Nocturnal – Review

Ελένη Δρίβα

Το Nocturnal είναι η νεότερη προσθήκη στο action platforming είδος, που προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Τα καταφέρνει όμως; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Η συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται στα φόρτε της κατά κάποιον τρόπο. Μεγάλες, αλλά και indie κυκλοφορίες κάνουν την εμφάνισή τους τακτικά, προσφέροντας δεκάδες επιλογές για όσους ενδιαφέρονται. Το Nocturnal, της Sunnyside Games, είναι το πιο πρόσφατο παιχνίδι του genre και η απόπειρα του να ξεχωρίσει είναι εμφανής και πού και πού επιτυχής. Ενίοτε, δυστυχώς, είναι μάταιη.

Nocturnal - Landscape

photo: VG24 / Dear Villagers

Ένα φτωχό παραμύθι

Οι παίκτες χειρίζονται τον Ardeshir, έναν στρατιώτη που επιστρέφει στο Nahran μετά από καιρό, βρίσκοντας ολόκληρο το νησί καλυμμένο από σκοτάδι και ομίχλη. Ξεκινώντας από την ακτή, ο ήρωας θα πρέπει να πολεμήσει ενάντια σε ανθρώπους και τέρατα που έχουν γεννηθεί από το σκότος, ώστε να φτάσει στην καρδιά του προβλήματος.

Days of Play 2024 - 300x250

Το setting θυμίζει κάτι από παραμύθι: η κατάρα, το ερημωμένο νησί και ο βασανισμένος ήρωας… Όμως, παρότι ο κορμός υπάρχει, η ιστορία είναι σύντομη και φτωχική. Το παιχνίδι έχει διάρκεια από μόλις 2 έως 4 ώρες (αν σας αρέσει η εξερεύνηση) και πέρα από τη βασική ιδέα που μόλις περιγράψαμε, δεν υπάρχει ιδιαίτερη σεναριακή τροφή. Στον δρόμο σας θα συναντήσετε μερικούς NPCs που δήθεν μιλάνε με γρίφους (γέροντα), αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το πού οδηγούν τα λιγοστά λεγόμενά τους.

Οι ίδιοι οι χαρακτήρες αυτοί καθ’ αυτοί δεν έχουν προσωπικότητα και περνούν τελείως αδιάφοροι. Όλοι οι διάλογοι γίνονται μέσω text, καθώς δεν υπάρχει voice acting στο παιχνίδι, γεγονός που δεν είναι αυτόματα καταδικαστικό, αλλά στην προκειμένη συμβάλλει στην αίσθηση του ανούσιου περιεχομένου.

Days of Play 2024 - 300x250

Οπότε, ό,τι ψίχουλο αφήγησης δίνεται είναι από μια χούφτα ξεχασμένα γράμματα και από τους μικρούς ναούς που θα βρείτε διασκορπισμένους στο νησί, οι οποίοι είναι 11 στον αριθμό και κρύβουν μια παράγραφο ο καθένας για το πώς εξαπλώθηκαν το σκοτάδι και η ομίχλη στο Nahran.

Η κλασική συνταγή

Το Nocturnal είναι ένα παραδοσιακό action platformer ως επί το πλείστον και αυτό γιατί στηρίζεται στο κλασικό τρίπτυχο του άλματος (jump), της αποφυγής (dodge) και της επίθεσης (attack). Υπάρχουν στιγμές που σας ζητείται να αναρριχηθείτε με ταχύτητα και φορές που θα χρειαστεί να πολεμήσετε εχθρούς ή να λύσετε γρίφους. Όλα αυτά στις δύο διαστάσεις.

Days of Play 2024 - 300x250

Οι γρίφοι δεν είναι πολλοί, ούτε δύσκολοι, αλλά είναι επαρκώς “έξυπνοι”. Το platforming είναι ευχάριστο και επίσης όχι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η μάχη είναι απλοϊκή, αφού ουσιαστικά αποτελείται από τρεις κινήσεις. Γενικά, η υπέρμετρη πρόκληση δεν είναι κάτι που θα συναντήσετε στον συγκεκριμένο τίτλο. Υπάρχει όμως και ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάμε τακτικά στο genre…

Nocturnal - Platforming

photo: VG24 / Dear Villagers

Όπου σκοτάδι, φως

Η φωτιά, στον σκοτεινό κόσμο του Nahran, αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιβίωση σας. Αυτό γιατί μπορείτε να κάνετε το σπαθί του πρωταγωνιστή να φλέγεται, χτυπώντας το σε αναμμένους πυρσούς και διώχνοντας το σκοτάδι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βλάψετε τα τέρατα που είναι σμιλεμένα από σκότος και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να περάσετε μέσα από την πυκνή ομίχλη, χωρίς να σας σκοτώσει.

Days of Play 2024 - 300x250

Ο χρόνος που το σπαθί σας φλέγεται είναι περιορισμένος (μερικά δευτερόλεπτα) και για να τον αυξήσετε θα χρειαστεί είτε να ξαναχτυπήσετε έναν ήδη αναμμένο πυρσό, είτε να ανάψετε εσείς με το σπαθί σας έναν καινούργιο (στον οποίο μπορείτε να επιστρέφετε μετά για να μηδενίζετε εκ νέου το χρονόμετρο).

Διαβάστε επίσης:  Revita - Review

Η φωτιά θα σας βοηθήσει να λύσετε γρίφους, να ανοίξετε μονοπάτια και να γιατρευτείτε. Θα αυξήσει την ταχύτητά σας και τη ζημιά που κάνετε στους εχθρούς. Είναι ο μοναδικός σας σύμμαχος. Ό,τι πρόκληση προσφέρει το Nocturnal πηγάζει από αυτό το στοιχείο. Θα κληθείτε επανειλημμένα να κάνετε κάτι μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που το σπαθί σας φλέγεται και οι κινήσεις πρέπει να είναι συγκροτημένες.

Nocturnal - Fire in the dark

photo: VG24 / Dear Villagers

Περιορισμένα περιθώρια βελτίωσης

Το παιχνίδι προσφέρει ένα skill tree, που σας επιτρέπει να βελτιώσετε τα ελάχιστα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας. Η φωτιά στο σπαθί σας μπορεί να μείνει για περισσότερη ώρα αναμμένη ή να γιατρέψει μεγαλύτερο μέρος από τη ζωή σας. Μπορείτε επίσης, μεταξύ άλλων, να ξεκλειδώσετε μια ειδική επίθεση, που σας επιτρέπει να εκτοξεύσετε ένα κύμα φωτιάς προς τους εχθρούς.

Δυστυχώς, οι επιλογές είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες και το skill tree τρομερά φτωχό, ενώ για να ξεκλειδώσετε το οτιδήποτε χρειάζεστε το ειδικό currency του Nocturnal που μαζεύετε από εχθρούς και… βάζα.

Days of Play 2024 - 300x250

Κάθε εμπόδιο… σταδιακά και πιο ψηλό

Για τη διάρκειά του, το δημιούργημα της Sunnyside Games προσφέρει αρκετή ποικιλία όσον αφορά στους απλούς εχθρούς. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί που θα συναντήσετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σωστά τοποθετημένοι μέσα στο παιχνίδι ώστε να διατηρούν μόνιμα το ενδιαφέρον. Δεν προσφέρουν κάποια πρωτόγνωρη πρόκληση ή εμπειρία, αλλά αρκούν.

Από την άλλη, τα bosses είναι πολύ πιο ιδιαίτερα, τόσο εμφανισιακά, όσο και σαν προσέγγιση. Έχουν πιο περίπλοκα μοτίβα από επιθέσεις και για να τα αντιμετωπίσετε θα χρειαστεί να αναπτύξετε μια κάποια στρατηγική, έστω και τυπική. Βέβαια, σε αυτές τις στιγμές είναι που γίνεται εμφανές το ελαφρώς προβληματικό jump, αφού για την ακρίβεια που ζητούν οι μανούβρες στα boss fights η ανταπόκρισή του δεν είναι τόσο άμεση, με αποτέλεσμα κάποια χτυπήματα που θα δεχτείτε να σας φανούν κάπως άδικα.

NPC

photo: VG24 / Dear Villagers

Nocturnal, ένας πίνακας ζωγραφικής

Σε αντίθεση με πολλά indie που έχουν περιορισμένο budget, το Nocturnal αποφεύγει τη φιλική αισθητική του pixelated art. Αντ’ αυτού, το παιχνίδι μοιάζει να έχει ζωγραφιστεί στο χέρι. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και τα εφέ πετυχημένα σε σημείο που ίσως την πρώτη φορά που θα περάσετε μέσα από ομίχλη να ξαναγυρίσετε πίσω, ώστε να τα παρατηρήσετε λίγο καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:  Trek to Yomi - Review

Οι τοποθεσίες που θα επισκεφθείτε δεν προσφέρουν τρομερή οπτική ποικιλία, αλλά είναι ικανοποιητική για τη διάρκεια του τίτλου. Ικανοποιητική, όμως, δεν είναι η μουσική που ντύνει το παιχνίδι, αφού περνάει παντελώς αδιάφορη.

Landscape

(photo: VG24 / Dear Villagers)

Μια όμορφη ευκαιρία, αλλά…

Το Nocturnal είναι όμορφο και διασκεδαστικό, αλλά μικρό σε διάρκεια, χωρίς δείγμα replayability και με περιορισμούς σε σχεδόν όλες του τις πτυχές. Η βασική του πλοκή μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ και η ιδέα του skill tree χωλαίνει λόγω της έλλειψης επιλογών.

Οι στιβαρές βάσεις του gameplay, τα ωραία σχεδιασμένα bosses και οι γρίφοι σίγουρα σώζουν ως ένα βαθμό την κατάσταση, αλλά μόνο ως ένα βαθμό…

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5,  PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo SwitchNocturnal icon
Δοκιμάστηκε σε:
  PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sunnyside Games
Εκδότρια Εταιρεία: Dear Villagers
Είδος: Action, Platformer
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 7 Ιουνίου 2023
Official website: link

Days of Play 2024 - 300x250

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Θετικά

  • Όμορφη αισθητική
  • Αξιόπιστοι και στιβαροί βασικοί μηχανισμοί
  • Ποικιλία στους εχθρούς

Αρνητικά

  • Ανεκμετάλλευτη πλοκή
  • Φτωχό skill tree
  • Αδιάφορη μουσική επένδυση
  • Μικρή διάρκεια, χωρίς replayability

Βαθμολογία

7
Καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ