Klonoa Phantasy Reverie Series – Review

Τα platformers “έδιναν και έπαιρναν” την δεκαετία του ’90. Πολλά κυκλοφόρησαν, κάποια παραμένουν διαχρονικά και κάποια άλλα ξεχάστηκαν.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση επιστροφής τους στο προσκήνιο με remakes, remasters, ακόμα και sequels. Μερικά παραδείγματα είναι οι εμβληματικοί Crash και Spyro, αλλά και λιγότερο γνωστές φυσιογνωμίες όπως ο Kao και ο Ty the Tasmanian.

Κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους χαρακτήρες ήταν και ο Klonoa. Οι τίτλοι της σειράς κυκλοφόρησαν σε πολλαπλές γενιές. Μία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες να είναι ένα remake του αρχικού τίτλου για το Wii. H Bandai Namco αποφάσισε να ξεσκονίσει το ράφι του Klonoa και να το επαναφέρει με μία συλλογή που περιλαμβάνει τους δύο τίτλους της σειράς σε remastered μορφή.

Στον πρώτο τίτλο, βρίσκουμε τον Klonoa και τον φίλο του Huepow στο Phantomile, μία περιοχή που βασίζεται στα όνειρα που βλέπουν οι άνθρωποι τα βράδια. Όταν ένα αεροσκάφος πέφτει στο βουνό της περιοχής, οι δύο ήρωες τρέχουν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει. Στον δεύτερο τίτλο, βλέπουμε τον ήρωα σε έναν νέο κόσμο, όπου πρέπει να πάρει ανακτήσει τα elements από τις τεράστιες καμπάνες. Οι ιστορίες είναι απλές, όμορφες και ιδανικές για τους μικρότερους (ηλικιακά) παίκτες.

Και στους δύο τίτλους, μιλάμε για remasters και όχι remakes, που σημαίνει πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά, πέρα από τον οπτικό τομέα. Το πρώτο παιχνίδι είναι μια βελτιωμένη έκδοση του remake που είχε κυκλοφορήσει το 2008 για το Wii. Το δεύτερο βασίζεται στον αρχικό τίτλο που κυκλοφόρησε στο PS2 το 2001. Οπτικά, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Τα χρώματα είναι έντονα, και φαίνεται πως έχει γίνει με αρκετή αγάπη η “αναβάθμιση” με αρκετά textures να έχουν λεπτομέρεια. Ομολογουμένως, τα δύο παιχνίδια δεν υπήρξαν ποτέ πιο όμορφα οπτικά.

Για όσους δεν έχουν παίξει τα αρχικά παιχνίδια, μιλάμε για 2.5D platformers με σχετικά απλούς μηχανισμούς. Η δυσκολία αυξάνεται με την πρόοδο και υπάρχουν collectibles που μας έκαναν να παίξουμε ξανά ορισμένα επίπεδα. Στη συλλογή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά επιλογές δυσκολίας, με την πιο εύκολη να προσφέρει απεριόριστες “ζωές”. Ακόμη, περιλαμβάνεται μία co-op επιλογή που αρχικά είχε εμφανιστεί στο Klonoa 2, όμως δεν είναι τόσο ιδιαίτερη και λειτουργεί καθαρά βοηθητικά στον παίκτη που χειρίζεται τον πρωταγωνιστή.

Διαβάστε επίσης:  Η επιστροφή του Klonoa είναι γεγονός!

Με την συλλογή όλων των collectables ξεκλειδώνονται επιπλέον επίπεδα, τα οποία είναι time attacks αυξημένης δυσκολίας. Θα λέγαμε πως ήταν μια χαμένη ευκαιρία να συμπεριληφθούν leaderboards και να προστεθεί η δυνατότητα του time attack σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του replayability που δυστυχώς δεν είναι αρκετό, με τα collectables να είναι ο μοναδικός λόγος να γυρίσει κανείς στα επίπεδα.

Klonoa Phantasy Reverie Series / Photo: Bandai Namco Entertainment

Klonoa Phantasy Reverie Series / Photo: Bandai Namco Entertainment

Συνολικά, το Klonoa Phantasy Reverie Series είναι μια ικανοποιητική εμπειρία. Οι οπαδοί της σειράς θα το απολαύσουν στο έπακρο και θα χαρούν ιδιαίτερα με τη συλλογή μιας και ξυπνάει πολλές αναμνήσεις. Από την άλλη, είναι και ο ιδανικός τρόπος να μάθει κανείς το franchise μέσα από δύο άκρως διασκεδαστικούς τίτλους σε λογική τιμή. “Τρέχει” και φαίνεται πανέμορφο, αλλά θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον λειτουργίες για να προσφέρει περισσότερο replayability.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Monkey Craft
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bandai Namco Entertainment
Είδος:‌ Platform
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 8 Ιουλίου 2022
Official website:‌ /klonoa-phantasy-reverie-series

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

Θετικά

  • Θα το χαρούν παλιοί και νέοι φίλοι του franchise
  • Πανέμορφα γραφικά με έντονα χρώματα
  • Δυνατότητα επιλογής δυσκολίας

Αρνητικά

  • Αδιάφορο co-op
  • Χαμένη ευκαιρία για προσθήκη time attack στα επίπεδα και leaderboards

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα σχετικά με τα video games, το hardware για τον ήχο και την εικόνα σας, αλλά και τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις από τις υπηρεσίες video streaming. Ακολουθήστε επίσης το VG24.gr σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify, TikTok και YouTube.

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ