Railbound – Review

Μία εικόνα είναι μάλλον αρκετή για να καταλάβετε αν θέλετε να παίξετε το Railbound.

Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού γρίφων, το οποίο στοχεύει να ικανοποιήσει ένα επίσης συγκεκριμένο μέρος του κοινού των puzzle games. Αν δείτε μια εικόνα από το gameplay του Railbound, θα καταλάβετε αν είναι ένα παιχνίδι γιε εσάς.

railbound gameplay

εικόνα: Afterburn

Λοιπόν, η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι πολύ απλή. Προσπαθούμε να ενώσουμε βαγόνια τρένων με τη σωστή σειρά. Πρέπει, δηλαδή, να μετακινήσουμε τις ράγες με κατάλληλο τρόπο ώστε τα βαγόνια να ταξιδεύουν πάνω τους και να φτάνουν στο τέρμα της διαδρομής με τη σωστή σειρά, η οποία γίνεται γνωστή μέσω αρίθμησης σε κάθε βαγόνι.

Απλό στήσιμο, ικανοποιητικοί γρίφοι

Δηλαδή, πρέπει να αλλάξουμε θέση σε ράγες, να περιστρέψουμε κομμάτια τους, να «πειράξουμε» τη διαδρομή για να δούμε πρώτα το βαγόνι «1» να φτάνει στο τέλος και μετά το «2», το «3» και όσα ακόμα υπάρχουν στην πίστα.

Είναι ένα απλό στήσιμο, το οποίο όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις. Σιγά-σιγά αρχίζουν να εισάγονται νέες λειτουργίες: τούνελ που μεταφέρουν τα βαγόνια από την είσοδό τους στην έξοδό τους, διακόπτες που αλλάζουν την κατεύθυνση μιας ράγας, επιβάτες που πρέπει να μπουν σε βαγόνι με συγκεκριμένο αριθμό.

Οι μηχανισμοί που προκύπτουν είναι ικανοποιητικοί, διασκεδαστικοί και εμφανίζονται με σωστό ρυθμό, ώστε το Railbound να μην υπερφορτώνεται, να μην κουράζει, να μην γίνεται υπερβολικά δύσκολο αλλά ούτε και να καταντά βαρετό.

Το gameplay «λάμπει» στις πιο απλές δομικά πίστες, στις οποίες δηλαδή βρίσκουμε ελάχιστα στοιχεία, σε μια μικρή έκταση χώρου και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση αξιοποιώντας τα. Όταν πάμε σε πιο περίπλοκα επίπεδα, αν και σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία εντοπίζονται προβλήματα.

Τα προβλήματα του Railbound δεν είναι  «deal breaker»

Το βασικότερο: κάποιες πίστες είναι τόσο περίπλοκες που η λύση έρχεται -σχεδόν μόνο- τυχαία. Δηλαδή, οι ράγες που πρέπει να διαμορφώσουμε είναι τόσες πολλές και τόσο περίπλοκα στημένες, που η προσπάθεια να ακολουθήσουμε το ταξίδι των βαγονιών πέφτει στο κενό συνήθως. Οι πίστες αυτές δεν είναι πολλές και γι’ αυτό παραμένουν διασκεδαστικές, αλλά προκαλούν επίσης και δυσφορία ενίοτε, καθώς η λύση δεν φαίνεται πουθενά και αρχίζουμε απλώς να δοκιμάζουμε τυχαίες θέσεις για τις ράγες.

railbound gameplay

εικόνα: Afterburn

Επίσης, ένα ακόμα θέμα προκύπτει εξαιτίας του χειρισμού: όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε πολλές ράγες μαζί, να τις ενώσουμε με περίτεχνους τρόπους μεταξύ τους, ο κέρσορας δεν αποδεικνύεται πολύ καλός μας φίλος και δημιουργούνται συχνά μπερδέματα.

Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται κατά περίπτωση, σε συγκεκριμένες πίστες και στιγμές. Γενικά, ο χειρισμός είναι λειτουργικός, εύκολος και κατανοητός και οι πίστες καλοσχεδιασμένες και διασκεδαστικές.

Διαβάστε επίσης:  Cocoon - Review

Πανέμορφη παρουσίαση, διασκεδαστικό gameplay

Μεγάλη βοήθεια δίνει ο εξαιρετικός οπτικός τομέας, με πανέμορφα πολύχρωμα σχέδια που «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια μας και θυμίζουν ταινία κινουμένων σχεδίων, με εκφραστικά animations. Καλή επιλογή είναι η εναλλαγή του εικαστικού στιλ σε κάθε κόσμο, από τους 8 στο σύνολο: ένας μας ταξιδεύει στην έρημο, με μεγάλα βράχια και καυτή, κίτρινη άμμο, άλλος σε χιονισμένα βουνά.

gameplay

εικόνα: Afterburn

Στο τέλος κάθε κόσμου, επιπλέον, θα δείτε κάποιες πολύ συμπαθητικές κάρτες με σκυλάκια που, αν και δεν πρόκειται για πραγματικό σενάριο, «δένουν» την εμπειρία με πετυχημένο τρόπο. Επίσης, η μουσική είναι ταιριαστή και ευχάριστη, αν εξαιρέσουμε μερικές μελωδίες που παραείναι έντονες και αποσπούν από τα παζλ.

dog train

εικόνα: Afterburn

Η διάρκεια του Railbound είναι ιδανική, καθώς μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για 7 περίπου ώρες αν παίξετε μόνο τις βασικές πίστες, εκείνες δηλαδή που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε τον τίτλο. Αν θέλετε να συνεχίσετε, να παίξετε όλες τις προαιρετικές πίστες, μπορείτε να περάσετε τις 10 ώρες. Επίσης, όσο προχωράτε στα επίπεδα η δυσκολία αυξάνεται αισθητά και στους τελευταίους γρίφους θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να βρείτε τις λύσεις.

Υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός συστήματος για βοήθειες, που κάνει πιο εύκολη την επίλυση, ενώ μπορείτε να ξεκλειδώσετε όλες τις πίστες ταυτόχρονα, χωρίς να χρειαστεί να τις περάσετε μία-μία, αν αυτό επιθυμείτε. Καλοδεχούμενες επιλογές, εντελώς προαιρετικές.

Λοιπόν, το Railbound κάνει ακριβώς ό,τι υπόσχεται, ό,τι φαίνεται πως θα κάνει. Είναι ένα παιχνίδι γρίφων, από στο στήσιμο αλλά αρκετά απαιτητικό, γεμάτο με μηχανισμούς, με πολύ ικανοποιητική διάρκεια και πανέμορφη παρουσίαση. Αν σας αρέσει το είδος, επενδύστε χωρίς δισταγμό.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, mobile (iOS / Android)railbound art mini
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Afterburn
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Afterburn
Είδος:‌ Puzzle
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 6 Σεπτεμβρίου 2022
Official website:‌ link

Διαβάστε επίσης:  Planet of Lana - Review

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Διασκεδαστικοί γρίφοι
  • Ικανοποιητική δυσκολία
  • Χορταστική διάρκεια
  • Πανέμορφη παρουσίαση
  • Αρκετοί μηχανισμοί

Αρνητικά

  • Μερικές μουσικές μελωδίες αποσπούν
  • Ο χειρισμός δεν ικανοποιεί πάντα
  • Μερικοί γρίφοι παραείναι περίπλοκα στημένοι

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ