Syberia: The World Before – Review

Η Kate Walker επιστρέφει με μια καινούργια περιπέτεια

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του Syberia 3, η Microids μας προσφέρει ένα ακόμα sequel, με το κύκνειο άσμα του Benoit Sokal.

syberia-the-world-before-kate

photo: Microids / VG24.gr

Τα νέα για τον θάνατο του Benoit Sokal, πριν από περίπου έναν χρόνο, σκόρπισαν θλίψη σε ολόκληρη την gaming βιομηχανία. Ο χαμός του δημιουργού των Syberia, μερικών από τα καλύτερα point and click adventures, μας έκανε να αμφιβάλουμε για τη κυκλοφορία του Syberia: The World Before που είχε ανακοινωθεί το 2019.

H Microids προς το τέλος του 2021 και αφού ο τίτλος πήρε αναβολή για τον Μάρτιο του 2022, κυκλοφόρησε δωρεάν τον πρόλογο του The World Before, ώστε να μπορέσουν όλοι να παίξουν τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού. Η εμπειρία μας τότε δεν ήταν ιδανική, καθώς αντιμετωπίσαμε πληθώρα από τεχνικά προβλήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους όμως διορθώθηκαν στην τελική έκδοση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕΝΑΡΙΟ… ΑΛΛΑ ΟΧΙ SYBERIA

Το Syberia: The World Before, μέσα στις 15 ώρες που διαρκεί, λειτουργεί ταυτόχρονα ως prequel αλλά και ως sequel, καθώς διαδραματίζεται σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους με δυο διαφορετικές πρωταγωνίστριες. Το ένα timeline διαδραματίζεται το 1937 και μας συστήνει στην Dana Roze, μια 17χρονη κοπέλα με μεγάλο ταλέντο στο πιάνο. Όνειρο της είναι να γίνει μια αναγνωρισμένη πιανίστρια.

Fast forward στο 2005, το δεύτερο timeline, και τη γνωστή μας, Kate Walker, η οποία από το τέλος του τρίτου παιχνιδιού βρίσκεται φυλακισμένη σε ορυχεία, μαζί με την Katyusha, μια νεαρή Ρωσίδα, με την οποία έχει αναπτύξει μια παραπάνω οικειότητα. Κάποια στιγμή και ενώ βρίσκονται στην καθιερωμένη βάρδια τους, ανακαλύπτουν έναν θησαυρό, ο οποίος χρονολογούνταν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και μέσα σε αυτόν, έναν πίνακα με μια κοπέλα που μοιάζει “φτυστά” στην Kate Walker. Μετά από κάποια τραγικά γεγονότα, η Kate καταφέρνει να αποδράσει και ξεκινάει την έρευνά της για τη μυστηριώδη σωσία της.

Το Syberia: The World Before προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, στην οποία όμως λείπουν ξεκάθαρα τα Syberia vibes. Τα προηγούμενα παιχνίδια είχαν να κάνουν με τα automatons, τον ιδιοφυή δημιουργό τους και το όνειρο της ζωής του, το οποίο έκανε και δικό της η Kate Walker αφήνοντας πίσω τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, το ταξίδι τους στη Σιβηρία σε αναζήτηση των  μαμούθ κλπ. Στο The World Before ο παίκτης αναζητάει την σύνδεση μεταξύ δυο γυναικών, η οποία ξεκινάει επειδή η Kate ανακάλυψε μια ομοιότητα με μια κοπέλα σε ένα πίνακα 80 ετών. Το prequel είναι γεμάτο με θέματα για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ναζιστές, σκοτεινές οργανώσεις, πράκτορες και τον έρωτα μιας πιανίστριας. Έχουν παραμεριστεί τα υψηλά νοήματα, οι Voralbers, τα automatons και γενικά όλη η «αίσθηση» Syberia, που περιμέναμε να είναι πιο δυνατή στο τελευταίο παιχνίδι του Benoit Sokal. Σαν σενάριο είναι ενδιαφέρον και αφηγηματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, θα μπορούσε όμως να είναι ένα οποιοδήποτε adventure, αν από τον τίτλο έλειπε το «Syberia» και η πρωταγωνίστρια δεν λεγόταν «Kate Walker».

Διαβάστε επίσης:  Road 96 - Review

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ

Το Syberia: The World Before επιστρέφει σε point and click μονοπάτια, μετά το καταστροφικό Syberia 3 το οποίο μέσα σε όλα είχε αλλάξει τελείως τον τρόπο, με τον οποίο κινούνταν η Kate. Πλέον έχουμε ένα κλασσικό point and click adventure, με συλλογή πληροφοριών από διάφορους NPCs, γρίφους, puzzles κ.α.

To νέο στοιχείο που φέρνει το The World Before είναι η εναλλαγή μεταξύ των χρονικών περιόδων (σε ορισμένα σημεία). Δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να αλλάξετε από Dana Rose σε Kate Walker, με σκοπό να επιλύσετε κάποιο puzzle. Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και προσδίδει αρκετά στο gameplay του τίτλου, θα θέλαμε όμως να υπάρχει η δυνατότητα αυτή σε παραπάνω σημεία, καθώς είναι αρκετά περιορισμένη.

Παράλληλα, σε κάθε περιοχή που θα επισκέπτεστε εκτός από το βασικό objective σας, σχεδόν πάντα θα έχετε και ένα δευτερεύον το οποίο δεν όμως δεν είναι υποχρεωτικό. Αν επιλέξετε να το ολοκληρώσετε θα μάθετε παραπάνω πληροφορίες για τους κατοίκους και την ιστορία της περιοχής που βρίσκεστε. Αν και σχεδόν πάντα βρίσκονται στον δρόμο σας, προτείνουμε να παρεκκλίνετε ελάχιστα, για να τα ολοκληρώσετε.

ΤA PUZZLES ΚΑΙ ΤΟ EASY MODE

Ένα adventure που σέβεται τον εαυτό του εκτός από ενδιαφέρον σενάριο και χαρακτήρες, οφείλει να έχει πρωτότυπους και απαιτητικούς γρίφους. Στο Syberia: The World Before δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εκτός από κάποια σημεία, όλα τα υπόλοιπα puzzles του παιχνιδιού είναι αρκετά εύκολα και σχεδόν πάντα είναι αρκετά ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνετε. Σαν να μην έφτανε η υπερβολική ευκολία, έχει προστεθεί και ένα σύστημα με hints που αν περάσετε αρκετή ώρα χωρίς να έχετε βγάλει άκρη, πατάτε το κουμπί και δέχεστε βοήθεια, η οποία σχεδόν σας λύνει το puzzle. Τα hints είναι μια θετική προσθήκη, την οποία θα καταλαβαίναμε αν οι γρίφοι παρουσίαζαν κάποια δυσκολία. Το The World Before έχει έχει γίνει πολύ πιο φιλικό προς τον άπειρο, σε adventures, χρήστη, αλλά δεν φροντίζει να “ταΐσει” και τον “βετεράνο”.

Syberia-4-s6

photo: Microids / VG24.gr

ΟΜΟΡΦΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το Syberia: The World Before έχει δημιουργηθεί με τη Unity και είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχουμε δει στη σειρά. Οι φωτισμοί και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ και το animation-αν και σε κάποια σημεία είναι ξύλινο- σίγουρα δεν προβληματίζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι το optimization. Όπως και στον πρόλογο που παίξαμε μερικούς μήνες νωρίτερα, αντιμετωπίσαμε αρκετά frame drops σε συστήματα που δεν δικαιολογούνταν κάτι τέτοιο. Μετά από λίγο ψάξιμο, ανακαλύψαμε ότι το παιχνίδι έχει σοβαρό πρόβλημα με τις κάρτες γραφικών της Nvidia, και κυρίως τα μοντέλα RTX. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ούτε από την πλευρά του developer, ούτε από την πλευρά της Nvidia, ακόμα και 20 μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του τίτλου, κάτι που ελπίζουμε να συμβεί σύντομα. Τρέξαμε το παιχνίδι και σε PC με AMD κάρτα γραφικών και δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:  1821: Αγώνας για την Ελευθερία - Retro Review

Ηχητικά το παιχνίδι «λάμπει», καθώς ο Inon Zur προσφέρει ένα εξαιρετικό soundtrack, ενώ παράλληλα η επιστροφή της Sharon Mann στον ρόλο της Kate Walker αποτελεί εγγύηση για το voice acting της πρωταγωνίστριας.

ΚΑΛΟ, ΑΛΛA ΑΞIΖΕΙ;

Το Syberia: The World Before είναι χωρίς αμφιβολία ένα αρκετά καλό adventure το οποίο όμως δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει ιδιαίτερα. Το σενάριο αν και παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεν θυμίζει καθόλου τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, κάτι που θα περιμέναμε από το τελευταίο παιχνίδι του Benoit Sokal.

Από άποψη gameplay βελτιώνει όλα τα κακώς κείμενα του Syberia 3, όμως οι αρκετά απλοί του γρίφοι, καθιστούν το νέο σύστημα από hints, αχρείαστο. Το εξαιρετικό soundtrack και τα voice overs σώζουν κάπως την κατάσταση, καθώς προσφέρουν αρκετά στην ατμόσφαιρα, την οποία ο χρήστης όμως δεν μπορεί να απολαύσει όπως πρέπει λόγω του κακού optimization. Αν είστε fan της σειράς ή και του genre γενικότερα, το The World Before θα σας προσφέρει μερικές ποιοτικές ώρες διασκέδασης, μετά από λίγο όμως θα ξεχάσετε ότι παίζετε ένα παιχνίδι που φέρει στο τίτλο του το “Syberia”.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PCSyberia_The_World_Before_cover_art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Microids Studio Paris
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Microids
Είδος:‌ Adventure / Point ‘n’ Click
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 18 Μαρτίου 2022
Official website:‌ syberia-the-world-before/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετικό soundtrack
  • Διορθώνει όλα τα προβλήματα του Syberia 3
  • Η εναλλαγή των timelines
  • Eνδιαφέρον σενάριο και χαρακτήρες...

Αρνητικά

  • ...που δεν θυμίζουν σε τίποτα Syberia
  • Αρκετά προβλήματα με κάρτες γραφικών της Nvidia
  • Απλοϊκοί γρίφοι και αχρείαστο σύστημα hint

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα σχετικά με τα video games, το hardware για τον ήχο και την εικόνα σας, αλλά και τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις από τις υπηρεσίες video streaming. Ακολουθήστε επίσης το VG24.gr σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify, TikTok και YouTube.

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ