The Entropy Centre – Review

Παύλος Κρούστης

To The Entropy Centre είναι ένα παιχνίδι βαθιά επηρεασμένο από το Portal, που διαθέτει όμως το δικό του σετ ιδεών και μηχανισμών.

Αν ψάχνετε αξιόλογα puzzle games, που θα σας κάνουν να ακονίσετε το μυαλό σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε, τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο The Entropy Centre. Ο τίτλος της Stubby Games δεν κρύβει επ’ ουδενί τις καταβολές του και μοιάζει να ξεπήδησε για να χορτάσει τους «πεινασμένους» φαν που ακόμη περιμένουν το Portal 3…

The Entropy Centre

Photo: Playstack

Οι ομοιότητες του The Entropy Centre με το Portal δεν σταματούν καν στο πασιφανές χαρακτηριστικό «πρώτου προσώπου με κάποιο όπλο/εργαλείο, που χρησιμοποιώ για τα παζλ». Έρχεται να δώσει την ίδια μοναχική ατμόσφαιρα, η οποία εμπλουτίζεται με περίεργο geeky χιούμορ, αλλά ακόμη περισσότερο πλησιάζει το Portal με… τα αδέξια, δολοφονικά ρομπότ.

Καλά όλα αυτά, πώς στέκεται όμως πλάι σε έναν τόσο κλασικό τίτλο όπως το Portal; Είναι κάποιος βαρετός κλώνος χαμηλότερου μπάζτετ ή έχουμε κάτι άλλο;

Το The Entropy Centre είναι τόσο κοντά στο Portal και ταυτόχρονα πολύ μακριά

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο παιχνίδι, μετά τις ομοιότητες με το παιχνίδι της Valve, είναι ότι στέκεται επάξια δίπλα στις ΑΑΑ παραγωγές της εποχής. Η Unreal Engine 4 έχει χρησιμοποιηθεί πολύ έξυπνα, αφήνοντας στην άκρη τα… «δυναμικά» χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε πιο απαιτητικούς τίτλους και χρησιμοποιεί στατικά (“baked”) στοιχεία για να δώσει πανέμορφες εικόνες, που σε πολλά σημεία θυμίζουν ακριβότερη παραγωγή. Έχει «γεμάτη» εικόνα με αρκετά αντικείμενα που κινούνται βάσει physics στον χώρο, ενώ το πιο «ακριβό» του χαρακτηριστικό είναι σαφώς οι καταστροφές σε διάφορες σκάλες, πατώματα και τοίχους γύρω σας, τα οποία μπορείτε να τα… κάνετε “rewind” μέσω του πρωτότυπου μηχανισμού, που ορίζει και το βασικό gameplay του τίτλου.

The Entropy Centre

Photo: Playstack

Η πολύ ενδιαφέρουσα ατμοσφαιρική μουσική συνδυάζεται υπέροχα με τις εικόνες που δημιουργεί ο τίτλος, με τις ακτίνες του ηλίου να περνούν μέσα από κατεστραμμένα κτίρια και το φρέσκο χορτάρι να γυαλίζει από την υγρασία μέσα στα γραφεία του Entropy Centre.

Στα σημεία μοιάζει πως θα μπορούσε να είναι σκηνές πράγματι από ένα Portal 3, όμως σαφώς φαίνεται πως μιλάμε για τίτλο μικρότερου βεληνεκούς, κάτι το οποίο φαίνεται από τη στατικότητα των στοιχείων που αναφέραμε, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά δυναμικός φωτισμός, τον έντονο θόρυβο εξαιτίας των screen space reflections, τα οποία λειτουργούν σχετικά σωστά (τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον) και τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα. Παράλληλα βλέπουμε κάποια assets χαμηλής ποιότητας και γεωμετρία όχι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Όμως στην τελική, όλα αυτά δεν ενοχλούν ιδιαίτερα, γιατί αλλού δίνει βάση το The Entropy Centre.

Όπως και το Portal, το The Entropy Centre παίρνει έναν βασικό μηχανισμό και τον χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με διάφορα υποστηρικτικά mechanics καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω κάποιων test rooms, γαρνίροντας την περιπέτειά μας με ένα μυστηριώδες σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εντροπία

Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Aria, μιας νεαρής γυναίκας που ξυπνά σε ένα εργαστήριο με αμνησία και προσπαθεί να καταλάβει γιατί βλέπει το κτίριο εντελώς χωρίς ζωή, με μοναδικούς ενοίκους τα… μικρά κυβικά ρομπότ, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη, την Astra, που μπορεί και μιλά στην πρωταγωνίστρια, καταλαμβάνοντας χώρο στο… μοναδικό “όπλο” που θα βρούμε στο παιχνίδι, το HED (Handheld Entropy Device). Πρόκειται για μια συσκευή που ελέγχει την… εντροπία των αντικειμένων. Για όσους δεν γνωρίζουν, όπως αναφέρει η αγαπημένη Βικιπαίδεια, «στη θερμοδυναμική, εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής».

The Entropy Centre

Photo: Playstack

Πιο πρακτικά, εντός του παιχνιδιού, έχετε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να γυρίσει κάποια από τα αντικείμενα στον χώρο γύρω σας πίσω στον χρόνο, ώστε για παράδειγμα να μπορείτε να πετάξετε ένα κιβώτο, να το γυρίσετε πίσω στον αέρα, να φτάσετε στο σημείο που πέφτει και να το “ελευθερώσετε”, ώστε να προλάβετε να το πιάσετε. Αυτή, ας πούμε, είναι η πιο απλή μορφή των παζλ που καλείστε να λύσετε.

Στο Entropy Centre όμως δεν θα έχετε ελευθερία για να παίξετε με αντικείμενα, αλλά θα παίξετε κυρίως με κύβους, οι οποίοι διαθέτουν διάφορες δυνατότητες. Σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο του παιχνιδιού, θα γνωρίζετε κάποιο νέο mechanic, που έχει να κάνει με ιδιότητες των κύβων. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι απλοί οι κύβοι, που θα τους χρησιμοποιήσετε ως “βαρίδια” για πλατφόρμες/κουμπιά, που ανοίγουν πόρτες, ενώ στη συνέχεια θα ανακαλύψετε κύβους που δημιουργούν γέφυρες, κύβους που πετούν λέιζερ για να ενεργοποιήσουν άλλου είδους διακόπτες και άλλες παραλλαγές αυτών, όπως επίσης και mechanics, του τύπου “ποτάμια” ή ιμάντες μεταφοράς για να παίξετε με όλους αυτούς τους κύβους. Σκοπός σας θα είναι να περάσετε από μερικά test rooms, ξεκινώντας από το σημείο Α για να φτάσετε στο -αρχικά φαινομενικά απρόσιτο- σημείο Β.

Διαβάστε επίσης:  Humanity - Preview

Έχουμε κάποια μικροθέματα με τα checkpoints, αφού σε κάποια σημεία του παιχνιδιού δεν ξεκινούν από την αρχή του κάθε δωματίου, αλλά πιο πριν, ενώ δεν υπάρχει και επιλογή “restart checkpoint” στο μενού, που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Από την άλλη, έχουμε ακαριαίο loading. Κυριολεκτικά, από τη στιγμή που φορτώνει το παιχνίδι την πρώτη φορά και βλέπετε το μενού, θα χρειαστείτε περίπου 1-2 δευτερόλεπτα για να μπείτε «στο ψητό».

Το καταστροφικό συμβάν

Το παιχνίδι κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να αναδείξει το σενάριό του, καθώς, όπως σας εξηγεί η Astra, με κάθε παζλ που λύνετε, δημιουργείτε ενέργεια μέσω της εντροπίας που χρησιμοποιείτε. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται, ώστε να φτάσετε στο τέλος να τη χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε ένα καταστροφικό συμβάν.

The Entropy Centre

Photo: Playstack

Δεν θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς το σενάριο είναι σχετικά μίνιμαλ και δεν έχει πολλά περισσότερα στοιχεία από αυτό και, παράλληλα, διαχέεται κι από μια δόση μυστηρίου, που χρησιμοποιεί «σκληρό» sci-fi.

Αν σας κάνουν αίσθηση όλα τα παραπάνω, μην διστάσετε να δοκιμάσετε το The Entropy Centre, όμως να έχετε στο νου σας το εξής: υπάρχει μπόλικο περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει κοπεί για να έχουμε μια πολύ πιο συμπαγή εμπειρία.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάρα πολλά παζλ, τα οποία κουράζουν και η εμπειρία δεν εμπλουτίζεται επαρκώς με άλλες δραστηριότητες για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο. Υπάρχουν από κάποιο σημείο και έπειτα κάποια “setpieces” με κυνηγητό, platforming ή κάτι αντίστοιχο, όμως το The Entropy Centre είναι πολύ περισσότερο σαν το πρώτο Portal και όχι σαν το δεύτερο, που χρησιμοποιούσε πολύ περισσότερα αφηγηματικά (και όχι μόνο) εργαλεία για να φτιάξει μια μεγαλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς το πρώτο Portal είχε απλά test rooms, που έπρεπε να ολοκληρώσετε. Έτσι είναι κι εδώ.

Το The Entropy Centre συμπεριλαμβάνει και κάποια logs, που θα βρείτε σε υπολογιστές και λειτουργούν ως collectibles, όμως δυστυχώς σταματά εκεί με τα όσα προσφέρει και έτσι, η αντοχή του στο χρόνο είναι μικρή σχετικά.

Διαβάστε επίσης:  Westwood Shadows - Preview (Early Access)

Ο χρόνος ολοκλήρωσης διαφέρει σημαντικά αναλόγως παίκτη, συγκέντρωσης και άλλων παραγόντων, καθώς κάποιο speedrun μπορεί να πάρει 6-7 ώρες, ενώ εγώ χρειάστηκα περίπου 15 ώρες. Βρήκα τα παζλ σχετικά εύκολα μέχρι τη μέση περίπου του παιχνιδιού, ολοκληρώνοντας το καθένα σε 2-3 λεπτά περίπου, ενώ κάθε κεφάλαιο έχει περίπου 5 τέτοια δωμάτια με παζλ. Από το κεφάλαιο 6-7, οι μηχανισμοί αρχίζουν και συνδυάζονται με πολλούς τρόπους και τα παζλ γίνονται πιο δύσκολα, σε σημείο που ένα παζλ στα τελευταία κεφάλαια, μπορεί να πάρει την πρώτη φορά ακόμη και 20 λεπτά.

The Entropy Centre

Photo: Playstack

Το The Entropy Centre έχει ισορροπημένη δυσκολία με πολύ καλή καμπύλη κατά τη διάρκειά του, όμως είναι ίσως πιο κάτω από τα στάνταρ του είδους, αφού για παράδειγμα δεν πλησιάζει καν τη δυσκολία παιχνιδιών όπως το The Witness, αλλά ούτε καν των πιο δημιουργικών παζλ του Portal. Έτσι, οι πιο… σκληροπυρηνικοί ίσως απογοητευθούν.

Δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας στα παζλ, αφού έχουν συνήθως έναν τρόπο επίλυσης, ενώ αυτός ο τρόπος είναι και σχετικά straightforward από τη μία μεριά, καθώς θα πρέπει να υπολογίσετε τα βήματά σας συνήθως από το τέλος προς την αρχή για να προγραμματίσετε τις κινήσεις σας. Σαφώς, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά υπάρχουν πεπερασμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ένα αρκετά στιβαρό puzzle game

Το The Entropy Centre δεν θα μείνει στην ιστορία, όμως αποτελεί ένα πολύ καλό puzzle game, με επαρκές υπόβαθρο για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον, ενώ ο βασικός μηχανισμός συνδυάζεται με μερικές πολύ έξυπνες ιδέες για τα παζλ, τα οποία μπορεί να μην σας δυσκολέψουν όσο άλλοι τίτλοι, όμως σίγουρα θα σας βάλουν να σταθείτε και να σκεφθείτε, κάτι που δεν κάνουμε στα σημερινά παιχνίδια όσο θα έπρεπε. Ίσως θα έπρεπε να έχει μικρότερη διάρκεια και να μην απλωθεί σε τόσα πολλά κεφάλαια, όμως είναι καλοφτιαγμένο και -μέχρι κάποιο σημείο- θα ικανοποιήσει τους φαν του Portal.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PCThe Entropy Centre - Boxart
Δοκιμάστηκε σε:
PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Stubby Games
Εκδότρια Εταιρεία: Playstack
Είδος: Puzzle, First-person
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 03 Νοεμβρίου 2022
Official website: link


Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

 • Θυμίζει Portal
 • Ακαριαίο loading
 • Έξυπνο βασικό mechanic και ενδιαφέροντες υποστηρικτικοί μηχανισμοί
 • Αρκετά καλή καμπύλη δυσκολίας
 • Ενδιαφέρουσα χρήση της Unreal Engine 4
 • Αρκετά καλά γυαλισμένο για την κατηγορία του
 • Προστέθηκε δωρεάν Level Editor, με πίστες από το community

Αρνητικά

 • Κουράζει η διάρκεια, μονότονη δομή
 • Τα screen space reflections ήθελαν καλύτερη ρύθμιση
 • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
 • Η προσπάθεια για χιούμορ θα μπορούσε να είναι πιο καλά δουλεμένη
 • Τα setpieces είναι αρκετά ρηχά
 • Κάποια checkpoints απλά είναι λάθος τοποθετημένα

Βαθμολογία

7.5
Καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ