗ

Δυστυχώς η έκδοση του NBA 2K23 για τα PC παραμένει για μια ακόμη χρονιά στάσιμη. Ναι, υπάρχουν βελτιώσεις στο gameplay και νέα modes που αξίζουν να ασχοληθείτε, αλλά αυτά έχουν βελτιωθεί στο σύνολο του παιχνιδιού. Αν διαθέτετε κάποια next-gen κονσόλα δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε την έκδοση των υπολογιστών, ακόμα και αν είναι φθηνότερη. Η μόνη διαφορά με τις next-gen κονσόλες που αξίζει πραγματικά είναι το G.O.A.T Boat σε σχέση με τη χαώδη πόλη. Αλλά τι να το κάνουμε αν, για να απολαύσουμε το online κομμάτι, πρέπει ή να ξοδέψουμε εκατοντάδες ώρες ή πραγματικά χρήματα;

Σίγουρα η απουσία ανταγωνισμού προσφέρει τη δυνατότητα στην 2K να κάνει ό,τι θέλει. Όσο οι πωλήσεις των NBA 2K συνεχίζουν να είναι ψηλές, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια. Από άποψη gameplay ναι, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε εκεί έξω. Είναι όμως και το μόνο.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo SwitchNBA 2K23
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Visual Concepts
Εκδότρια Εταιρεία: 2K
Είδος: Sports Game
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 9 Σεπτεμβρίου 2022
Official website: https://nba.2k.com/2k23/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Βελτιώσεις στο ήδη εξαιρετικό gameplay
  • Το G.O.A.T Boat στις last-gen εκδόσεις
  • Τα Jordan Challenges

Αρνητικά

  • Βρίθει και πάλι από microtransactions
  • H έκδοση των PC είναι last-gen
  • Βαρετή ιστόρία στο My Career

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ