Teslagrad 2 – Review

Άρης Φουρναράκης

H Rain Games επιστρέφει με το Teslagrad 2, το άμεσο sequel του puzzle platformer, που κυκλοφόρησε πριν δέκα χρόνια.

Το πρώτο Teslagrad κυκλοφόρησε το 2013, απέσπασε ικανοποιητικές κριτικές και κατάφερε να σημειώσει δυο εκατομμύρια πωλήσεις. Στην συνέχεια, η Rain Games ξέφυγε από το 2D μοντέλο και κινήθηκε στις τρεις διαστάσεις, με τα World to The West και Mesmer να μεγαλώνουν το “σύμπαν” της.  Μετά από αυτές τις κυκλοφορίες, η Rain Games γύρισε πίσω στις δυο διαστάσεις με τη συνέχεια του πρώτου της παιχνιδιού, το Teslagrad 2, ενώ παράλληλα “ανανέωσε” το πρώτο Teslagrad, προσφέροντας τη remastered έκδοση του.

Teslagrad 2

Photo: VG24.gr – Modus Games

Αφήγηση διαφορετικού είδους

Στο Teslagrad 2 χειριζόμαστε την Luminia (την οποία είδαμε για πρώτη φορά στο World to The West) η οποία ενώ ταξιδεύει με το αερόπλοιο της, δέχεται επίθεση από τέρατα και καταλήγει σε ένα αφιλόξενο νησί. Σκοπός της είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια (και τα τέρατα) του νησιού και να γυρίσει πίσω στην οικογένεια της.

Όπως καταλαβαίνεται το σενάριο του Teslagrad 2 δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ενώ όπως θα διαπιστώσετε από τα πρώτα λεπτά δεν υπάρχει ίχνος αφήγησης, οπότε σε σημεία ίσως δυσκολευτείτε με την (όποια) πλοκή. Κείμενο και διάλογοι απουσιάζουν, ενώ η ιστορία προωθείται μόνο μέσω του οπτικού κομματιού.. το λεγόμενο visual storytelling.

Teslagrad 2

Photo: VG24.gr – Modus Games

Συνολικά το Teslagrad 2 μάς κράτησε απασχολημένους περίπου 2,5 ώρες, διάρκεια που μπορεί να διπλασιαστεί αν αποφασίσετε να “κυνηγήσετε” τα 81 collectibles, που βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο του.  Και στις δυο περιπτώσεις όμως, η διάρκεια του τίτλου κρίνεται υπερβολικά μικρή, ειδικά αν υπολογίσουμε το μηδενικό replayability και την τιμή του.

“Ηλεκτρικό” gameplay

Το Teslagrad 2 είναι ένα διαφορετικού είδους metroidvania, το οποίο στηρίζεται περισσότερο στο platforming και την αλληλεπίδραση της πρωταγωνίστριας με το περιβάλλον, παρά στις μάχες, οι οποίες (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) απουσιάζουν.

Διαβάστε επίσης:  Momodora: Moonlit Farewell - Review

Η Lumina είναι Teslamancer, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί την ηλεκτρική ενέργεια. Στα πρώτα λεπτά θα παρατηρήσετε ότι η μόνη δύναμη που διαθέτει είναι το dash και με αυτό θα ξεφεύγετε διαρκώς από τους εχθρούς σας. Στη συνέχεια θα αποκτήσει κι άλλες δυνάμεις, όπως έλεγχο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, μαγνητικής ενέργειας κ.α.  Με αυτές τις δυνάμεις το gameplay θα “ανοίξει” αρκετά,  θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε μέρη, στα οποία δεν είχατε πρόσβαση πριν, ενώ θα καταφέρετε να σκοτώστε και κάποιους εχθρούς.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Teslagrad 2 είναι ένα διαφορετικού τύπου metroidvania. Οι δυνάμεις της Lumina βασίζονται περισσότερο στη μετακίνηση και ο μόνος της στόχος είναι πώς θα πάει στο επόμενο δωμάτιο. Υπάρχει ένας υποτυπώδης χάρτης, που δείχνει το εκάστοτε μέρος που πρέπει να πάτε, αλλά γενικά δεν χρησιμεύει σε κάτι, αφού είναι πολύ απλός ο στόχος. Ακόμα και το “teleport” του παιχνιδιού είναι διαφορετικό, καθώς στη μέση του νησιού υπάρχει ένας πύργος, με τον οποίο συνδέονται όλες οι περιοχές, είτε με γέφυρες, είτε με ηλεκτροφόρα σχοινιά. Μέσω αυτών η Lumina (αφού “γίνει” ηλεκτρικό ρεύμα) μπορεί να μετακινηθεί από και προς περιοχές, όποτε το επιθυμεί.

Όσον αφορά τα puzzles και τα εμπόδια που πρέπει να περάσετε, τα περισσότερα δεν προσφέρουν ιδιαίτερη πρόκληση και αν σε σημεία δυσκολευτείτε, θα οφείλεται περισσότερο στο είδος του παιχνιδιού και τα γρήγορα ανακλαστικά που απαιτούνται και όχι στον σχεδιασμό τους. Ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι σίγουρα δεν βοηθάει σε τέτοια παιχνίδια, οπότε σας συμβουλεύουμε να μην το δοκιμάσετε καν, αλλά να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε controller.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στα boss fights του παιχνιδιού. Ναι, καλά διαβάσατε, ενώ η Lumina δεν διαθέτει επιθετικές κινήσεις, παρόλα αυτά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια bosses, τα οποία για να τα κερδίσετε, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον και τις ιδιαίτερες δυνάμεις της πρωταγωνίστριας. Βέβαια, όλα θα ήταν πιο εύκολα αν η Lumina δεν πέθαινε με ένα χτύπημα, αλλά κατά βάθος χαιρόμαστε που υπάρχει έστω και αυτή η μικρή πρόκληση.

Teslagrad 2: Όμορφο οπτικά

Το Teslagrad 2 χρησιμοποιεί το οπτικό κομμάτι για την αφήγηση. Τα visuals λοιπόν είναι minimal, χωρίς πολλά εφέ, όμως είναι αρκετά όμορφα. Τα γραφικά κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να προσφέρουν τεχνολογίες και αναλύσεις τελευταίας γενιάς, ενώ οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, ακόμα και στα πιο αδύναμα μηχανήματα.

Το Teslagrad 2 είναι από εκείνα τα παιχνίδια, με τα οποία περνάς αρκετά καλά, γιατί προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, κάτι μη συνηθισμένο, αλλά διαρκούν λίγο και αφήνουν τον παίκτη με μια λαχτάρα για περισσότερο. Βέβαια η ιδιαίτερη αφήγησή του (η απουσία αυτής δηλαδή), ίσως ξενερώσει κάποιους που έχουν συνηθίσει να διαβάζουν υπότιτλους.

Διαβάστε επίσης:  High on Life - Review

Οι μόλις 2,5 ώρες δεν φτάνουν στο Teslagrad 2 για να ξεδιπλώσει το ιδιαίτερο gameplay του, με το οποίο όμως θα περάσετε καλά, ακόμα και αν δεν είστε φαν του είδους.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Rain Games
Εκδότρια Εταιρεία: Modus Games
Είδος: Action-adventure, indie
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 19 Aπριλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ιδιαίτερο gameplay που απαιτεί ταχύτητα και αντανακλαστικά
  • Όμορφο τεχνικά
  • Ενδιαφέροντα boss fights

Αρνητικά

  • Υπερβολικά μικρή διάρκεια
  • Η απουσία αφήγησης ίσως ξενίσει κάποιους
  • Απαγορευτικό για πληκτρολόγιο/ποντίκι
  • Απουσία ιδιαίτερης πρόκλησης

Βαθμολογία

7
Καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ