Weird West, ένα παιχνίδι στην Άγρια Δύση, φτιαγμένο από τον ιδρυτή της Arkane και συνδημιουργό του Dishonored.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Δυστυχώς, αρκετά πράγματα. Το Weird West είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός ξεχωριστών ειδών, με κάτι από CRPG, κάτι από immersive sim, λίγο από twin-stick shooter και όλα αυτά σε ένα setting τύπου “Weird West”.

Όπως μαρτυρά η ονομασία του, το παιχνίδι Weird West ανήκει στο “Weird West” υποείδος. Είναι, δηλαδή, ένα μείγμα στοιχείων από Western με άλλα από horror και fantasy.

Ο κόσμος του Weird West δεν είναι η Άγρια Δύση που ξέρουμε απ’ τα Γουέστερν

Και, το Weird West δεν αργεί να δείξει τα «δόντια» του. Όσο κι αν μας βάζει, στην αρχή, στον ρόλο μιας πρώην κυνηγού επικηρυγμένων που ξαναπιάνει τα όπλα της για να βρει τον σύζυγό της που απήχθη, δεν ξεχνά να μας το υπενθυμίζει: αυτή, δεν είναι η Άγρια Δύση που ξέρουμε.

weird west cutscene

Εικόνα: Devolver Digital

Υπάρχουν καουμπόιδες, υπάρχουν άλογα, σπιρούνια, εξάσφαιρα. Εμφανίζονται όμως και απέθαντοι που σηκώνονται από νεκροταφεία, πλάσματα με γόνατα που γυρίζουν ανάποδα και στόματα γεμάτα με κοφτερά δόντια -τα οποία χρησιμοποιούν για να φάνε ανθρώπινη σάρκα.

Υπάρχουν καλτ που παραπέμπουν σε κοσμικό τρόμο, πνεύματα που κυριεύουν ανθρώπινα σώματα. Για κάθε στοιχείο κλασικού Γουέστερν, βρίσκουμε ένα που ξεφεύγει εντελώς από τον ρεαλισμό. Είναι, σίγουρα, μια παράξενη Άγρια Δύση.

Εξαιρετικό writing που στήνει με άνεση έναν παράξενο αλλά πειστικό κόσμο

Ευτυχώς, η παρουσίαση του κόσμου αυτού γίνεται ιδανικά. Το Weird West δανείζεται βασικά εργαλεία από την ιστορία των Γουέστερν και στήνει ένα πλαίσιο με καπνό, μολύβι και μια βραχνή φωνή να αφηγείται ιστορίες εκδίκησης.

Με έξυπνους τρόπους και σε σωστά σημεία, βάζει και τις παραξενιές του. Τελικά, ο συνδυασμός είναι απόλυτα επιτυχημένος, ο κόσμος πειστικός, οι χαρακτήρες καλογραμμένοι και ενδιαφέροντες, η πλοκή γεμάτη εκπλήξεις και σωστά χτισμένες ανατροπές.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Ακόμα κι αν δεν έχετε συνηθίσει τα σενάρια τύπου Weird West, τους συνδυασμούς φαντασίας με Γουέστερν, το κοφτερό, σπινθηροβόλο writing του παιχνιδιού αυτού θα καταφέρει πιθανότατα, αν όχι να σας κερδίσει και μυήσει στο είδος, να σας κρατήσει έστω μέχρι το τέλος (που έρχεται σε περίπου 20 ώρες).

Ευέλικτο gameplay, συναρπαστικές ιστορίες, βαρετές αποστολές

Οι αποστολές που καλούμαστε να αναλάβουμε, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες: κυρίως, είναι του στιλ «πήγαινε εκεί, σκότωσε αυτόν, γύρισε πίσω».

Διαβάστε επίσης:  Orbi's Chronicle: Ένα πρωτότυπο ελληνικό RPG

Οι ιστορίες που πλαισιώνουν τις αδιάφορες αυτές ασχολίες, όμως, είναι σταθερά συναρπαστικές. Επίσης, το gameplay μάς δίνει αρκετή ελευθερία προσέγγισης. Έτσι, το «πήγαινε εκεί, σκότωσε αυτόν» μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Ιδιαίτερα έντονο είναι το στοιχείο του stealth, αφού έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε απαρατήρητοι σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Αν δεν θέλουμε, μπορούμε να σκοτώσουμε τους πάντες με τα όπλα, τα μαχαίρια, τα τόξα μας, αλλά και με υπερφυσικές δυνάμεις, ξεχωριστές για κάθε χαρακτήρα (το σενάριο είναι χωρισμένο σε επεισόδια τύπου “anthology”).

Προφανές το background του δημιουργού του Weird West

Το stealth είναι απλό αλλά λειτουργικό. Οι πίστες είναι γεμάτες με έξυπνα στημένα εργαλεία, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να περάσουμε τα εμπόδια με στιλ.

Αντί να πυροβολήσουμε 7 διαφορετικούς κακοποιούς, καλύτερο είναι να στήσουμε στο σημείο βαρέλια με πετρέλαιο και να ανάψουμε φωτιά.

Σε ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των Divinity, το Weird West δίνει βάση στη φωτιά, το νερό, τον ηλεκτρισμό, και μας επιτρέπει να προκαλέσουμε χάος με διασκεδαστικές μεθόδους.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Και οι αποστολές, επίσης, αφήνουν αρκετή ελευθερία. Μπορούμε να μπούμε σε σπίτια από μπαλκόνια, να διαλύσουμε πόρτες, να βρούμε κλειδιά, να σκοτώσουμε όποιον βρούμε μπροστά μας -ακόμα και σημαντικούς για την πλοκή χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα sandbox τύπου Dishnonored, μόνο που η κάμερα βλέπει από ψηλά και όχι από πρώτο πρόσωπο.

Weird West: Μια αλλόκοτη «παιδική χαρά»

Κάθε κίνησή μας μπορεί να φέρει συνέπειες αργότερα, μικρές και ασήμαντες αλλά και πιο «βαριές». Μπορούμε να σκοτώσουμε ένα ολόκληρο χωριό, να το αφήσουμε εγκαταλειμμένο για ένα διάστημα, χωρίς κατοίκους, για να δούμε μετά ότι το έχουν καταλάβει ζόμπι.

Ίσως, με τις κινήσεις μας, να δώσουμε πλεονέκτημα σε μια συμμορία. Μπορεί να φυλακίσουμε έναν τύπο που, αργότερα, πολύ αργότερα, θα μας την έχει στημένη με την ομάδα του έξω από ένα σαλούν.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Ο τρόπος που έχει στηθεί αυτός ο κόσμος, ως μια μεγάλη «παιδική χαρά» (χωρισμένη σε μικρά τμήματα, καθώς δεν πρόκειται για open world), είναι ιδανικός και πολλές φορές οι αντιδράσεις του στις κινήσεις μας προκαλούν έκπληξη.

Το κομμάτι αυτό του gameplay, η ενασχόληση με το setting, το «πείραγμα» των στοιχείων του για να δούμε πού θα καταλήξουν οι επιλογές μας, είναι από τα δυνατά «χαρτιά» του Weird West.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Στα θετικά, επίσης, η ατμοσφαιρική μουσική και το πανέμορφο εικαστικό στιλ που θυμίζει κόμικ. Δυστυχώς, τα animations είναι πολύ απότομα και, ειδικά εν μέσω μάχης, πολλές φορές προκύπτουν οπτικά glitches που σπάνε το immersion. Ωστόσο, γενικά, η παρουσίαση είναι πετυχημένη.

Διαβάστε επίσης:  Edge of Eternity - Review

Ένα παιχνίδι σαν το Weird West έπρεπε να δώσει έμφαση στη μάχη

Δυστυχώς, ένα άλλο, σημαντικό κομμάτι, δεν είναι εξίσου αξιόλογο. Ο λόγος για τη μάχη που, ειδικά με χειριστήριο κονσόλας, δεν πετυχαίνει τον σκοπό της.

Οι κινήσεις είναι άγαρμπές, ο χειρισμός ανακριβής, η στόχευση δεν ικανοποιεί. Τα όπλα δεν δίνουν σημαντικά ξεχωριστή αίσθηση, η κάμερα κολλάει -ειδικά σε κλειστούς χώρους-. Το skill tree είναι βαρετό, τα αντικείμενα που δίνονται ως εξοπλισμός-loot είναι αδιάφορα.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Σε γενικές γραμμές, έχουμε ένα πολύ βασικού τύπου σύστημα, που αντί να «κλείνει το μάτι» σε παλιότερα παιχνίδια του είδους και να προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα χαρακτηριστικά τους, μένει προσκολλημένο σε αυτά και δεν αποδίδει επαρκώς.

Το Weird West έχει προβλήματα, αλλά παραμένει αξιοπρόσεκτο

Όπως και να ‘χει, το Weird West, τελικά, είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να παιχτεί. Ειδικά αν σας αρέσει το “Weird West”, η Άγρια Δύση με στοιχεία τρόμου, φαντασίας, με παραξενιές γενικότερα, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

weird west gameplay

Εικόνα: Devolver Digital

Τα προβλήματά του είναι αρκετά, αλλά τα θετικά του σημεία έχουν τόσο ενδιαφέρον που είναι στο τέλος ελκυστικό να παραβλέψουμε ό,τι δεν κάνει σωστά.

Βέβαια, καθώς η μάχη είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ατέλειες, δυστυχώς. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές, το Weird West είναι ένας αξιόλογος τίτλος. Μας δίνει ένα αξιοσημείωτο σενάριο, έναν καλοστημένο κόσμο και πολλές ευκαιρίες για πειραματισμούς με διασκεδαστικά αποτελέσματα.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, XboxOneweird west art mini
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Xbox One
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ WolfEye Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Devolver Digital
Είδος:‌ Action role-playing
Ηλικίες:‌ 18+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 31 Μαρτίου 2022
Official website:‌ weirdwest.com

Θετικά

 • Ταιριαστό εικαστικό στιλ, αξιόλογη μουσική
 • Επιλογές-συνέπειες με ουσία
 • Πολλές ευκαιρίες για πειραματισμό
 • Δυνατό σενάριο, έξοχα γραμμένοι διάλογοι
 • Τρομερό setting
 • Ικανοποιητικό stealth, αποδοτικό level design

Αρνητικά

 • Βαρετές αποστολές
 • Οπτικά glitches
 • Ενοχλητικός χειρισμός
 • Η μάχη δεν ικανοποιεί
 • Αδιάφορο σύστημα προόδου

Βαθμολογία

7
Καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ