Uncharted: Legacy of Thieves Collection – Review

Ο ορισμός του blockbuster στα βιντεοπαιχνίδια

Ελένη Δρίβα

Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή για τους λάτρεις της δράσης.

Τα Uncharted είναι μια σειρά από παιχνίδια δράσης που συνοδεύονται από ένα υψηλό προφίλ το οποίο λίγοι τίτλοι έχουν κατορθώσει να επιτύχουν. Λίγο η υποστήριξη της Sony, που επενδύει ιδιαίτερα σε όλους τους αποκλειστικούς της τίτλους και λίγο το “μαγικό” άγγιγμα της Naughty Dog, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα blockbuster franchise με αξιοζήλευτη πορεία, που το Uncharted: Legacy of Thieves Collection έρχεται να συνεχίσει.

Όντας μια εκ των μεγαλύτερων σειρών του PlayStation, ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή η Sony θα την επισκεπτόταν εκ νέου με αφορμή το PlayStation 5, όπως και έγινε. Ο τρόπος που επέλεξαν οι δύο εταιρείες να επιστρέψουν στο σύμπαν του Uncharted είναι μέσω μιας συλλογής των δύο τελευταίων κεφαλαίων της σειράς: Uncharted 4: A Thief’s End και Uncharted: The Lost Legacy.

Uncharted 4

Μια τελευταία περιπέτεια με τον Nathan (photo: VG24.gr – Sony Interactive Entertainment)

Value for money?

Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection προσφέρεται για το χρηματικό αντίτιμο των €49.99, εκτός αν έχετε στην κατοχή σας την πρώτη έκδοση ενός εκ των προαναφερόμενων τίτλων, καθώς τότε το ποσό μειώνεται στα €10. Το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί είναι “τι ακριβώς προσφέρει αυτή η συλλογή;”.

Αρχικά, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τα Uncharted 4: A Thief’s End και Uncharted: The Lost Legacy, αξίζει να αναφέρουμε πως το τέταρτο κεφάλαιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2016, αποκλειστικά για το PlayStation 4 και το The Lost Legacy ακολούθησε το 2017, ως standalone expansion του A Thief’s End.

Τα του… σεναρίου

Όπως και κατά την αρχική κυκλοφορία, έτσι και στη συλλογή, τα δύο παιχνίδια ακολουθούν τους Nathan Drake (Uncharted 4) και Chloe Frazer (The Lost Legacy) καθώς αναζητούν δύο διαφορετικούς χαμένους θησαυρούς, ο ένας στον Παναμά, τη Μαδαγασκάρη, Σκωτία και άλλα πολλά και ο άλλος στην Ινδία. Συνολικά, οι περιπέτειές τους διαρκούν περίπου 25 ώρες (το 4 θα σας απασχολήσει για 16 ώρες περίπου και το Lost Legacy για 9). Και οι δύο τίτλοι προσφέρουν πανέμορφες τοποθεσίες για να εξερευνήσετε (και πιθανότατα να καταστρέψετε άθελά σας), ενώ φυσικά δεν λείπει η χολιγουντιανή δράση που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών.

Οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν δύο από τους καλύτερους τίτλους του franchise -αν όχι τους καλύτερους- και παρότι έχει περάσει τουλάχιστον μια πενταετία από την πρώτη τους κυκλοφορία και οι δύο “κρατιούνται” εξαιρετικά, με ενδιαφέρον σενάριο που παρασέρνει και συμπαθητικούς χαρακτήρες, συνοδευόμενους από έξυπνες ατάκες.

Διαχρονικό gameplay

Την ίδια διαχρονική “γοητεία” φέρει και το gameplay, το οποίο λειτουργούσε εξαρχής σχεδόν τελείως απροβλημάτιστα. Το διασκεδαστικό platforming των Uncharted εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα καλύτερα του είδους και το σύστημα μάχης να εξυπηρετεί ικανοποιητικά τον σκοπό του με μπόλικες εκρήξεις και εντυπωσιακά εφέ. Η έξυπνη και επιθετική AI των εχθρών συμβάλλει στη ένταση της κάθε συμπλοκής.

Διαβάστε επίσης:  Έτοιμο για την κυκλοφορία του το The Last of Us Part 1

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν υποστεί κάποια αλλαγή κατά τη μεταφορά τους στη συλλογή, όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που έχουν προστεθεί στην όλη εμπειρία, χάρις στο PlayStation 5, που επηρεάζουν και κάποιες από τις προαναφερόμενες πτυχές, έμμεσα και άμεσα.

Σαν remaster τι λέει το Legacy of Thieves, μάστορα;

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τεχνολογίες που αξιοποιεί η νέα κονσόλα, αφού το Uncharted: Legacy of Thieves Collection προσφέρει 3D audio, haptic feedback και αξιοποιεί και τις λειτουργίες των adaptive triggers. Το 3D audio αποτελεί την πιο σημαντική προσθήκη από τις τρεις, δίνοντας νέα ένταση και ζωντάνια στον ήχο. Από την άλλη, τα haptic feedback και adaptive triggers αξιοποιούνται σε έναν βασικό βαθμό, χωρίς να προσφέρουν κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά εμπλουτίζοντας την όλη εμπειρία με κάτι νέο, αφού δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στις κινήσεις σας, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε κάποιο όπλο.

Πέραν αυτών, το PlayStation 5 σάς δίνει τη δυνατότητα να παίξετε σε τρία διαφορετικά modes. Το fidelity mode δίνει έμφαση στην ανάλυση, προσφέροντας native 4K και 30 fps. Το performance mode αποτελεί μια “μέση λύση” στα 1440p και 60 fps, ενώ το performance+ mode εστιάζει στα καρέ το δευτερόλεπτο, προσφέροντας 1080p ανάλυση στα 120 fps. Η βασικότερη διαφορά του remaster από τις πρώτες κυκλοφορίες των δύο τίτλων πηγάζει από αυτές τις επιλογές και κυρίως από αυτές των fidelity mode και performance+ mode που προσφέρουν μια εμπειρία αρκετά διαφορετική από αυτή που ήταν διαθέσιμη μέχρι πρότινος. Όποιο mode και αν επιλέξετε όμως, οι επιδόσεις είναι πάντα πολύ σταθερές.

Η ανεξήγητη “θυσία”

Η τελευταία λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ο σχεδόν μηδενικός χρόνος φόρτωσης των παιχνιδιών, αφού τα loading times είναι πολύ μικρά, οριακά ανύπαρκτα. Παρ’ όλα αυτά, αν περιμένετε να δείτε κάποια άλλη βελτίωση, τότε θα απογοητευτείτε. Μάλιστα, αν και τα Uncharted αποτελούν μερικά από τα πιο “απροβλημάτιστα” παιχνίδια που υπάρχουν όσον αφορά στα bugs και glitches, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που τα ελάχιστα μικροπροβλήματα που είχαμε παρατηρήσει στους δύο τίτλους όταν είχαν πρωτοβγεί, έκαναν την επανεμφάνισή τους και στη συλλογή, επιμένοντας στον χρόνο. Χαρακτηριστικά, είδαμε αρκετές φορές τον χαρακτήρα μας να “κολλάει” μέσα σε αντικείμενα από τα οποία έπρεπε να πιαστεί, ενώ και οι companions έτρεχαν πολλές φορές πανικόβλητοι μπροστά στα μάτια μας, χωρίς λόγο.

Διαβάστε επίσης:  The Last of Us Part 1: Το remake δεν είναι «αρπαχτή», λέει μέλος της ομάδας ανάπτυξης

Έπειτα, υπάρχει και η ανούσια απουσία του multiplayer mode που περιείχαν τόσο το Uncharted 4: A Thief’s End, όσο και το Uncharted: The Lost Legacy. Η αρχική σκέψη μερικών ίσως να κυμαίνεται μέσα στο πλαίσιο του “κανείς δεν αγόρασε τα Uncharted για το multiplayer”, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα κομμάτι περιεχομένου που κόπηκε από τη συλλογή και συγκεκριμένα ένα ενεργό κομμάτι περιεχομένου, αφού οι servers λειτουργούν ακόμα κανονικά στο PlayStation 4. Εν ολίγοις, αν θέλετε να παίξετε online με φίλους θα χρειαστείτε δυστυχώς την έκδοση της προηγούμενης γενιάς.

Uncharted Elephants Statues

Μια από τις ομορφότερες στιγμές της συλλογής (photo: VG24.gr – Sony Interactive Entertainment)

Ποια είναι η αξία του Uncharted: Legacy of Thieves Collection λοιπόν και τι θέση έχει στη νέα γενιά; Η remastered συλλογή της Naughty Dog προσφέρει δύο εξαιρετικά παιχνίδια δράσης, με ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις, που όμως θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν είχαν και μεγαλύτερο βάθος, αντί να εστιάζουν μόνο στα βασικά. Κρατώντας αυτή τη χαμένη ευκαιρία στην άκρη του μυαλού μας, οι τίτλοι που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή είναι εξαιρετικής ποιότητας και διαχρονικότητας, καθώς και από τους καλύτερους του είδους.

Για κάποιον που δεν έτυχε να ασχοληθεί με τα Uncharted 4: A Thief’s End και Uncharted: The Lost Legacy στο παρελθόν, το Uncharted: Legacy of Thieves Collection είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσει δύο περιπέτειες που μέχρι και το Χόλυγουντ ζηλεύει. Ακόμα και αν έχετε ασχοληθεί όμως με τα συγκεκριμένα παιχνίδια στο παρελθόν, η δυνατότητα που σας δίνεται για να τα απολαύσετε για ακόμα μια φορά, με καλύτερη ανάλυση και framerate, αξίζει την επένδυση.


Διαθέσιμο‌ ‌σε
:‌ PC, PS5
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Naughty Dog / Iron Galaxy Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment
Είδος:‌ Action-adventure
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 28 Ιανουαρίου 2022 (PlayStation 5) / 2022 (PC)
Official website: Link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία

 

Θετικά

  • Τεχνικά, παραμένουν δύο από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει
  • Βασικές βελτιώσεις και προσθήκες που κάνουν τη διαφορά
  • Διαχρονικά διασκεδαστικό gameplay
  • Δύο απολαυστικές και πλούσιες σε περιεχόμενο περιπέτειες, σε μια συλλογή

Αρνητικά

  • Οι τεχνικές βελτιώσεις περιορίζονται αποκλειστικά στην ανάλυση και το framerate
  • Το multiplayer απουσιάζει από τη συλλογή

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ